Iliescu în 1970: "Radio Europa Liberă este creat de CIA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu a înroşit telefonul care făcea legătura cu Moscova
Ion Iliescu a înroşit telefonul care făcea legătura cu Moscova

Ion Iliescu înfiera Radio Europa Liberă pe vremea când era ministru pentru problemele tineretului (1969-1971) şi prim-secretar al Comitetului Central Uniunii Tineretului Comunist.

Iliescu vorbea atunci, potrivit unor stenograme publicate pe blogul lui Adrian Cioflancă, despre „o serie de cercuri ostile ţării noastre", cu caracter „duşmănos", care transmit "muzică «pop» şi «beat»" şi se dedau la „afirmaţii cu caracter ostil" la adresa României. "Una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servilă, de slugărnicie în faţa occidentului luminat, promotor al libertăţii individului în lumea contemporană", mai spunea Iliescu.

Iliescu la 18 aprilie 1970: "Trebuie să combatem anumite tendinţe şi atitudini faţă de străinătate - de ploconire - atitudini pe care le-am moştenit de la clasele dominante din trecut. (...) Spun acest lucru, tovarăşi, deoarece mai sînt şi astăzi atitudini de acestea de ploconire servilă faţă de străinătate. Sînt o serie de cercuri ostile ţării noastre, o serie de posturi cum este «Europa liberă» unde o serie de oameni îşi desfăşoară o activitate de proferare la adresa ţării noastre, a orînduirii noastre socialiste. Spun acestea [pentru] că sînt chiar o serie de elevi care ascultă cu regularitate aceste posturi. Unii din ei preiau o serie de lucruri şi le prezintă în contactele cu ceilalţi. Sînt o serie de emisiuni de muzică conduse de Cornel Chiriac care prezintă muzică din aceasta «pop» şi «beat». De asemenea, se dedă la afirmaţii cu caracter ostil la adresa ţării noastre. Este o activitate împotriva propriului lor popor, ţării lor. În legătură cu acest lucru trebuie să dezvoltăm o atitudine mai combativă, de înţelegere a caracterului duşmănos al activităţii unor asemenea cercuri.

Iliescu la 15 decembrie 1970: "(...) Eu aş vrea să subliniez necesitatea de a introduce un spirit mai combativ împotriva unor mentalităţi înapoiate baicare găsesc o anumită circulaţie, care se datoresc unor influenţe din exterior.
Există mulţi vrăjmaşi ai orînduirii noastre, care acţionează pe diverse linii pentru a determina dezorientarea oamenilor, pentru a exercita influenţe ideologice asupra oamenilor noştri.
Postul de radio «Europa liberă» nu este bruiat, este ascultat şi desfăşoară o activitate susţinută, de diversiune. Ce reprezintă acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finanţat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizaţia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A.
Cine lucrează la acest post este de asemenea un lucru foarte bine cunoscut, sînt oameni, sînt fugari, sînt oameni vînduţi, sînt oameni care n-au nimic cu interesele poporului nostru, sînt elemente înrăite, duşmănoase, foşti legionari sau fugari mai recenţi, nişte băieţi zăpăciţi de o anumită propagandă şi care pînă la urmă nu au găsit altă sursă de existenţă decît de a se pune în slujba acestor cercuri vrăjmaşe ţării noastre.
Spun aceasta, tovarăşi, [pentru] că. printre întrebările pe care le pun elevii se vede sursa de inspiraţie foarte directă de la acest post de radio.
Se constată că una din platformele ideologice ale acestui post de radio este de a alimenta acest sentiment de ploconire servilă, de slugărnicie în faţa occidentului luminat, promotor al libertăţii individului în lumea contemporană".

Istoricul Vladimir Tismăneanu, pe blogul personal : Aflam acum cat de implicat a fost Ion Iliescu in campaniile imptriva postului de radio "Europa Libera". Dar si in cele impotriva religiei si in acelea, de o stupiditate fara margini, impotriva modelor "occidentale" (jeans, plete, barba, fuste scurte, muzica rock etc).
Ion Iliescu vedea pretutindeni pe atunci, la inceputul anilor 70, incercari de subminare, huliganism, "slabiciuni ideologice". Cerea cu virulenta indignare anti-occidentala "intarirea vigilentei revolutionare" si saluta echipele terorizante care se ocupau cu sfasierea fustelor si tunsul obligatoriu in numele "asanarii strazii" (anticipare a apelurilor din aprilie-iunie 1990 pentru "curatirea" Pietii Universitatii!).
Mai suntem unii care ne amintim acele clipe deopotriva rusinoase si absurde. Eu unul imi amintesc, era cred in 1970, asemenea raiduri chiar in fata cladirii rectoratului Universitatii din Bucuresti. Acum stim ca Ion Iliescu le patrona.
Ion Iliescu a admis faptul ca bilantul comunismului a fost unul "globalmente negativ". Dar nu a ajuns sa recunoasca faptul ca el insusi a participat activ, inainte si dupa 1989, la ceea ce a facut din comunism o incarnare a Răului politic, social si moral.
Intre Iliescu, conducator al demascarilor de studenti in 1956-1958 (prigoana incepea cu macabrele sedinte de denuntare si era urmata de arestari, de batai cu sacii de nisip, de ani grei de temnita), si cel care denunta manifestantii pasnici din Piata Universitatii in 1990 (ori cel care il insulta in aceste zile pe Doru Maries) exista o continuitate pe care biograful politic nu o poate ignora".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite