MApN a comunicat că miercuri, 11 mai, Forţele Navale Române au fost sesizate cu privire la existenţa unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina şi Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de ţărm.
Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forţelor Navale, fiind preluată ulterior de Forţele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei şi cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României.
Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forţelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament şi muniţie la bord.
Prăbuşită în timpul misiunilor din 7 şi 8 mai
Din coroborarea datelor de trafic aerian din regiunea Mării Negre, aparatul de zbor s-a prăbuşit în spaţiul aerian ucrainean, cel mai probabil în cursul acţiunilor desfăşurate în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenţi către apele teritoriale ale României, unde a fost reperată în data de 11 mai.
La acest moment, sunt desfăşurate procedurile legale de notificare a autorităţilor ucrainene cu privire la această situaţie, a mai comunicat MApN.

FOTO Facebook / Cătălin Nunu
Performanţele Bayraktar TB2
Reamintim că, printre cele mai eficiente arme folosite acum de ucraineni se numără şi drone de fabricaţie turcească Bayraktar TB2. Aparatele au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. Bayraktar TB2 pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg. TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Comparativ cu dronele de fabricaţie occidentală, Bayraktar TB2 au un cost extrem de redus dacă avem în vedere raportul calitate/preţ. O dronă de fabricaţie turcească are un preţ unitar de 5 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producţie americană, mai performantă, este adevărat, costă 32 de milioane de dolari.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
7 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
"....Bayraktar TB2 au un cost extrem de redus dacă avem în vedere raportul calitate/preţ. O dronă de fabricaţie turcească are un preţ unitar de 5 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producţie americană, mai performantă, este adevărat, costă 32 de milioane de dolari." Citeste mai mult: adev.ro/rcckox tot o tineti ca gaia matzu' sa comparati bayraktaru' cu reaperu'. pai, nenicilor, daca vreti sa comparati "raportul calitate/preţ" raportati-va la drone din aceeasi clasa cu bayraktaru'. de ex heron din israel, predator de la americani, anka, tot de la turci, orion-ul rusesc, rustom din india, etc. si incetati sa mai comparati tranbantul cu mercedesul....
Pai da... dar in lupta nu prea iti trebuie confortul din Mercedes in multe cazuri.
Daca ii intrebi pe ucrainieni, nu e drona lor :)
S-au n-au dat-o rusii jos, s-a dat drona singura jos sa le faca in ciuda la rusi...
jaftar e eficient doar in zonele unde nu sunt rusi.
Vezi toate comentariile (7)