Haiduc rămâne la frâiele Academiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Haiduc şi-a făcut studiile la Cluj, la Moscova şi la Iowa (SUA)
Ionel Haiduc şi-a făcut studiile la Cluj, la Moscova şi la Iowa (SUA)

După două tururi de scrutin, doctorul în chimie Ionel Haiduc a obţinut un al doilea mandat de preşedinte al Academiei. Proiectul managerial al lui Ionel Haiduc a fost pe placul a 83 de academicieni, aproape de două ori mai mulţi decât cei care au optat pentru matematicianul Viorel Barbu (43).

Omul anului 2006: Ionel Haiduc, clujeanul de la conducerea Academiei (Campanie ADS Cluj)

După primul tur de scrutin, două nume au rămas în joc pentru funcţia de preşedinte al Academiei: Ionel Haiduc (69 de voturi), aflat în cursa pentru al doilea mandat, şi Viorel Barbu (45).

La primul tur de scrutin, au mai candidat la această funcţie istoricul de artă Răzvan Theodorescu (singurul umanist) şi medicul Victor Voicu. Al doilea tur s-a finalizat ieri, în jurul orei 17.00, cu victoria doctorului în chimie.

„Mi-e greu să spun ce parte a proiectului meu managerial le-a plăcut colegilor mei academicieni, dar sper că ei au în vedere creşterea vizibilităţii Academiei, întărirea rolului ei în societate şi promovarea unei cercetări de excelenţă", a declarat Ionel Haiduc pentru „Adevărul".

Întrebat ce are să facă diferit faţă de mandatul anterior, preşedintele a spus că aşteaptă să vadă echipa de vicepreşedinţi, care vor fi aleşi în cadrul Adunării Generale de la 22 aprilie. Haiduc a mai afirmat că se va concentra asupra cercetărilor postdoctorale şi schimbărilor de infrastructură, pe care Academia le va finanţa din fonduri europene „generoase".

Mai precis, a detaliat preşedintele, celor dintâi, în număr de şapte programe, le sunt alocate două-trei milioane de euro pe o durată de trei ani, în timp ce pentru schimbările infrastructurii operate de patru institute se vor cheltui 40 de milioane de euro. Cât despre Panteon, Haiduc speră că proiectul va demara cât mai repede.

Biografie universitară

Ionel Haiduc, doctor în chimie şi profesor la „Universitatea Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, este membru titular al Academiei Române din 1991. Şi-a luat licenţa în chimie, în 1959, la UBB, şi doctoratul, în 1964, la Institutul de Tehnologie Chimică Fină „M.V. Lomonosov" de la Moscova.

A urmat studii postdoctorale la Iowa State University (1966-1968) şi la University of Georgia (1971-1972), în SUA, iar din 1959 a avansat în ierarhia universitară la Facultatea de Chimie a UBB, până în 1973, când a ocupat funcţia de profesor pe care o are şi în prezent. A deţinut şi funcţiile de preşedinte al Filialei Cluj a Academiei Române (1995 - 2006), vicepreşedinte al Academiei (1998 - 2000), vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (2004 - 2005), iar în 2006 a preluat preşedinţia Academiei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite