INFOGRAFIE 12 state europene restricţionează încă accesul românilor la muncă. Vi se pare corect?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou stat din UE ar putea restricţiona accesul românilor pe piaţa muncii. Spania, statul din UE cu cel mai ridicat şomaj - peste 20%, ar putea decide la sfârşitul săptămânii restricţionarea accesului pe piaţa muncii a românilor.

Românii reprezintă cea mai mare comunitate de imigranţi din Spania. Din cele 864.000 de persoane, doar peste 300.000 de români muncesc cu forme legale.

În 2009, Spania a fost una din puţinele state UE care şi-au deschis complet piaţa muncii către români, la doi ani după aderarea ţării noastre la UE.

Prin această măsură, Spania s-ar putea alătura celor zece state membre ale UE care aplică restricţii cetăţenilor români care doresc să munceasă într-un alt stat membru UE.

Statele UE care aplică în prezent restricţii sunt: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.

Dă click pe imagine pentru a vedea harta



Olanda a decis începând cu 1 iulie 2011 să implementeze măsuri mai restrictive privind accesul românilor pe piaţa muncii, inclusiv asocierea acestora cu forţa de muncă provenită din state terţe. Potrivit Parlamentului de la Haga, cetăţenii români şi bulgari, la fel ca imigranţii din afara Uniunii Europene, vor primi permise de lucru în Olanda doar în "condiţii excepţionale".

Ministreul Afacerilor Externe şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie, afirmând că în Olanda lucrează un număr redus de români (aproximativ 3.000 în 2010) care nu afectează piaţa lor.

Malta a anunţat, la începutul lunii mai, că va menţine până la sfârşitul lui 2013 restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Malta îi primeşte însă pe români şi bulgari în posturi care cer muncitori calificaţi sau cu experienţă sau în ocupaţii marcate de lipsa de mână de lucru.

Românii au interdicţie de a munci şi în Elveţia. Consiliul federal (Guvernul elveţian) a decis în mai prelungirea perioadei tranzitorii pentru cetăţenii români şi bulgari. Lucrătorii liber-profesionişti români şi bulgari vor beneficia complet de libera circulaţie începând de la 1 iunie 2011.  La sfârşitul lui decembrie, 8.690 de cetăţeni bulgari şi români locuiau în Elveţia, ei reprezentând 0,8 la sută dintre cetăţenii europeni. Spre deosebire de sfârşitul lui 2009, numărul lor a crescut cu 17,5 la sută, respectiv 1.292 de persoane.

Potrivit acordului de aderare la UE a României, începând din 2014, după terminarea perioadei de tranziţie, românii ar trebui să aibă acces neîngrădit pe piaţa muncii din toate statele Uniunii.

image

Vi se pare corect ca românilor să li se restricţioneze accesul pe piaţa muncii în statele membre UE?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite