Guvern: „În 10 zile Hexi Pharma trebuie să dispară din toate spitalele. Analizele, neconforme”. Reacţia firmei la rezultatele prezentate miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General a deschis un dosar penal privind dezinfectanţii folosiţi în spitale
Parchetul General a deschis un dosar penal privind dezinfectanţii folosiţi în spitale

Compania farmaceutică Hexi Pharma, implicată în scandalul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitale din România, şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. În acelaşi timp, oficialii din Ministerul Sănătăţii au anunţat că toate testele de concentraţie ale produselor de dezinfecţie Hexi Pharma au ieşit neconforme şi că în 10 zile toate aceste produse trebuie să dispară din spitale.

UPDATE Hexi Pharma anunţă că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi cere scuze medicilor personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

„În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical, cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi", precizează un comunicat al firmei, în care, în numele tuturor angajaţilor, este exprimată dorinţa ca vinovaţii să fie găsiţi cât mai repede.

Hexi Pharma mai anunţă că „toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au incetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru inchidere".

„De asemenea, ne cerem scuze către mass media dar, ca urmare a începerii procedurilor de urmărire penală, începând de ieri ni s-a interzis să mai dăm declaraţii în presă", se mai arată în finalul comunicatului.

UPDATE Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate testele de concentratie ale produselor de dezinfecţie Hexi Pharma utilizate în spitale au ieşit neconforme. Totodată, spitalele trebuie să retragă în 10 zile toate produsele Hexi Pharma.

Ancheta administrativă privind conformitatea biocidelor cu etichetele au scos la iveală că toate cele 14 produse analizate până acum sunt neconforme.

„Toate produsele analizate, în număr de 14, sunt neconforme. Ce scrie pe etichetă nu se reflectă în conţinut”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.

Totodată, acesta a mai spus Hexi Pharma are 20 la sută din piata, restul sunt produse de la alte firme. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus că toate spitalele care folosesc dezinfectantele Hexi Pharma trebuie să retragă produsele de pe piaţă, în maximum 10 zile, şi să achiziţioneze produsele altei firme.

Reprezentanţii Guvernului au mai spus că pe piaţa din România sunt 18 producători e dezinfectanţi, 8 dezinfectanţi pentru tegument, iar 10 pentru suprafeţe şi instrumentar. 

      

„Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mers azi la ICECHIM şi fac centralizarea rezultatelor”, a spus Suciu. El a precizat că, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri vor fi date publicităţii rezultatele testelor de sanitaţie.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, marţi seară, că, în cadrul anchetei administrative în cazul biocidelor, a fost dispusă recoltarea de probe în vederea stabilirii concentraţiei şi a substanţelor active din dezinfectanţii utilizaţi în spitalele unde probele de sanitaţie nu au ieşit conforme, la laboratorul ICECHIM.

 UPDATE Directorul general al Hexi Pharma a fost citat miercuri la Parchetul General, în calitate de martor. El le va explica procurorilor în ce fel distribuia dezinfectanţii în spitale. Marţi, în acest dosar, a fost audiat şi patronul Hexi Pharma, Dan Condrea.

Cer insolvenţa

Marţi la Tribunalul Bucureşti managerii companiei au cerut insolvenţa Hexi Pharma „în baza articolului 66 din Legea 85/2014”, potrivit news.ro.

Conform articolului 66, „supravegherea exercitată de administratorul judiciar, în condiţiile în care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, constă în analiza permanentă a activităţii acestuia şi avizarea prealabilă atât a măsurilor care implică patrimonial debitorul, cât şi a celor menite să conducă la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectuează având la bază o raportare întocmită de către administratorul special, care menţionează şi faptul că au fost verificate şi că sunt îndeplinite condiţiile privind realitatea şi oportunitatea operaţiunilor juridice supuse avizării”.

Primele rezultate pe testele de concetranţie ale produselor Hexi Pharma

Premierul Dacian Cioloş, care asigută interimatul la Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi că speră ca miercuri să fie publicate primele rezultate pe testele de concentraţie la produselor de la Hexi Pharma, teste făcute la ICECHIM.

„Sper eu ca începând de mâine (miercuri - n.r.) să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentraţie care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmând ca în zilele următoare să se preleveze probele şi să se facă testele şi de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporţional şi cu cota de piaţă, ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenţei acestor produse în spitale. Obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecţie în spitale sunt la calitatea scontată şi îşi fac treaba”, a spus Cioloş, potrivit Agerpres.

Întrebat ce măsuri va lua dacă testele vor arăta că dezinfectanţii sunt diluaţi, premierul a afirmat că Procuratura îşi face „treaba”.

„Pe o parte, este Procuratura care îşi face treaba. Procuratura a luat probe cu sprijinul Poliţiei, aşa cum am informat sâmbătă, de la Hexi Pharma. Noi am spus că vom face ancheta administrativă, cu obiectivul de a elimina din uz, fără a aştepta rezultatele anchetei penale, imediat ce constatăm că produsele sunt neconforme. Le eliminăm pentru ca spitalele să le poată înlocui cu produse conforme", a susţinut Dacian Cioloş.

Patronul Hexi Pharma, audiat la Parchetul General

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat marţi timp de patru ore la Parchetul General în dosarul „Dezinfectanţilor diluaţi”. 

În acest caz urmărirea penală a fost începută doar pentru faptă, respectiv pentru infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse.

De altfel, Parchetul General a emis luni un comunicat de presă în care precizat că procurorii au făcut o analiză mpreună cu poliţişti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanţilor din spitale, fiind stabilite şi ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.

„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea «Dezinfectanţii utilizaţi în spitale», în cursul zilei de astăzi (luni - n.r.), la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc o analiză privind activităţile ce urmează să fie realizate în perioada imediat următoare, la care au participat, alături de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi experţi ai Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică. Astfel, pe baza înscrisurilor ce au fost ridicate la percheziţiile derulate la data de 07.05.2016, precum şi având în vedere probele necesare a fi supuse expertizării, s-au stabilit tipurile de expertize ce urmează a fi efectuate, cu respectarea dispoziţiilor procesual penale în această materie", se arăta în documentul citat. 

Oficialii Parchetului nu precizează însă care sunt acele tipuri de expertiză la care face referire în comunicat.

Percheziţii la Hexi Pharma

Pe 7 mai, poliţiştii au descins la punctele de lucru ale companiei Hexi Pharma, la un depozit al firmei de la marginea Bucureştiului şi la locuinţa patronului societăţii, Dan Condrea, şi ale altor trei persoane din Bucureşti şi Ilfov.

Anchetatorii au ridicat documente şi alte probe de la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi din 21 de judeţe care au fost găsite cu neconformităţi în urma verificărilor făcute după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi.

Hexi Pharma, înfiinţată în 1994

Hexi Pharma a fost înfinţată în 1994 şi are ca domeniu de activitate fabricarea preparatelor farmaceutice. Alexandru Dan Condrea este asociat cu 93,7% din acţiuni. Compania a încheiat 2014 cu o cifră de afaceri de 18,9 milioane de lei şi un prfofit net de 1,8 miliozane de lei, potrivit datelor raportate de la Ministerul Finanţelor. Hexi Pharma are 45 de angajaţi.

Pe aceeaşi temă:

Patronul firmei Hexi Pharma a părăsit sediul Parchetului Instanţei Supreme, după patru ore de audieri

Percheziţii la Hexi Pharma, dar şi la 25 de spitale din Bucureşti şi din ţară

Ministerul Sănătăţii va testa toţi dezinfectanţii folosiţi în spitale. Nu doar produsele Hexi Pharma sunt neconforme

Protest faţă de Hexi Pharma. Sute de oameni au ieşit în stradă, vineri seară, în Capitală. Iohannis: Aştept un plan clar de măsuri de urgenţă

Oprescu: „Contractul SUUB cu firma tatălui lui Dan Condrea nu a fost pentru un cinematograf, ci pentru o farmacie, fără legătură cu dezinfectanţii”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite