Eveniment

articolul anterior articolul urmator

In memoriam: Exerciţiu de empatie

6
23 Dec 2019 10:38:54
Ancelin Roseti

Mii de oameni au murit la Revoluţia din '89 pentru ca fel de fel de lichele să se îmbogăţească furând această ţară, foştii comunişti să ajungă demnitari, torţionarilor să li se dea pensii speciale, turnătorii la securitate să fie promovaţi în fel de fel de funcţii sau indemnizaţi meritoriu, lepădăturilor să li se dea false certificate de revoluţionar ş.a.m.d.

 Şi când te gândeşti că nu puţini sunt acei care caută să le intre în graţii acestor ipochimeni -- le iau apărarea, se pozează cu ei, se mândresc cu ei, atunci când sunt luaţi în seamă sau angrenaţi în fel de fel de sforării şi manevre --, îţi vine să-ţi iei câmpii, de câtă ipocrizie, obedienţă, impostură şi minciună există în societatea românească.

De acele jertfe au profitat tot felul de impostori huzurind în puful ”înaltei societăţi”, în vreme ce îndureraţii rămaşi s-au târât 30 de ani, de la o zi la alta, fiind umiliţi într-o ţară eliberată de martiriul copiilor şi rudelor lor.

Ne-am pus vreodată în pielea lor, a MARTIRILOR Revoluţiei din 89, a celor cărora nu li s-a făcut dreptate nici după 30 de ani, sau a copiilor, părinţilor, rudelor acestora? Ne-am scormonit empatic prin suflete, după o stare adecvată civic unei asemenea tragedii? Dacă nu, ar fi bine ca, măcar în aceste zile ale căror esenţă comemorativă ar trebuie să se verse adânc în sufletele şi-n tâmplele noastre egoiste şi ipocrite, să facem acest exerciţiu de empatie -- şi, cu siguranţă, vom înţelege, imediat, multe.

Haideţi să nu mai facem ca martiriul lor să fie în zadar, haideţi să nu mai considerăm că ”celălalt” trebuie să fie furnizor de jertfelnic!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

un motan intransigent
23.12.2019, 11:55:03

D-le. Roseti, in 1947 a fost o lovitura de stat. A fost si a ramas multa vreme drept "revolutie". Empatia pentru victimele acelei "revolutii" s-a estompat, a disparut. Victimele au fost considerate dusmani ai poporului si prezentarea asta atat de indemanatica si-a facut efectul. Acele victime au fost uitate. Buuun! In 1989 a avut loc o alta lovitura de stat. S-a lasat iarasi cu victime, c-asa-i la "revolutie". Revolutie fara sange si baricade e o chestie neserioasa, fara amplitudine. Pana in data de 22... au tras in noi aceia care isi aparau cuceririle "revolutionare" din '47. Dupa 22... au tras in noi aceia care isi aparau (din nou) cuceririle "revolutionare", cam aceleasi cu ce-au aparat cei dedinainte. Au fost iar victime? Da! Asta inseamna ca poporul n-a invatat nimica de la istoria traita. Oare de ce se tot baga poporul in treaba celor care dau lovituri de stat? Nu credeti ca poporul isi cam merita soarta pentru imixtiunile neavenite in treburile inalte? Au fost iar victime? Normal, asa le trebuie bagaciosilor! Invatatura de minte: la loviturile de stat nu e bine sa participi. Daca-ti bagi nasu' unde nu-ti fierbe oala si o iei peste ochi mai vrei si empatie?

-3 (5 voturi)
Papa Raţă
23.12.2019, 15:23:12

Călăii , care-au acaparat țara după Lovitura de stat din ”89 ne murdăresc istoria dosindu-se după perdeaua ipocriziei cu termenul ,,revoluție” doar pentru a scăpa de justiție, de crime , genocid împotriva umanității. DOSARUL redeschis trebuie să pună pe cântar toate crimele fostului regim criminal comunist, care a destructurat entitatea, moralitatea și demnitatea staului român. jUSTIȚIA TREBUIE SĂ REÂNTOARCĂ ADEVĂRUL ȘI DEMNITATEA POPORULUI ROMÂN.

+3 (3 voturi)
Paun Al
23.12.2019, 15:44:53

"Mii de oameni au murit la Revoluţia din '89 pentru ca fel de fel de lichele să se îmbogăţească furând această ţară, foştii comunişti să ajungă demnitari, torţionarilor să li se dea pensii speciale, turnătorii la securitate să fie promovaţi în fel de fel de funcţii sau indemnizaţi meritoriu, lepădăturilor să li se dea false certificate de revoluţionar ş.a.m.d." In Romania au existat dupa 89 si profitori , si oportunisti , si vechea nomenclatura comunista , si informatori , turnatori ... Dar cati si unde erau oamenii onesti , cu minima moralitate , oamenii cinstiti ai acestei tari ? Ei ce faceau , cu ce se ocupau ? Ce se intampla in tara , in societate nu era si problema , responsabilitatea lor ? Traim intr-o lume , intr-o societate care este concurentiala , iar directia societatii este data de grupurile care au cea mai mare forta , influenta . Daca oamenii onesti , cinstiti , cu o minima morala au stat deoparte , sau au fost pasivi , sau s-au complacut in zona lor de confort ... de ce ne tot plangem de 30 de ani ,ca oportunistii , profitorii au pus mana pe putere , si-a impartit tara , au vandut-o pe comisioane ? Daca vrem ca intr-o societate sa domine legea , corectitudinea, reguli corecte , cineva trebuia sa lupte pentru asta . Ele nu sunt un dat , nu cad din Luna . Aceste descrieri de situatii , lamentari , indignari ... nu ajuta la nimic , daca nimeni nu-i dispus sa faca ceva .

+1 (1 vot)
un motan intransigent
23.12.2019, 19:43:12

#Paun Al + 200 fani, Stii, Domnule, de ce nu sunt revolutii in SUA? Acolo nu-s revolutii pentru ca poporul e plin de arme, deci are putere, iar guvernantii stiu asta. Stii de ce-s "revolutii" in Romania? Pentru ca poporul n-are putere, puterea e la cei care-s stapani si dispun de armata/politie/servicii. Indignarea dumitale e plans de copil necajit. Primesti o palma peste bot si te-ai calmat. Dupa asta, normal, pleci in vestul Europei.

-2 (2 voturi)
Paun Al
23.12.2019, 20:04:43

Populatia luata ca o adunatura de indivizi , fiecare cu interesele lui , nu nu are nici o putere . Dar o majoritate capabila sa coopereze , sa nu mai mai voteze a doua oara partide care nu-si da afara hotii si coruptii , indiferent de partid . Sa nu mai voteze perdide care-si protejeaza hotii si coruptii prin legi , sau in parlament cand li se cere ridicarea imunitatii . Ar fi un prim semn de maturitate civica . Nu avem putere pentru ca nu cooperam dincolo de usa casei fiecaruia , in localitatea noastra , in societate ... Nu cred ca armele sunt problema .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările