IJ: Judecătoarea Irina Leonte de la JS1 a întârziat redactarea hotărârilor în 181 de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IJ: Judecătoarea Irina Leonte de la JS1 a întârziat redactarea hotărârilor în 181 de dosare
IJ: Judecătoarea Irina Leonte de la JS1 a întârziat redactarea hotărârilor în 181 de dosare

IJ cere din nou sancţionarea disciplinară a judecătoarei Irina Elena Leonte de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti,exclusă din magistratură de CSM,care în 181 de dosare a întârziat redactarea hotărârilor judecătoreşti şi a lipsit nejustificat opt zile de la instanţă,perturbând astfel activititatea

Inspectorii judiciari au dispus exercitarea acţiunii disciplinare faţă de judecătoarea Irina Elena Leonte, de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti ,pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 lit. f), h), k), m) şi t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

"În motivarea acţiunii disciplinare s-au reţinut următoarele: raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. f) ( refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu- n.r.): într-o şedinţă de judecată, într-un număr de 43 dosare nu a dispus nicio măsură, nefăcând nici apelul părţilor; raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. h) (nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile-n.r.) a depăşit, în mod repetat, data recomandată fixată pentru dosarele repartizate, nu a stabilit, la expirarea termenelor fixate, măsurile prevăzute în cadrul procedurii premergătoare ori a stabilit o durată nerezonabilă pentru primul termen de judecată; a depăşit termenul legal de redactare pentru 181 de hotărâri judecătoreşti", se precizează într-un comunicat de presă a Inspecţiei Judiciare (IJ).

De asemenea, inspectorii mai susţin că judecătoarea a absentat în mod nejustificat opt zile de la instanţă, determinând astfel o perturbare a activităţii. Astfel, Irina Elena Leonte ar fi săvârşit abaterea disciplinară prevăzută la articolul 99 litera k din Legea nr. 303/2004, şi anume "absenţe nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea instanţei ori a parchetului".

Conform sursei citate, în motivarea acţiunii disciplinare s-a mai reţinut şi că magistratul Leonte a început cu întârziere şedinţa de judecată, ceea ce a avut drept consecinţă prelungirea duratei şedinţei peste programul de lucru şi nu a aplicat în mod eficient normele procedurale, împrejurare care a condus la temporizarea procesului. Din aceste motive, inspectorii judiciari au cerut sancţionarea magistratului pentru abaterile prevăzute de art. 99 lit. m şi t din acelaşi act normativ- "nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente" şi "exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, din acelaşi act normativ". 

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care va decide cu privire la răspunderea judecătoarei Irina Elena Leonte.

Judecătorea din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a fost exclusă din magistratură de CSM, după ce a întârziat soluţionarea dosarelor, decizia nefiind definitivă.

Secţia pentru judecători a CSM a admis, în şedinţa din 11 noiembrie, acţiunea disciplinară formulată de IJ împotriva judecătoarei Irina Elena Leonte pentru abaterea prevăzută de articolul 99 litera h din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi anume "nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor".

Conform unui comunicat al CSM, s-a constatat că magistratul Irina Elena Leonte a amânat pronunţarea pentru perioade cuprinse între o săptămână şi opt luni în 611 cauze, apreciindu-se că prin conduita adoptată s-au produs consecinţe asupra dreptului recunoscut părţilor de a beneficia de soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil şi de acces la justiţie.

Hotărârile Secţiei poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea Irina Elena Leonte şi-a dat demisia din magistratură, cererea ei fiind discutată în şedinţa din 24 noiembrie a Plenului CSM.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie, prin demisie, a doamnei Irina Elena Leonte, judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti", se precizează în ordinea de zi soluţionată a Plenului CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite