Incendiul de la Jilava nu a fost încă stins. Încă arde mocnit în centrul halei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incediu la o fabrică de încălţăminte din Jilava FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Incediu la o fabrică de încălţăminte din Jilava FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Pompierii se luptă de mai bine de 50 de ore cu incendiul izbucnit luni la o fabrică de încălţăminte din Jilava. Patru autospeciale acţionează la faţa locului, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Potrivit oficialilor, încă arde mocnit în centrul halei.

Marţi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a anunţat că a analizat fumul produs în urma incendiului din localitatea ilfoveană Jilava, stabilindu-se că nu au fost depăşite valorile limită ale concentraţiilor poluanţilor.

„Deşi valorile concentraţiilor măsurate au fost mult sub valorile limită şi tendinţa era de scădere a acestora, măsurătorile vor continua până ce incendiul va fi stins”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pentru efectuatea testelor, speciliştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au folosit un autolaborator (foto dreapta).

autolaborator protectia mediului

Un incendiu a izbucnit luni dimineaţă la o fabrică de încălţăminte din localitatea Jilava din judeţul Ilfov, însă focul nu a putut fi stins nici până marţi.

„Focul s-a mai domolit, însă acum trebuiesc răscolite materiale pentru că există posibilitatea să fie focare ascunse şi focul să se reaprindă. Trebuie verificate toate materialele”, au spus marţi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov.

De altfel, aceştia au precizat că marţi intervin în Jilava opt auspeciale de stingere

Pompier mort în misiune

Incendiul a izbucnit luni dimineaţă la o fabrică de încălţăminte şi la depozitul acesteia, care ocupă o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Reprezentaţii ISU au precizat că incendiul a fost anunţat târziu, ei ajungând la faţa locului la ora 7.30.

La faţa locului s-au deplasat 13 autospeciale de stingere, patru autoscări, un echipaj de descarcerare şi două ambulanţe. În timpul misiunii însă, pompierul Răzvan Dumitru Luchian şi-a pierdut viaţa după ce un zid de beton a căzut peste el.

Dosar penal deschis de Parchetul Militar

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal având ca obiect intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov de stingere a  incendiului produs luni, 6 iunie, la o societate comercială din comuna Jilava.

„În timpul intervenţiei un pompier a fost surprins de o placă de beton care s-a prăbuşit peste acesta,  cauzându-i decesul”, se arată în comunicat.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

De altfel, Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului a dechis o anchetă pentru a verifica gradul de poluare.

Întrebată luni dacă fumul degajat în urma incendiului este toxic,  Brânduşa Orăşanu, de la Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, a declarat: „O să stabilim după ce avem rezultatul analizelor”.

Răzvan Dumitru Luchian, avansat post-mortem

Răzvan Dumitru Luchian, pompierul decedat în misiune, avea 34 de ani şi era de la Detaşamentul Buftea, Garda Măgurele, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealu Spirii” Bucureşti-Ilfov 

Ministerul de Interne a anunţat că îl va avansa post-mortem, de la plutonier, în gradul de sublocotenent.

Fabrica nu avea asigurare la incendiu

Patronul fabricii de încălţăminte care a luat foc, luni, la Jilava, are asigurare, dar nu una care să acopere şi riscul de incendiu, pagubele putându-se ridica la milioane de euro. Astfel, firma nu va fi despăgubită decât marginal, susţine Profit.ro, citând surse avizate.

Firmele de asigurare acceptă rar să asigure pentru incendiu spaţiile unde se lucrează cu materiale inflamabile, cum este şi cazul fabricii de la Jilava, mai spun sursele citate.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Incendiul devastator de la fabrica de încălţăminte din Jilava în care un pompier a murit nu va stins până mâine, anunţă autorităţile

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite