Iată de ce hotărârea Curţii Constituţionale care îl trimitea pe Băsescu la Bruxelles nu a fost publicată în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu
Secretarul Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu

Cum de alte acte ajung să fie publicate repede, iar altele, aşteptate, nu apar la timp? Secretarul general al Camerei Deputaţilor explică pentru Adevărul traseul actelor până la publicarea în Monitorul Oficial.

Premierul Victor Ponta se află la Bruxelles, iar preşedintele Traian Băsescu a rămas acasă, chiar dacă avea o hotărâre clară din partea Curţii Constituţionale. Cum a fost posibil? Explicaţia vine de la Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputaţilor: Curtea nu a trimis încă hotărârea şi motivarea. „Niciodată, până în prezent, deciziile Curţii Constituţionale, indiferent care a fost, nu a venit la noi decizia şi ulterior motivarea. Întotdeauna la noi a venit motivarea şi la final decizia”, a explicat Barbu de ce nu a ajuns până acum decizia Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Secretarul general al Camerei deputatuţilor explică şi traseul actelor până la publicare. „Traseul e simplu: indiferent care sunt unităţile emitente, trimit aceste documente cu adresă la Secretariatul General al  Camerei Deputaţilor, respectiv la mine. Ele se verifică la noi din punct de vedere al formei, nu al fondului (să existe toate semnăturile, ştampilele, să fie complet ş.a.) şi, în cel mult 24 de ore, cum spune un ordin care stabileşte procedura, se transmit la Monitorul Oficial. Şi asta e tot”, spune Gheorghe Barbu.

Acesta explică şi cum ajung unele acte să fie publicate în timp record. „De regulă, emitenţii mai transmit la Monitorul Oficial în format electronic  în acelaşi timp în care trimit la mine. Dar Monitorul Oficial cel mult începe pregătirea prelucrării lor, dar ele nu se publică până nu primesc originalul transmis de secretarul general al Camerei Deputaţilor”.

Gheorghe Barbu susţine că nu s-a făcut vreo intervenţie la el pentru a urgenta trimiterea actelor la Monitorul Oficial, referindu-se în principal la decizia ministrului Educaţiei Liviu Pop de a desfinţa Consiliul care analizează lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta. „Fiecare ar dori să-i fie publicat actul în secunda următoare. Temele controversate care sunt însă astăzi vă pot spune că, în ceea ce mă priveşte, nu a existat nici o solicitare din partea cuiva de urgentare”, a mai spus Barbu.

Monitorul Oficial mai este în subordinea Camerei Deputaţilor până când decizia prin care trece în subordinea Guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial. Decizia a venit astăzi la Gheorghe Barbu, iar mâine, cel mai probabil, se va publica în Monitorul Oficial că a trecut în subordinea Guvernului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite