Haos în spitale după eliminarea dezinfectanţilor Hexi Pharma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezinfectanţii au oprit activitatea din cinci spitale FOTO Adevărul
Dezinfectanţii au oprit activitatea din cinci spitale FOTO Adevărul

Dezifectanţii diluaţi au oprit joi activitatea în mai multe spitale din ţară. Cadrele medicale nu mai au voie să folosescă produsele Hexi Pharma, iar acum managerii unităţilor sanitare caută alţi dezinfectanţi. Autorităţile însă verifică toate produsele care împiedică dezvoltarea microorganismelor aflate acum pe piaţă.

Haos în spitalele din ţară, nevoite să facă achiziţii de urgenţă şi să sisteze operaţii după ce Guvernul a decis să retragă toate produsele Hexi Pharma din unităţile sanitare. Totodată, Corpul de control al premierului Dacian Cioloş a decis să se concentreze în ancheta demarată în urmă cu o săptămână pe modul în care compania Hexi Pharma, care şi-a cerut intrarea în insolvenţă, a reuşit să acapareze jumătate din piaţa biocidelor. Asta în condiţiile în care există alţi 18 producători interni şi câteva zeci de producători externi.

Verificarea se va face în strânsă colaborare cu echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, instituţie la cârma căreia se află chiar premierul Dacian Cioloş. Acesta a cerut deja să fie sistată testarea dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma, deoarece s-a constatat că toate probele sunt neconforme. Însă autorităţile şi-au îndreptat de joi privirile către ceilalţi producători şi vor testa toate produsele biocide fabricate astfel încât unităţile sanitare care nu au demarat deja achiziţii să poată alege produse sigure pentru spitale. De altfel, chirurgii au preferat să nu mai opereze în cursul zilei de joi.

„Cele cinci spitale în care nu s-au desfăşurat decât intervenţii în regim de urgenţă au fost Spitalul Judeţean Craiova, Spitalul de Pediatrie Galaţi, Spitalul Judeţean Alexandria, Spitalul Judeţean Slatina, dar şi Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Capitală. Au fost luate măsuri pentru schimbarea produselor biocide, ca să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale”, a anunţat, joi, doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
 
Contractele dintre spitale şi Hexi, verificate

Acesta a avut o videoconferinţă, joi, cu toţi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, pentru a-i anunţa că utilizarea biocidelor Hexi Pharma a fost blocată. În cazul Institutului Marius Nasta din Capitală, una din cele nouă unităţi sanitare aflată pe lista cu teste de sanitaţie neconfome, au fost oprite temporar spirometriile şi bronhoscopiile, pe motiv că în laboratoare se spăla pe jos cu soluţie de la Hexi Pharma.

Joi, au avut loc inclusiv audieri ale unor angajaţi ai companiei, 15 persoane fiind audiate de Poliţia Română, după ce anchetatorii i-au luat la întrebări pe patronul Dan Condrea dar şi pe directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu.

„Cei de la Parchet investighează latura penală, însă există numeroase aspecte de natură administrativă pe care un Corp de Control le poate verifica. Vom verifica inclusiv caietele de sarcini şi vom merge în unităţi sanitare care sunt reprezentantive. Controlul este general şi nu se limitează doar la produsele Hexi Pharma”, a declarat Valentin Mircea, şeful Corpului de Control al premierului Dacian Cioloş, adăugând că are la dispoziţie nu doar rapoarte făcute de Ministerul Sănătăţii, ci inclusiv informări ale Serviciului Român de Informaţii.
 
„Problema e la cei care au ştiut şi n-au luat măsuri”


„Dacă cineva a ştiut de toate aceste nereguli, iar aceşti oameni au fost lăsaţi în continuare să pună pe piaţă aceste medicamente, problema este la cei care au ştiut şi nu au luat măsuri. Nu e problema directorilor de spitale şi a spitalelor să verifice. Dacă noi la licitaţii suntem obligaţi să luăm produse la preţul cel mai mic şi luăm aşa ceva, a cui e vina? Nu se degustă ca mâncarea. Am observat că în ultimii ani crescând aproape la dublu cheltuielile cu dezinfectanţi, nu scade încărcătura microbiană pe suprafeţele obişnuite. Acum am văzut de ce. Nu-ţi vine să crezi că se poate întâmpla aşa ceva”, a răbufnit profesorul Doina Dimulescu, directorul Spitalului Elias.

Reamintim că analizele făcute de ICECHIM arată că la clorură de amoniu, valoarea declarată de companie era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea măsurată– 1,23%.

Compania a cerut deja intrarea în insolvenţă, pe motiv că a sistat producţia iar angajaţii au fost anunţaţi că vor fi concediaţi. Avocaţii au arătat, însă, că solicitarea trebuie analizată cu mare atenţie, pe motiv că o firmă poate scăpa de răspunderea penală o dată cu intrarea în insolvenţă.

Cum pot fi achiziţionaţi rapid dezinfectanţii

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice îi sfătuieşte pe managerii de spitale care sunt nevoiţi să achiziţioneze dezinfectanţi să iniţieze, concomitent cu licitaţia deschisă, care durează trei luni, o procedură de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Acest lucru se face în regim de urgenţă şi durează între trei şi cinci zile de la iniţierea procedurii de negociere. Aceasta este soluţia pentru a face faţă situaţiei create, până la finalizarea licitaţiei directe, atrage atenţia instituţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite