Hoţii “specializaţi” fură maşinile pe bucăţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu pot scoate din parcare automobilul vizat, infractorii îi demontează accesoriile şi le vând piesă cu piesă. Recesiunea i-a adus pe hoţii de maşini în pragul disperării. Ei au ajuns să fure cam tot ce le pică în mână şi, dacă nu pot lua maşina întreagă, o fură pe bucaţi.

Un raport al poliţiei arată că, în primele şase luni ale acestui an, furtul componentelor din exteriorul maşinilor, de la oglinzi şi antene până la roţi şi plăcuţe de înmatriculare, a înregistrat o creştere de peste 3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Citiţi şi:

Hoţii au spart peste 300 de locuinţe de la începutul anului
Jaful, o ecuaţie imposibilă pentru poliţiştii hunedoreni

Iaşi: Zeci de poliţişti fac muncă de poştaş

Şmecher de Germania în România: un motociclist a depăşit maşina poliţiei cu 124 km/h

De cele mai multe ori, hoţii sunt prinşi, dar pentru că nu prezintă pericol public, după expirarea celor 24 de ore de reţinere aceştia sunt cercetaţi în libertate. Iar până la finalul investigaţiilor au timp să comită alte infracţiuni.

Drogaţii preferă oglinzile

Oglinzile laterale, ştergătoarele şi antenele maşinilor de lux sunt, potrivit poliţiştilor, obiectele cel mai des furate, fiind vorba de sute de cazuri, înregistrate, de la începutul anului, la nivel naţional. Mulţi dintre făptaşi sunt dependenţi de droguri.

Ei ar vinde obiectele pe sume derizorii, numai să facă rost de bani pentru doze. Cele mai vizate oglinzi sunt cele ale mărcii BMW, iar în top sunt modelele X5 şi X6, urmate de Mercedes, Opel, Audi, Skoda şi Volkswagen. O oglindă care costă la magazin între 100 şi 200 de euro se poate cumpăra, de pe piaţa neagră, cu 50-100 de lei.

Hoţii de roţi caută jantele din magneziu

Furturile de roţi nu constituie un fenomen, spun poliţiştii, deşi numărul acestora a crescut în ultima perioadă. Hoţii nu fură însă orice fel de roţi şi, de multe ori, acţionează "la comandă". Cele mai căutate sunt jantele din aliaj uşor, aşa numitele jante din magneziu, care sunt mai scumpe decât cele de oţel.

Dar în principiu orice roată prezintă interes pentru hoţi. Ei acţionează de obicei în grupuri de câte 3-4 indivizi. Unii ridică maşina, alţii scot roţile. Astfel că, în câteva minute, oricine se poate trezi cu autoturismul pe butuci. Singura metodă de a descuraja hoţii de roţi este montarea prezoanelor antifurt în locul celor obişuite precum şi a alarmelor care semnalează apropierea de autovehicul.

Plăcuţe de înmatriculare folosite la alte infracţiuni

Maşinile folosite de infractori pentru a se deplasa la spargeri de locuinţe, jafuri sau alte infracţiuni grave au în general plăcuţe de înmatriculare furate, pentru ca hoţii să-şi pierdă mai uşor urma. Dacă există martori la infracţiune, aceştia pot memora  numărul de înmatriculare, iar hoţii încearcă să îi ducă pe anchetatori pe o pistă greşită, punând pe maşina lor numere furate.

Ulterior, autovehiculele folosite în comiterea de infracţiuni pot fi duse departe de locul evenimentului şi incendiate, îngreunând astfel ancheta. Poliţiştii spun că în ultima perioadă infractorii folosesc maşini cu numere străine, care pot fi mai greu reţinute de martori.

"Furturi" pentru asigurare

Pe lângă furturile "adevărate", există şi furturi înscenate, reclamate de unii proprietari de automobile care au asigurări de tip Casco şi care vor să-şi înlocuiască unele componente vechi de la maşină cu altele noi. Poliţiştii spun că aceasta este o practică des întâlnită, nu numai în ţara noastră.

Pe de altă parte, firmele de asigurări dau din ce în ce mai greu bani pentru reparaţii sau înlocuiri ale acestor accesorii. Printre componentele "furate" de înşişi proprietarii maşinilor se numără proiectoarele, bandourile şi oglinzile, dacă le găsesc sparte în parcare.

Citeşte în ediţia de duminică a cotidianului „Adevărul" ce metode recomandă poliţiştii pentru a ne proteja de hoţi oglinzile retrovizoare

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite