Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Inculpaţii din dosarul Colectiv, îngropaţi şi de propriii experţi

0
25 Apr 2016 19:57:05
Autor: Sorin Ghica, Ionel Stoica
În incendiul din clubul COlectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane
În incendiul din clubul COlectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane

Experţii tehnici judiciari angajaţi de patronii Clubului Colectiv şi de cei ai firmei de artificii Golden Ideas Fireworks n-au reuşit să-şi scape clienţii de acuzaţiile extrem de grave care planează asupra lor. Din contră. Informaţiile apar în rechizitoriul procurorilor, care au finalizat ancheta în cazul tragediei din clubul Colectiv, soldată cu 64 de morţi.

Vinovăţia patronilor Clubului Colectiv, ai firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi a angajaţilor acestora este atât de evidentă încât nici măcar experţii tehnici judiciari angajaţi de aceştia să le reprezinte interesele în anchetă nu au reuşit să aducă argumente în favoarea clienţilor lor.

Aceştia şi-au însuşit în totalitate concluziile raportului tehnic al anchetei, care au stabilit fără dubii: focul care a produs incendiul devastator a fost cauzat de „indolenţa vecină cu intenţia“ de care au dat dovadă Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu atunci când au amenajat clubul - folosind materiale neignifugate, de cea mai proastă calitate, şi fără să ia cele mai elementare măsuri de prevenire a incendiilor. De o inconştienţă criminală au dat dovadă şi pirotehniştii Golden Ideas Fireworks, care au folosit artificii interzise la folosire în spaţii închise. 
Dosarul Colectiv va ajunge în curând în faţa judecătorilor, odată cu cei şase acuzaţi - patroni de club şi de la firma pirotehnică: Alin Anastasescu, Cătălin Gancea, Costin Mincu, Daniela Niţă, Cristian Mihai Niţă şi pirotehnistul Viorel Zaharia.

Aceştia vor fi judecaţi pentru moartea a 64 de persoane şi rănirea gravă a altor câteva zeci. În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 27 de persoane chiar în noaptea tragediei, iar alte 37 au stins ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Băgaţi la apă de proprii experţi judiciari

Potrivit anchetatorilor, experţii tehnici judiciari angajaţi de inculpaţi nu au avut, în esenţă, alte opinii ori concluzii. Astfel, raportul de expertiză tehnică în specialitatea construcţii, întocmit împreună cu expertul tehnic judiciar desemnat de parchet, a fost semnat fără obiecţiuni, concluziile fiind aceleaşi. „Concluziile experţilor tehnici judiciari desemnaţi de către inculpaţi sunt identice ori similare cu cele prezentate în raport, unele nuanţări fiind justificate de interesul părţii care l-a propus“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Astfel, expertul Mihai Benga, recomandat de Cătălin Gancea, a stabilit că printre cauzele tragediei se numără „neadaptarea măsurilor de securitate la incendiu în funcţie de existenţa la locul desfăşurării evenimentului a materialelor combustibile, „neasigurarea de către organizatorii spectacolului şi pirotehnicieni, a echipei de primă intervenţie în caz de incendiu şi neasigurarea de către pirotehnicieni  a mijloacelor de primă intervenţie – stingătoare în caz de incendiu şi a personalului instruit pentru a interveni operativ în caz de incendiu“.

Concluzii identice

La rândul său, expertul Dumitru Popescu, angajat de Alin Anastasescu, a concluzionat că „Majoritatea opiniilor subsemnatului se aseamănă, iar unele chiar coincid cu cele care emana din Raportul de expertiză criminalistică în specialitatea incendii nr.35/10.03.2016. (...) Am explicat şi consolidat opinia privind rolul celor 24 entităţi existente între planşeul de beton (superior), placat cu spumă poliuretanică flexibilă N2138, plafonul artizanal din lemn (inferior) şi grinzile de beton transversale şi orizontale (perimetral), placate şi acestea cu spumă poliuretanică, lipită cu adeziv special“.

Nicolae Roman, expertul recomandat de firma de artificii pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia, a stabilit, printre altele, că materialele pirotehnice au fost utilizate fără respectarea distanţei de siguranţă faţă de materialele combustibile.

Expertul a mai arătat că incediul a fost favorizat de „montarea artificiilor pirotehnice cu orientarea către materialul combustibil – buretele fonoabsorbant din spuma poliuretanică, aplicat pe stâlpii de rezistenţă şi la o distanţă necorespunzătoare“.

Scenariu de incendiu, tras la indigo

În rechizitoriul procurorilor este amintit un incendiu devastator, petrecut în SUA, în 2003. Ca şi în cazul Colectiv, în Clubul ”The Station“, din Rhode Island, a fost folosită o izolaţie fonică necorespunzătoare, din spumă poliurenatică, care prin ardere a degajat gaze extrem de nocive. Incendiul produs în urmă cu 12 ani în SUA s-a soldat cu 100 de morţi.

Anchetatorii INSEMEX, care au întocmit raportul tehnic în cazul Colectiv, au făcut o paralelă cu tragedia din SUA. Scenariile par trase la indigo.

„Concluziile se coroborează şi cu rezultatele expertizei tehnice realizată de o Comisie mixtă de Siguranţă în Construcţii şi Institutul Naţional pentru Standarde şi Tehnologii (NIST) şi în legătură cu incendiul produs la 20 februarie 2003 la Station Nightclub, din West Warwick, Rhode Island, în care se constată prezenţa compuşilor de nitril la arderea spumei poliuretanice“, a arătat experţii.

Incendiul din clubul american a pornit la câteva secunde după ce organizatorii au dat drumul la mai multe jerbe de scântei. Aproape imediat, acestea au spuma folosită pentru izolarea antifonică a clubului.

Anchetă finalizată

Parchetul Curţii Supreme a finalizat dosarul tragediei Colectiv. Patronii clubului, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patroana firmei de artificii Daniela Niţă, şi pirotehnistul Viorel Zaharia vor fi judecaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Cristian Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, este acuzat de favorizarea infractorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Cei care se fac vinovaţi de moartea celor 64 de tineri care au ars de vii în clubul Colectiv riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările