Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Hans Klemm: Atât personal, cât şi în numele SUA transmit condoleanţe familiei caporalului Mădălin Stoica

2
16 Sep 2017 10:54:24
Autor: Ionel Stoica
Hans Klemm
Hans Klemm

Curajul soldaţilor români în misiunea NATO din Afganistan continuă să demonstreze cel mai profund angajament faţă de apărarea libertăţii şi democraţiei, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi prietenilor caporalului Mădălin Stoica, precum şi camarazilor lui de arme.

„Am aflat cu tristeţe despre moartea caporalului Mădălin Stoica, ucis într-un incident în Kandahar, Afganistan şi despre rănirea altor doi soldaţi români.  Atât personal, cât şi în numele Statelor Unite ale Americii, doresc să transmit condoleanţe familiei şi prietenilor caporalului Mădălin Stoica, precum şi camarazilor lui de arme. De asemenea, le doresc însănătoşire grabnică soldaţilor răniţi.

Curajul soldaţilor români în misiunea NATO din Afganistan continuă să demonstreze cel mai profund angajament faţă de apărarea libertăţii şi democraţiei,” a transmis ambasadorul Klemm, potrivit unui comunicat al Ambasadei.

Atac asupra unei patrule româneşti

Mădălin Stoica, militarul grav rănit în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan a murit la spital, anunţa ieri Ministerul Apărării. În urma atacului au fost răniţi alţi doi militari, care sunt în stare stabilă.

 Potrivit MApN, caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Luni, ceremonii de comemorare

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare a militarului care a murit în Afganistan.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.09.2017, 11:54:36

Comentariu considerat abuziv.

Tăunu
16.09.2017, 19:15:21

Viata de mercenar implica si riscuri. Evident a fi mercenar nu e nimic rau ca doar,. toti avem nevoie de bani !

Modifică Setările