Omul de afaceri Horia Simu rămâne în arest preventiv. Avocatul cercetat în acelaşi dosar, plasat sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Simu, cercetat în arest preventiv FOTO Adevărul
Horia Simu, cercetat în arest preventiv FOTO Adevărul

Horia Simu va fi cercetat în arest preventiv, după ce magistraţii de la Curtea Supremă i-au respins, marţi, contestaţia în dosarul în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro, iar avocatul cercetat în aceeaşi cauză a fost pus sub control judiciar de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Decizia luată de magistraţii Curţii Supreme este definitivă, arată Mediafax. Arestat preventiv pe 3 iulie, Horia Simu a contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, ca avocatul ieşean Constantin Zaharia-Lefter, cercetat în acelaşi dosar cu Simu, să fie pus sub control judiciar pentru 60 de zile. 

Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de apărătorul din Baroul Iaşi, cât şi de Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Simu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu 

Simu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii au mai dispus începerea urmăririi penală şi faţă de Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş şi Ionela Mihaela Nicolescu, preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA

Potrivit ordonanţei de reţinere, aceste cercetări au loc după ce în ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

     

„Concret, la data de 28.02.2008, inculpaţii Zaarour Ingrid, Nicolescu Theodor Cătălin, Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu (fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela şi alte persoane, în calitate de preşedinte, vicepreşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007”, arată DNA.

Prejudiciul se ridică la peste 55 de milioane de euro

       

În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor şi legislaţiei, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi din cartierul bucureştean Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 de euro (1315, 53 de euro pe metrul pătrat), echivalentul a 466.770.763 de lei. 

Anchetatorii precizează că terenul a fost supraevaluat cu 55.144.265 de euro, echivalentul a 200.658.951 lei, acesta fiind prejudiciul adus statului.

„De precizat este faptul că, inculpatul Simu Horia a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului în scopul acreditării ideii de “imposibilitate de restituire în natură” şi de „urgenţă” în soluţionarea dosarului”, potrivit DNA.

Anchetatorii precizează că „acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de inculpatul Hanu Alexandru Florin, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite