Horia Georgescu, reţinut. Şeful ANI, acuzat de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciul de 75 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu, dus cu mandat la DNA FOTO Mediafax
Horia Georgescu, dus cu mandat la DNA FOTO Mediafax

Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. El este suspectat într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală a unui teren supraevaluat. În acelaşi dosar a fost dus la DNA şi deputatul PNL Theodor Nicolescu, iar la audieri mai sunt aşteptate nouă persoane.

Început de săptămână în forţă pentru procurorii anticorupţie. Directorul Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a ieşit luni încătuşat din sediul DNA, după ce a fost pus sub acuzare într-un nou dosar deschis de anchetatori privind despăgubiri ilegale acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).


Anchetatorii vizează şi alte persoane care au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, precum Ingrid Zaarour, fostă şefă a ANRP sau deputatul PNL Cătălin Nicolescu, fost vicepreşedinte al instituţiei. Toţi trei au fost aduşi luni dimineaţă cu mandat la DNA, pentru a fi audiaţi.

   

Horia Georgescu, dus în trening la audieri

Horia Georgescu a fost luat prin surprindere de vizita procurorilor. Când aceştia au sunat la uşă şi i-au comunicat că pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, şeful ANI aproape că a suferit un şoc. Acesta nu a apucat nici măcar să pună pe el o ţinută “office”, fiind dus la audieri în trening.

După şase ore de audieri, Georgescu a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini. Nu se ştie dacă la cererea lui sau nu, mâinile şefului de la integritate au fost legate la spate şi nu în faţă, aşa cum au fost tratate alte vip-uri care au ajuns în arest.

Horia Gerogescu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Au umflat valoarea despăgubirilor

Dosarul a fost deschis în ianuarie 2015, în urma unei sesizări a ANRP. Curtea de Conturi obligase ANRP să verifice toate dosarele de despăgubire, din perioada 2009-2011, după ce a constatat că, în anumite cazuri, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri nu au respectat legea. În urma reevaluării a 452 de dosare, s-a stabilit că, în 94 de cazuri, valoarea iniţială de despăgubire a fost cu peste 20% mai mare.

Căutând şi mai atent, anchetatorii au descoperit că inclusiv, Horia Georgescu şi alte persoane care au făcut parte din Comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din cadrul ANRP, în aceeaşi perioadă cu actualul şef al ANI, sunt suspectaţi că au aprobat despăgubiri pentru trei imobile, pe baza unor rapoarte care au supraevaluat aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro.

“Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, potrivit DNA.

Cine sunt beneficiarii dosarelor de la ANRP

În primul dosar, Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu au cedat un teren de 21 de hectare în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, pentru suma de 2,7 milioane de euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la peste 80 de milioane de euro.

În al doilea dosar, soţii Mircea şi Anca Borţică au fost despăgubiţi de ANRP de 84 milioane de lei pentru un teren de 55.000 metri pătraţi, situat în Bucureşti, Şos. Olteniţei.

   

În al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat fiului său, Aurel Constantin, pe 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat soluţionarea cu prioritate a dosarului, motivând cu ”starea de sănătate foarte şubredă” a tatălui său şi cu vârsta înaintată, ataşând cererii un certificat medical, conform căruia Tudor Constantin suferea de mai multe afecţiuni.

Ingrid Zaarour, pusă sub control judiciar

Tot luni a fost reţinută şi Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a lui Gabriel Oprea. "Nu am făcut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs niciun prejudiciu", în momentul în care a fost scoasă din DNA cu cătuşe.

Fosta şefă a ANRP, Ingrid Zaarour, pusă şi ea sub acuzare în acest dosar pentru abuz în serviciu, va fi cercetată sub control judiciar. Procurorii au luat o măsură preventivă mai puţin aspră, întrucât Zaarour este bolnavă incurabil, ea atestând acest lucru în faţa anchetatorilor cu mai multe documente medicale.

   

Alina Bica, în dosarul ANRP

Fostul şef al DIICOT Alina Bica, este arestată în dosarul unei retrocedări ilegale de la ANRP, cu un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro. Bica a făcut parte din comisia care, în martie 2011, a aprobat să-i plătească lui Stelian Gheorghe despăgubiri de 377 milioane de lei, pentru un teren de 13 hectare, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

De la laudele Comisiei Europene, la acuzaţii de corupţie

Horia Georgescu este preşedintele ANI din aprilie 2012. În perioada mai 2004 - martie 2007, Georgescu a lucrat că specialist în investigaţii financiare în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul General şi DNA. Ulterior, Horia Georgescu a fost consilier şi asistent personal al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Apoi a devenit consilierul ministrului Justiţiei (iulie 2007 - noiembrie 2008). Din aprilie până în noiembrie 2008, Georgescu a fost detaşat, cu atribuţii de secretar general, la Agenţia Naţională de Integritate.

Lăudat în raportul MCV

   

Horia Georgescu a atins apogeul profesional, odată cu laudele venite din partea Comisiei Europene prin intermediul raportelor privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cu ajutorul căruia este monitorizată justiţia din România. În documentul Comisiei, activitatea ANI şi, implicit, a directorului acestuia, Horia Georgescu, a fost lăudată periodic pentru succesele obţinute.

”Acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt şi-au menţinut o dinamică remarcabilă”, se arăta în raport.

   

Averea şefului ANI, Horia Georgescu

Horia Georgescu poate fi considerat un om avut. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2014, Georgescu are un apartament de 140 de metri pătraţi în Braşov, cumpărat în anul 2007, precum şi o casă tot în Braşov, în suprafaţă de 356 metri pătraţi cumpărată, de asemenea, în anul 2007. Tot la capitolul „case”, şeful ANI mai menţionează un apartament în suprafaţă de 69,93 de metri pătraţi în Sectorul 1 al Capitalei, cumpărat în anul 2011, pe numele Alinei Calborean. Georgescu mai are un teren agricol în suprafaţă de 2,5 hectare în Lehliu, judeţul Călăraşi, obţinut prin donaţie în anul 2007. Acesta are şi datorii, el trecând în declaraţia de avere un împrumut de la naşii săi, în valoare de 250.000 de euro. 

Cine este deputatul audiat 

Cât îl priveşte pe Theodor Cătălin Nicolescu, acesta e deputat ales într-un colegiu din judeţul Argeş, care din septembrie 2014 este vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, nu a dorit să facă nicio declaraţie când a fost adus de anchetatori la sediul DNA.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2014, deputatul PNL are o treime dintr-o suprafaţă de peste 3.800 de metri pătraţi de teren arabil în Ştefăneşti (Argeş) cumpărat în 2008, pe numele soţiei sale, Ionela Nicolescu, împreună cu alte două persoane.

De asemenea, Nicolescu are un apartament de 80 de metri pătraţi în Piteşti, o casă cu mansardă şi terenul aferent şi o altă casă de locuit, nefinalizată, de aproape 565 de metri pătraţi, în Bucureşti.

Deputatul are trecute în declaraţia de avere depusă anul trecut şi două autoturisme - un Renault Megane cumpărat în 2001 şi un Jaguar KF, cumpărat în 2009. De asemenea, deputatul Theodor Nicolescu are în total 13 conturi, totalizând peste 741.000 de lei şi peste 30.000 de euro.

Potrivit declaraţiei de avere, Nicolescu mai deţine încă acţiuni la cinci firme şi la Fondul Proprietatea.

Deputatul Theodor Nicolescu are menţionat în declaraţia de avere şi un împrumut la Unicredit Ţiriac, de 35.000 de euro, contractat în 2007 şi scadent în 2027.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Despăgubiri ilegale“. Alina Bica, plasată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

Adrian Videanu, Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin şi fosta şefă a DIICOT, trimişi în judecată în dosarul „Bica 2”

Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, va fi plasată în arest la domiciliu

Soţul Alinei Bica, audiat la DNA. Acesta a dat declaraţii în urma denunţului  lui Ovidiu Tender. Dorin Cocoş, dus la audieri

Alina Bica, la DNA: „Nu am văzut raportul de evaluare. Am semnat alături de ceilalţi, conform procedurilor”

Scandalul Bica. Gheorghe Stelian: I-am dat lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, 10 milioane de euro, conform înţelegerii

Dosarul Bica. Deputatul UDMR Marko Attila, dispărut din ţară după ce DNA a primit aviz pentru arestarea lui, protejat de Budapesta

Scandalul Bica. Avocat: Marko Attila nu s-a prezentat joi la DNA pentru că este la Budapesta. Deputaţii au încuviinţat ieri arestarea acestuia

Altă retrocedare suspectă a ANRP, cu girul Alinei Bica

Scandalul Bica. Dosar-fulger pentru fosta şefă a DIICOT. Alina Bica a fost trimisă în judecată la doar o lună de la declanşarea cercetărilor

    

Scandalul Bica. Deputatul Cătălin Teodorescu nu are voie să părăsescă ţara. Parlamentarii au făcut scut în jurul lui

Încă o retrocedare suspectă făcută de ANRP pentru Stelian Gheorghe

Alina Bica, procurorul-şef DIICOT, arestată preventiv. Kovesi: „Nu e nimic personal”

Scandalul Bica. Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite