Director din cadrul Hidroelectrica şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi într-un caz de mită de 1,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un director de la Hidroelectrica şi un consilier al lui Niţă, reţinuţi într-un caz de mită FOTO Adevărul
Un director de la Hidroelectrica şi un consilier al lui Niţă, reţinuţi într-un caz de mită FOTO Adevărul

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 de milioane de euro.

Ioan Mihăilă, membru în cadrul  Consiliului de Supraveghere al  S.C. Hidroelectrica S.A, dar şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nţă, a fost reţinut de procurori, fiind acuzat de dare de mită

Mai mult, a fost reţinut şi Eugen Brădean, director de trading şi membru al directoratului Hidroelectrica care este acuzat de complicitate la dare şi luare de mită. 

Potrivit procurorii anticorupţie, în octombrie 2013,  Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, ar fi promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţătorul în cauză) suma de 1.400.000 euro „pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica”.

Promisiunea de dare de mită s-ar fi făcut cu ajutorul lui Eugen Brădean, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisă cu titlu de mită ar fi urmat să fie disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

„Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi  Brădean Eugen”, precizează procurorii Parchetului General. 

Pe 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reţinerea lui Brădean şi a lui Mihăilă pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite