IGSU: Pompierii români, din nou în Grecia, pentru a participa la un program pilot de monitorizare şi stingere a incendiilor FOTO, VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alţi 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena Foto: IGSU
Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alţi 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena Foto: IGSU

Un prim contingent de pompieri din români a plecat, joi spre Grecia, pentru a participa la un program pilot de monitorizare şi stingere a incendiilor de pădure, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„În perioada 01 iulie - 01 august 2022, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul  General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor elene în gestionarea acestui tip de risc”, se arată într-un comunicat transmis joi de IGSU.

Potrivit sursei citate, scopul programului vizează  reducerea  timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante. Activarea si operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni. 

Conform IGSU, primul contingent, care însumează 28 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă) a început deplasarea astăzi, 30 iunie, pe ruta Ciolpani – Bucureşti – Giurgiu – Sofia – Kulata  – Grecia (Atena). Suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităţilor elene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. 

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.07.2022, urmând ca alţi 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena. 

Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile şi cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecţie, inclusiv un aparat cu aer comprimat şi o butelie de rezervă. Pentru pregătirea misiunii, începând cu data de 27 iunie a.c., o delegaţie a IGSU s-a deplasat la Atena pentru a participa la o sesiune de pregătire a programului de pre-poziţionare. Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte de interes şi s-au efectuat recunoaşteri în teren. 

Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile elene, după  incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăseşte în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte echipaje operative de stingere din Germania, Bulgaria, România, Franţa, Finlanda şi Norvegia. 

În vara anului 2021, incendii uriaşe au distrus mari părţi din pădurile situate în nordul Atenei, precum şi o suprafaţă considerabilă din pădurile existente pe cea de-a doua insulă grecească ca mărime, Evia. 

La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care şi România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite