UPDATE ANM a emis o nouă informare de ploi, vânt şi polei, iar trei judeţe sunt sub Cod galben de ploi. Drumurile din sudul ţării ar putea fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă informare de precipitaţii, vânt şi polei a fost emisă de specialişti, aceasta fiind valabilă de miercuri până joi seara. Mai mult, judeţele Călăraşi, Tulcea şi Constanţa se află, tot până joi seara, sub Cod galben de ploi. Şoferii sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă, altfel vor fi amendaţi şi vor rămâne şi fără certificatul de înmatriculare. CNADNR anunţă că ar putea închide drumurile din sudul ţării.

UPDATE Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă participanţii la trafic că toată reţeua de drumuri naţionale şi autostrăzi din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea ar putea fi închisă, pe 6 ianuarie, fiind posibilă producerea fenomentului de ploaie îngheţată care se poate transforma în polei. 

„În acest sens CNADNR, împreună cu Poliţia Rutieră pot lua măsura restricţionării sau închiderii circulaţiei, pentru evitarea producerii de evenimente rutiere şi acţionarea imediată cu material antiderapant şi degivrant. După încetarea fenomenului, circulaţia va fi redeschisă imediat ce sunt îndeplinite condiţiile de siguranţă a circulaţiei”, potrivit unui comunicat emis miercuri de CNADNR.

Informaţii suplimentare privind starea drumurilor naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul CNADNR, la numerele de telefon 021/9360, 021/264.33.33 sau pot accesa pagina de internet a www.cnadnr.ro

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o informare de călătorie pentru Bulgaria după ce specialiştii din ţara vecină au emis un Cod portocaliu pentru zăpadă şi polei în zilele de 6 şi 7 decembrie în judeţele Vidin şi Montana, dar şi un Cod galben pentru zăpadă şi polei în judeţele Vraţa, Pleven, Loveci, Ruse şi Veliko Tărnovo.

O atenţionare de călătorie a fost emisă şi pentru Slovenia, după ce autorităţile au anunţat o răcire puternică a vremii, ninsori abundente şi intensificări ale vântului, apariţia fenomenului de polei şi ploaie îngheţată, în special în regiunile din vestul, sudul şi sud-estul Sloveniei (frontierele cu Italia şi Croaţia, litoralul Mării Adriatice).

Circulaţia rutieră pe autostrăzile din Republica Slovenia este deschisă, cu unele disfuncţionalităţi din cauza condiţiilor specifice anotimpului rece şi creşterii numărului verificărilor efectuate de echipele mobile ale poliţiei slovene.

Autorităţile slovene avertizează asupra faptului că circulaţia rutieră va fi îngreunată şi din cauza unor lucrări de întreţinere pe următoarele autostrăzi:  A5, în direcţia Lendava-Maribor; A2, pe direcţia Obrezje – Ljubljana; A1, pe direcţia Ljubljana–Koper, între parcarea Studenec şi Razdrt; A2, pe direcţia Ljubljana – Karavanke, în dreptul localităţii Lesce

Având în vedere dinamica situaţiei, se recomandă cetăţenilor şi transportatorilor români să se documenteze asupra condiţiilor de călătorie şi a circulaţiei pe principalele componente de infrastructură rutieră şi feroviară din Slovenia şi Bulgaria, asupra restricţiilor existente, adoptarea unei conduite prudente şi respectarea semnelor şi avertizărilor de circulaţie, precum şi cu privire la alertele meteorologice emise de autorităţile slovene.

Informaţii privind situaţia circulaţiei rutiere în Republica Slovenia pot fi obţinute non-stop (24h/7zile) de la Centrul de informare, accesând pagina dedicată de Internet www.promet.si, precum şi apelând numerele de telefon 1970 (de pe teritoriul Sloveniei) şi +38615188518 (internaţional).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte paginile dedicate www.mae.ro şi http://www.mae.ro/sites/default/files/file/ghid_de_iarna_2015.pdf (Ghidul de călătorie pentru sezonul de iarnă) şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă informare de precipitaţii moderate cantitativ, intensificări ale vântului şi polei.

Astfel, în intervalul miercuri, ora 13.00 - joi, ora 20.00, vor fi precipitaţii în toată ţara. În regiunile sud-estice şi în sudul extrem vor predomina ploile, în nordul şi centrul Moldovei, în zonele montane şi submontane vor fi mai ales ninsori, iar în restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte. Se vor cumula cantităţi de apă de peste 10...15 l/mp. Local se va semnala polei.

Vântul se va intensifica îndeosebi în regiunile sud-estice şi estice, cu rafale de 50...60 de kilometri pe oră.

Mai mult, specialiştii au emis şi o informare de Cod galben de ploi valabilă în intervalul miercuri, ora 18.00 - joi, ora 12.00, pentru judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi.

În intervalul menţionat, cele trei judeâe va ploua, iar cantităţile de apă vor fi de 20...25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Comandament de urgenţă la Primăria Capitalei

Miercuri dimineaţă, primarul general al Capitalei, Razvan Sava, şi-a declarat nemulţumirea faţă de modul în care au fost deszăpezite străzile din Bucureşti, luând la întrebări reprezentanţii primăriilor locale care sunt prezente la întâlnirea operativă. 

Asta după ce marţi, toate firmele de deszăpezire au fost amendate de către Primăria Capitalei pentru că nu şi-au făcut treaba corespunzător. Probleme sunt în continuare şi cu traficul feroviar, trenurile ajungând, în continuare, cu întârziere la destinaţie.

Cod galben de polei în mai multe judeţe din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţă, avertizări Cod galben de scurtă durată, valabile pentru mai multe judeţe din ţară.

Informarea meteo, valabilă până miercuri seară

Asta după ce iniţial specialiştii emiseseră o informare meteorologică de polei. Potrivit acesteia, depunerile de polei se vor semnala local în Oltenia, sudul Banatului şi sud-vestul Munteniei, iar în prima parte a zilei de miercuri, 6 ianuarie, poleiul se va forma şi în restul Munteniei (inclusiv zona Municipiului Bucureşti) şi pe arii restrânse în Dobrogea.

„După-amiaza şi în prima parte a nopţii de miercuri spre joi (6/7 ianuarie) poleiul va fi prezent local şi temporar, mai ales în regiunile din jumătatea de nord a ţării”, se arată în informarea meteo.

Totodată, meteorologii anunţă că în noaptea de miercuri spre joi vor predomina ninsorile, în special în nord-est şi în zona de munte, în timp ce în sud-est va ploua şi se vor acumula cantităţi de apă important.

Recomandările poliţiştilor pentru şoferi

Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor să-şi cureţe parbrizul, geamurile laterale şi luneta maşinii pentru o vizibilitate mai bună. De asemenea, aceştia trebuie să aibă în perfectă stare de funcţionare sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz. 

De asemenea, aceştia trebuie să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile maşinii, să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special calea de rulare a tramvaielor.

Aceştia sunt sfătuiţi să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa. 

Mai mult, când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră în localităţi sau 50 de kilometri pe oră în afara acestora.

Şoferii trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

Anvelopele de iarnă, obligatorii

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

„Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie”, spun poliţiştii.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă). 

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate. 

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.

Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral, cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS”, „M/S” sau „M&S”).

Recomandări pentru pietoni

Pietonii sunt obligaţi să circule numai pe trotuare, iar dacă vor să traverseze trebuie să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite