Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Incident în Marea Neagră. Două avioane militare ruseşti, interceptate de aeronave NATO, în apropierea spaţiului aerian al României

17
24 Sep 2021 18:14:32
Autor: Cristina Morozan
CF-188 canadian se luptă să întâmpine avioane neidentificate care operează deasupra Mării Negre. Foto: Royal Canadian Air Force (Arhivă)
CF-188 canadian se luptă să întâmpine avioane neidentificate care operează deasupra Mării Negre. Foto: Royal Canadian Air Force (Arhivă)

Incident în Marea Neagră. Avioane militare canadiene detaşate în România au interceptat, joi, alături de colegii români, două aeronave militare ruseşti, deasupra Mării Negre, anunţă vineri Alianţa Nord-Atlantică.

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane ruseşti de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României", a comunicat vineri Alianţa Nord-Atlantică

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie - Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada.
 
De altfel şi avioanele britanice de luptă Eurofighter Typhoon au interceptat pe data de 22 iunie avioane de luptă ruseşti Su-24 Fencer şi Su-30 Flanker care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră. Aeronavele ruseşti nu informaseră despre planurile de zbor şi nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, preciza NATO.
 
Reamintim că detaşamentul canadian, alcătuit din 140 de militari şi şase avioane CF-188, a ajuns pe 8 septembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde realizează misiuni de Poliţie Aeriană Întărită la Marea Neagră, în următoarele trei luni. Detaşamentul canadian l-a înlocuit pe cel britanic care a executat, în ultimele patru luni, misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră cu patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, alături de piloţii români. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Dumnezeu
24.09.2021, 18:43:54

Jos cu ruserlocii.

+12 (20 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
24.09.2021, 18:46:35

Jos? Pai de ce vrei si mai ales cum sa-i ridici de la foarte jos?

0 (8 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
24.09.2021, 18:45:01

Nu-i nici un incident, doar "business as usual". Adika rusii se dau clontzosi, iar NATO le papa rezerva de zbor. Win, win cum ar veni!

-1 (5 voturi)
Frodo
24.09.2021, 18:49:11

Noroc cu canadienii ca astia voiau sa aduca tigari de contrabanda.

+13 (17 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
24.09.2021, 18:51:45

Totusi unde-i Adin sa ne raporteze cum Rassia e cea mai avansata din lume? Ca ar cam fi o ocazie minunata pentru el... Sa nu fi patit ceva saracu' caci in ultimul timp, cam scria cu tuse horcaita si raspundea cu febra zgiltita (scuzati rima). Sanatate bre Adini, hai baga ceva sa vada lumia ca esti ghini, da?

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările