Incendiu pe Aeroportul Otopeni: 600 de persoane evacuate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un incendiu cu degjări de fum a avut loc duminică dimineaţă pe Aeroportul Otopeni FOTO boardingpass.ro
Un incendiu cu degjări de fum a avut loc duminică dimineaţă pe Aeroportul Otopeni FOTO boardingpass.ro

Un incendiu cu degajări de fum s-a produs, duminică dimineaţă, la un fast-food din Aeroportul Otopeni. Pompierii au organizat echipe de căutare-salvare pentru a evacua pasagerii din zonă. Reprezentanţii Aeroportului au transmis că în zona de îmbarcare se aflau aproximativ 2.300 de persoane, fiind evacuate din zona de restaurant aproape 600 de persoane. Traficul aerian nu este afectat.

UPDATE 09:51 Incendiul de la Aeroportul Otopeni a fost stins, iar pompierii vor demara o anchetă pentru a vedea dacă au fost respectate normele de prevenire a incendiilor la localul unde a izbucnit focul, dar şi dacă reprezentanţii aeroportului au aplicat toate procedurile necesare. Martorii au afirmat că nu au fost deloc informaţi despre ce se întâmplă şi ce trebuie să facă, iar evacuarea pasagerilor din zona afectată s-a făcut doar după sosirea pompierilor.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, a anunţat, duminică, lichidarea incendiului de la Aeroportul Otopeni.

Incendiul a izbucnit imediat după ora 7.00, la un fast-food din terminalul Plecări, fiind trimise mai multe echipaje la faţa locului.

„Faptul că s-a degajat o cantitate foarte mare de fum pe tubulatură, dar şi în incinta restaurantului şi ulterior în celelalte spaţii de trecere, pe coridoare şi în zona de aşteptare, aceasta a fost cea mai mare problemă”, a declarat daniel Vasile.

Potrivit acestuia, fumul degajat a dus la evacuarea persoanelor care se aflau în interior, către o zonă sigură.

„Într-o fază incipientă, această coordonare a fost realizată de către reprezentanţii aeroportului, ulterior la faţa locului au ajuns pompierii şi sau constituit echipe de căutare salvare. Este o etapă a procedurii de evacuare şi aceasta a fost realizată împreună cu ceilalţi participanţi înţelegem ca o fost echipe mixte din care au făcut parte inclusiv poliţişti şi reprezentanţii aeroportului”, a mai precizat Daniel Vasile.

Acesta a precizat, răspunzând unei întrebări, că pentru un astfel de obiectiv este obligatoriu să existe un sistem de detecţie incendiu, semnalizare şi stingere.

Imagine indisponibilă

„În cazul de faţă, avem de-a face cu o informare, o detecţie a incendiului şi ulterior o informare a persoanelor care se aflau în terminal prin sistem vocal de către reprezentanţii aeroportului. Nu ştim dacă au fost mesaje pre-înregistrate, dar ştim cu siguranţă că au fost mesaje vocale transmise pentru a se indica exact locaţia către care să se facă evacuarea. Este normal să existe un sistem de avertizare a populaţiei prin intermediul mesajelor vocale, ar fi foarte bine să verificăm noi acest lucru în perioada imediat următoare şi să vă spunem exact ce tip de mesaj a fost transmis”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.

Întrebat despre fatul că pasagerii susţin că a lipsit personalul aeroportului, iar procedurile de evacuare au început abia la sosirea pompierilor, Daniel Vasile a precizat: „Aş vrea să vă spun că aici desfăşurăm frecvent exerciţii şi recunoaşteri. Zona aeroportului este foarte cunoscută pentru noi şi am identificat foarte repede acel spaţiu, evident că şi experienţa noastră este superioară şi înţelegem mai bine cum ar trebui realizate aceste etape, dar vă pot spune că această etapă a fost desfăşurată şi premergător sosiri noastre de către reprezentanţii aeroportului”.

Daniel Vasile a precizat că incendiul în sine nu a pus deloc probleme: „Analizând strict modul de manifestare, este un incendiu normal, cotidian, un incendiu pe care-l întâlnim frecvent la restaurante pentru că este vorba de grăsimea care se depune pe tubulatură şi se dezvoltă incendiu la cea mai mică aprindere. Incendiul în sine nu a avut o manifestare deosebită şi nu a fost un incendiu neobişnuit, însă faptul că se manifesta într-o zonă cu populaţie foarte multă, cu pasageri şi într-un obiectiv de asemenea importanţă, da, a făcut ca şi concentrarea de resurse trimise la faţa locului să fie una semnificativă”, a mai afirmat reprezentantul ISU Bucureşti.

Potrivit acestuia, Aeroportul Otopeni are autorizaţie din partea ISU, pentru mai multe clădiri, inclusiv pentru cea în care s-a manifestat incendiul.

ISU va verifica în perioada următoare dacă au fost respectate normele de prevenire a incendiului la restaurantul unde a izbicnit incendiul, dar şi dacă aeroportul a respectat toate procedurile.

Mai mulţi martori au afirmat, pe reţelele de socializare, că nu a existat ncio informare din partea aeroportului, prin mesaje de avertizare, iar evacuarea populaţiei din zona afectată a început abia după sosirea pompierilor. 


„Incendiu la un fast-food din terminalul Plecări-Aeroport Otopeni. Acţionează pompierii ISUBIF şi firma privată de pompieri de la aeroport”, a transmis, duminică, ISU Bucureşti-Ilfov.

Sursa incendiului a fost hota unui restaurant fast-food, care era plină de ulei.

„S-au constituit echipe de cautare-salvare si pentru evacuarea persoanelor catre zona parterului. A fost identificat locul focarului. Acţionează trei autospeciale de stingere, 2 SMURD şi Detaşamentul Special de Salvatori”, a mai transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Ulterior, ISU Bucureşti-Ilfov a transmis că incendiul este localizat, nu mai sunt degajari de fum şi nu sunt victime.

„Am realizat evacuarea persoanelor în mod coordonat către zona parterului. Au fost evacuate aproximativ 200-300 de persoane”, au precizat pompierii. 

Reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) au transmis că, în momentul incidentului, în zona de îmbarcare erau 2.300 de pasageri, fiind evacuaţi din zona de restaurante aproximativ 590 de pasageri.

Incendiu pe Otopeni

Pasagerii aflaţi în zona restaurantelor, acolo unde s-a degajat fum, au fost mutaţi temporar într-o zonă apropiată, unde nu era fum.

„Hota asigura evacuarea aerului viciat de la unul dintre restaurantele din zona «Food court». În acest moment se fac verificări în teren pentru a se stabili cauza incendiului”, au mai precizat reprezentanţii CNAB.

Traficul se desfăşoară normal.

Incendiu pe Otopeni
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite