Iliescu: "L-aş fi lăsat în viaţă pe Ceauşescu, să vadă ce a rămas după el"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu
Ion Iliescu

Ion Iliescu a declarat că Mihail Gorbaciov a avut "o reacţie umană firească"atunci când a vorbit despre cuplul Ceauşescu, spunând că şi el l-ar fi lăsat în viaţă pe Nicolae Ceauşescu, "ca să vadă ce a rămas după el".

"Probabil că i-a pus cineva o întrebare şi a fost o reacţie umană firească", a comentat Ion Iliescu, pe Realitatea FM, întrebat despre opinia exprimată de fostul lider sovietic că "este de neînchipuit" cum au fost împuşcaţi, ca "nişte animale sălbatice", soţii Ceauşescu.

"Şi eu am spus că ar fi fost preferabil să fi avut un proces firesc, normal, în condiţii normale. Şi eu, personal, l-aş fi lăsat în viaţă ca să vadă ce a rămas după el", a spus fostul preşedinte.

""Dar nici el, nici alţii nu pricep conjuctura în care ne aflam...atunci mureau oameni, iar ăsta a fost elementul, factorul care ne-a determinat să luăm această decizie, a unui proces organizat în condiţii excepţionale, ca să curmăm vărsările de sânge generate de acea diversiune, lansată în seara de 22, care vroia să împiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie, care ne-a costat vieţi umane", a continuat el.

Potrivit lui Ion Iliescu, decizia luată s-a dovedit corectă, pentru că "imediat după proces au încetat aceste acţiuni militare".

"Dar el a generat aşa ceva, Ceauşescu, când a luat decizia să deschidă foc, la Timişoara, la Bucureşti şi asta a creat situaţia pe care noi am cunoscut-o şi pe care alte ţări nu o ştiu. Noi nu am avut şansa nici a polonezilor, nici a cehilor, nici a altora, a unei tranziţii paşnice şi asta datorită lui Ceuaşescu, aşa că într-un fel el a plătit faptele proprii", a mai spus el.

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gobaciov a declarat, miercuri,cu privire la împuşcarea cuplului Ceauşescu, că acest lucru este "de neînchipuit", menţionând însă că Nicolae Ceauşescu a creat această situaţie inacceptabilă "în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare."

"România a fost pentru mine o ţară nouă. Când am venit prima dată mă simţeam un pic incomod, vroiam să mă întâlnesc, să vorbesc, iar lumea pleca de lângă mine, fugea de mine. Aşa erau timpurile. (...) Aţi avut istoria dumneavoastră, foarte serioasă, importantă. Chiar şi când vorbim de Ceauşescu, a cărui viaţă s-a terminat destul de dramatic, nu aş vrea ca nici în cele mai grele situaţii să se hotărască lucrurile astfel. Există judecătorie, există instituţii, presă, trebuie ca astfel de lucruri să fie discutate. Dar când văd aceste cadre, cum văd cum pur şi simplu i-au împuşcat, ca pe nişte animale sălbatice, este de neînchipuit. Dar el a permis această situaţie, în care oamenii să înceapă să împuşte ca la vânătoare. Asta este inacceptabil. (...) Dar viaţa continuă, iar la dumneavostră viaţa este înainte", a afirmat fostul preşedinte URSS, într-o declaraţie de presă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite