Impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decisă marţi la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională

Impozitarea pensiilor specialecu până la 85% va fi decisă marţi, 14 iulie, la Curtea Constituţională, la aproape o lună de la sesizările făcute de Avocatul Poporului şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Camera Deputaţilor a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

La 18 iunie a.c., Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională legea privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. „Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, declara pentru Mediafax Renate Weber.

Avocatul Poporului spunea că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, explica atunci Renate Weber.

În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a fost sesizată şi de Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ca un prim motiv, magistraţii ICCJ arată că unul dintre cele 5 principii ale fiscalităţii reglementate de art. 3 din Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală”, care „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respective în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

Un al doilea motiv este încălcarea art. 147 alin.(4) din Constituţie, prin nerespectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

„Aşa cum rezultă din expunerea de motive a legii, taxa de 85% pentru veniturile din pensii care depăşesc 7.001 lei va afecta în principal categoria pensionarilor magistraţi, în cazul cărora pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019 era de circa 18.000 lei, iar, subsecvent, se va răsfrânge asupra pensionarilo aeronautic civil navigant, în cazul căruia pensia medie în plată la acelaşi moment este menţionată ca fiind de circa 10.000 lei.

Potrivit aceloraşi exemple menţionate în expunerea de motive, celelalte categorii de pensii reglementate prin legi speciale supuse taxei instituite vor fi afectate într-o măsură extrem de redusă sau chiar deloc (spre exemplu: pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019, stabilită în baza Legii nr. 94/1992 era de circa 7.700 lei, iar cea stabilită în baza Legii nr. 7/2006 era de circa 4.400 lei)”, se arată în comunicatul ICCJ.

Judecătorii cred că legea le este dedicată

Astfel, spun judecătorii,  nu se poate concluziona decât în sensul că taxa de 85% aplicată asupra veniturilor de peste 7.001 lei obţinute din pensii reglementate prin legi speciale se răsfrânge cu precădere asupra pensionarilor magistraţi, echivalând cu reducerea drepturilor de pensie reglementate de Legea nr. 303/2004 la nivelul altor categorii socio-profesionale care nu se regăsesc în situaţia magistraţilor, ipoteză care nu poate fi privită decât ca o cvasi-anulare a compensaţiei parţiale conferite de legiuitor pentru specificul profesiei de magistrat. 

Al treilea motiv este legat de „încălcarea principiului statului de drept, statuat de art. 1 alin. (3) din Constituţie, în componenta sa referitoare la principiul impunerii fiscale juste şi echitabile prevăzut de art. 56 alin. (2) din Constituţie, precum şi încălcarea principiului egalităţii statuat de art. 16 din Constituţie şi art. 14 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

Al patrulea motiv învocat de magistraţii ICCJ este „încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii decelat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale referitoare la art.1 alin. (5) din Constituţie”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite