Incendiul de la Matei Balş. DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul deschis la sesizarea premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Balş FOTO Arhivă
Matei Balş FOTO Arhivă

DNA transmite, într-un răspuns la o solicitare a „Adevărul”, că a fost începută urmărirea penală in rem în dosarul deschis ca urmare a sesizării premierului după controlul efectuat în legătură cu incendiul de la Mateş Balş.

“Sesizarea la care faceţi referire a determinat formarea unui dosar penal în care se efectuează verificări asupra aspectelor sesizate, prin urmare cercetările se desfăşoară cu privire la faptă (“in rem”). Dosarul are ca obiect suspiciuni de comitere a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie. 

În acest moment, alte informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”; se arată în răspunsul transmis de DNA.

În luna martie, premierul României anunţa că, în urma raportului Corpului de Control, va sesiza DNA cu privire la mai multe nereguli legate de Institutul Matei Balş.

„ A funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, fără dispozitive de alarmare optice şi acustice. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Sunt mai multe lucruri sesizate. (…)O sesizare se face către DNA şi este vorba de asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, spunea, la acel moment, Florin Cîţu.

Incendiul de la Matei Balş a izbucnit pe 29 ianuarie, într-un salon unde erau internaţi bolnavi de COVID-19. Patru persoane au murit pe loc, iar 53 de pacienţi au fost transferaţi la alte spitale. Numărul deceselor a ajuns, ulterior, la 20. Procurorii încă aşteaptă rezultatele necropsiilor şi ale expertizei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite