UPDATE Iarna a dat peste cap traficul feroviar. Trenurile au întârzieri de zeci de minute. Meteorologii au emis o nouă informare de precipitaţii mixte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile scăzute şi gerul au dat peste cap traficul feroviar. Trenurile de călători circulă cu viteză redusă şi ajung la destinaţii cu întârzieri de zeci de minute. Cu toate aceste,  dar nu sunt trenuri anulate pe nicio magistrală, informează CFR Călători. La fel ca luni, şi avioanele decolează cu întârzieri de pe aeroportul Otopeni.

UPDATE Meteorologii au emis o nouă informare meteorologică, valabilă pe 6 ianuarie, între orele 04.00 - 22.00, interval în care vor fi cădea precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului. Acestea se vor extinde treptat dinspre partea de sud-vest a teritoriului, cuprinzând cea mai mare parte a ţării.

Trenurile au întârzieri de zeci de minute

Concret, marţi dimineaţă nu sunt trenuri anulate din cele peste 1.200 care circulă zilnic pe reţeaua feroviară. Trenurile de călători circulă însă cu restricţii de viteză şi ajung la destinaţii cu întârzieri, din cauza zăpezii şi a temperaturilor scăzute.

Două trenuri au ajuns în Gara de Nord Bucureşti cu întârzieri de aproximativ 60 de minute - IR 1742 Satu Mare-Oradea-Bucureşti şi IR 1782 Piteşti-Bucureşti Nord, iar IR 1696 Timişoara Nord-Bucureşti Nord, cu 40 minute întârziere, au precizat reprezentanţii companiei feroviare.

Însă nu doar traficul feroviar a fost dat peste cap. Şoferii din Bucureşti se plâng încă de ieri că şoselele sunt greu practicabile, şi că petrec prea mult timp în trafic.

Semafoare nefuncţionale în Capitală

150 de poliţişti din Capitală au fost mobilizaţi să dirijeze şi să fluidizeze traficul rutier şi pentru a preveni blocarea traseelor. Totuşi, un comunicat informează că la ora 10.00 erau cinci unităţi semaforice nefuncţionale: Piaţa Crângaşi, Strada Izvor – Bulevardul Bogdan Petriceicu Haşdeu, Splaiul Unirii – Şoseaua Vitan – Bârzeşti, Valea Oltului – Prelungirea Ghencea, Virtuţii – Splaiul Independeţei, fiind dispuse măsuri atât pentru depanare cât şi pentru asigurarea respectivelor intersecţii cu agenţi de circulaţie.

„Au fost efectuate controale la operatori economici ce au atribuţii pe linia deszăpezirii carosabilului, fiind verificate şi sancţionate cinci societăţi comerciale aflate sub contract cu primăriile de sector şi Primăria municipiului Bucureşti, pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă”, mai informează comunicatul.

Poliţiştii de la Brigada Rutieră în colaborare cu reprezentanţii Registrului Auto Român desfăşoară o acţiune pentru identificarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă, pentru prevenirea accidentelor generate de lipsa pneurilor corespunzătoare.

600 de persoane fără adăpost, cazate în centre de protecţie socială

Aproximativ 600 de oameni fără adăpost au fost cazaţi în centrele de protecţie socială ale Primăriei Capitalei, în noaptea de luni spre marţi au fost găsite în stradă şi duse în aceste unităţi 28 de persoane, iar cei care au refuzat să meargă în centre au primit ceai, supă caldă şi îmbrăcăminte groasă.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASPC) şi Poliţia Locală au găsit pe străzi, în noaptea de luni spre marţi, când au fost temperaturi de aproximativ minus zece grade, 28 de persoane fără adăpost, acestea fiind duse în centrele de protecţie socială ale Primăriei Capitalei.

În cele două centre ale municipaliătţii sunt cazate, în prezent, 600 de persoane fără adapost, dintre care 508 în Complexul integrat de servicii sociale Theodor Pallady şi 92 în centrul din Berceni, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.

Traficul de coşmar a început de luni

Zăpada abundentă le-a dat călătorilor planurile peste cap, asta pentru că trenurile au circulat cu restricţie de viteză din cauza condiţiilor meteo. Unii dintre ei au petrecut şi două ore în plus în trenuri, care nu au fost încălzite, pentru a ajunge la destinaţie. Pasagerii care voiau să plece din ţară s-au plâns că şi aeronavele de pe aeroportul Otopeni au decolat cu întârziere.

Însă cele mai multe probleme le-au întâmpinat şoferii din trafic. Asta în ciuda faptului că la o şedinţă operativă ce a avut loc duminică, oficialii din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au declarat că drumurile vor fi deszăpezite în timp util. În realitate, şoferii au rămas blocaţi în trafic, unii dintre ei preferând chiar să tragă pe dreapta şi să aştepte câteva ore până să îşi reia drumul spre destinaţie.

Precipitaţii mixte şi polei în întreaga ţară

Iar situaţia nu va fi mai bună nici astăzi având în vedere informarea meteo emisă de ANM, conform căreia ninsorile se vor extinde şi, chiar dacă vor fi în general slab cantitativ, în Oltenia şi Muntenia stratul de zăpadă va depăşi 10 centimetri.

În plus, nu va lipsi poleiul, care se va forma în toate regiunile, în special în Dobrogea şi sud-estul Munteniei, date fiind precipitaţiile mixte care vor apărea. Polei se va forma şi în Capitală, unde traficul s-a desfăşurat ieri în condiţii normale.

Sfaturi pentru şoferi

Poliţiştii rutieri au venit cu o serie de sfaturi pentru şoferi, cărora li s-a transmis că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie în această perioadă şi că riscă amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.

Totodată, şoferii sunt sfătuiţi să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic şi să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corepunzătoare în mers. În cazul în care rămân blocaţi în afara localităţilor din cauza viscolului, şoferii sunt sfătuiţi să tragă pe dreapta, să pornească luminile de avarie şi să anunţe la 112, indicând locul în care au rămas blocaţi. „Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi. Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră. Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea”, arată oficialii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Meteorologii vin şi cu veşti bune. Ei au anunţat ieri că vremea se va încălzi spre sfârşitul acestei săptămâni.
Concret, în Banat în perioada 9 - 11 ianuarie, vremea va fi mai caldă decât de obicei, cu medii regionale maxime de 8 grade Celsius şi minime în jurul pragului de îngheţ. În Crişana, maximele termice trec la valori pozitive pe 6 ianuarie, iar minimele vor coborî sub - 3 grade Celsius.

 În Crişana vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori pe 4 şi pe 5 ianuarie. Şi în Transilvania vremea se va menţine rece la începutul intervalului, iar în Moldova valorile termice se vor menţine apropiate de cele normale. În Dobrogea, regimul termic va deveni treptat unul mai cald, în special în perioada 6-13 ianuarie, în timp ce la munte vor fi condiţii de ninsoare îndeosebi în perioada 5-9 ianuarie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite