VIDEO Dezbatere Adevărul Live, despre boala socială a secolului XXI: hărţuirea pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspândirea zvonurilor şi hărţuirea au fost mereu o problemă a societăţii, însă, odată cu avansarea tehnologiei, ne expunem unui fenomen mult mai agresiv şi dăunător: hărţuirea pe internet. Acesta a fost explicat la Adevărul Live, de Ovidiu Majina, coordonatorul proiectului sigur.info al organizaţiei Salvaţi Copiii. La discuţia moderată de Adriana Mariş au participat Mara Răducanu, jurnalist Adevărul, şi psihologul Cristina Fulop.

Hărţuirea pe internet implică folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil un individ sau un grup de indivizi. Ameninţările pot fi private, sau publice, pe forumuri şi grupuri de discuţie.

Aceasta se manifestă prin batjocora repetată a unei personae, trimiterea de mesaje obscene prin intermediul internetului, ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, conţinând informaţii umilitoare, trimiterea de ameninţări şi publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fără acordul persoanei în cauză.

Cum ne afectează

Scăderea stimei de sine şi a sentimentului de siguranţă,  refuzul de a se prezenta la şcoală, creşterea anxietăţii şi creşterea posibilităţii apariţiei tulburărilor de stres sunt doar câteva dintre consecinţele hărţuirii pe internet. Această formă de abuz mai poate duce la retragerea socială, evitarea activităţilor de grup, cât şi la alimentarea prejudecăţilor ce ţin de rasă, religie sau sexualitate.

Sfaturi pentru părinţi 

Părinţii ar trebui să reprezinte stâlpul de susţinere atunci când copiii se confruntă cu diverse problem atât în viaţa reală cât şi în mediul online. De cele mai multe ori însă, copiii se feresc de aceştia atunci când vine vorba de cyberbullying pentru că unii părinti au tendinţa de a exagera, prin  interzicerea accesului la internet, sau chiar la calculator, sau de a minimiza importanţa şi efectul impactului unui astfel de abuz asupra asupra copilului şi de a nu reacţiona în niciun fel.

De aceea, părinţii sunt sfătuiţi să ofere copiilor susţinerea de care aceştia au nevoie prin poziţionarea calculatorului într-o cameră comună, nu în propriul dormitor al copilului sau prin realizarea împreună cu copilul, al conturilor de e-mail si chat. Ester foarte important ca părinţii să ştie adresele si parolele lor şi să se asigure ca cei mici nu postează online informaţii personale.

Un alt sfat esta ca părinţii să fie la curent cu toate amiciţiile copiilor, atât cele din viaţa reală cât şi cele din mediul virtual. 

În cazul în care copilul devine victim unui aggressor cybernetic, este indicat ca familia să poarte o discuţie cu acesta în care să îi explice că nu va fi pedepsit dăcă i se întâmplă să fie hărţuit. Frica de a i se lua telefonul sau de a nu mai putea petrece timp la calculator îi face pe copii să ascundă astfel de întâmplări faţă de părinţi.

În cazul în care lucrurile scapă de sub control, familia poate apela întotdeauna la ajutorul poliţiei.

Potrivit articolului 206 din noul Cod penal, "fapta persoanei care, în mod repetat, urmăreşte victima ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă".

Cum ne ferim copiii de infractorii de pe internet

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite