Imnul Ungariei, intonat din nou la Sfântu Gheorghe, ca protest faţă de amenda dată Partidului Civic Maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de persoane au intonat imnul Ungariei, vineri, în faţa Prefecturii Covasna, în cea de-a cincea zi de proteste faţă de amenda de 5.000 de lei dată de instituţie Partidului Civic Maghiar (PCM), pentru intonarea aceluiaşi imn la Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, din 4 iunie.

La evenimentul de vineri au participat peste 5.000 de persoane, care au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, intonând imnul Ungariei, dar şi pe cel secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, a fost prezentă o fanfară, dar şi husari, iar zeci de tineri au purtat două steaguri lungi de 250 de metri, unul al Ungariei şi unul secuiesc, pornind din două puncte periferice ale oraşului, şi întâlnindu-se în centrul acestuia.

Preoţii bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe au rostit rugăciuni şi au citit pasaje din Biblie, după care liderii formaţiunilor politice maghiare au citit o petiţie adresată Guvernului României prin care au cerut să nu mai fie trataţi ca "cetăţeni de rangul doi".

Aceasta a fost elaborată de către reprezentanţii celor trei partide maghiare, UDMR, PCM şi PPMT, iar preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a spus că "în privinţa problemelor comunităţii maghiare cele trei formaţiuni acţionează împreună".

În petiţia care a fost citită în trei limbi, maghiară, română şi engleză, reprezentanţii comunităţii maghiare cer, printre altele, să nu se provoace conflicte între români şi maghiari, să fie adoptate legi care să asigure păstrarea şi dezvoltarea identităţii minorităţilor, restituirea clădirii Liceului "Székely Mikó" Bisericii Reformate, autonomie culturală, înfiinţarea unei secţii cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, dar şi recunoaşterea limbii maghiare ca fiind limbă oficială regională în Ţinutul Secuiesc, alături de limba română.

"Considerăm inacceptabil faptul că Guvernul României foloseşte puterea pentru a reduce la tăcere, a umili şi a pune într-o situaţie disperată minorităţile naţionale. În secolul XXI, şi în calitate de membră a Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecută limba şi simbolurile unei minorităţi, liderii comunităţilor sunt ameninţaţi cu închisoarea, se renaţionalizează bunuri prin care se instigă împotriva etnicilor maghiari, nu este demn de România, care de 25 de ani a rupt lanţurile unui regim dictatorial, opresiv, şi şi-a exprimat votul pentru libertate, statul de drept şi libertatea exprimării individuale", se arată în petiţie.

"Este dureros pentru comunitatea maghiară că este tratată pe pământ natal ca fiind cetăţeni de rangul doi. Nu naţionalitatea prefectului este importantă, ci existenţa unor legi care sunt bune pentru toţi cetăţenii, atât pentru majoritate, cât şi pentru minoritate. Unii din această ţară doresc să nu ne simţim bine pe pământul nostru natal. De aceea, rugăm respectuos guvernul ca prin decizii înţelepte, după 25 de ani de la Revoluţie, să normalizeze relaţia dintre majoritate şi minoritate", a declarat preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Protestele din Sfântu Gheorghe au început luni, când în jur de 150 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Covasna. Marţi, numărul lor s-a dublat, pentru ca miercuri şi joi să fie prezente peste 500 de persoane la manifestări.

Proteste similare au avut loc şi la Miercurea Ciuc, miercuri seară, când aproximativ 400 de persoane au comemorat eroii Revoluţiei din 1989, iar apoi au cântat imnul Ungariei, în semn de protest faţă de amenda dată PCM de către Prefectura Covasna.

Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.

Prefectul de Covasna, Marius Popica, declara, într-o conferinţă de presă, că amenda nu a fost dată pentru intonarea imnului Ungariei la manifestarea din 4 iunie, ci pentru că nu a fost intonat şi imnul României.

Între timp, prefectul de Covasna, Marius Popica, a fost demis, joi, în locul acestuia fiind numit interimar fostul subprefect, Sebastian Cucu. Liderii UDMR Covasna au reacţionat spunând că nu persoana prefectului este importantă, ci "legile clare".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite