Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Infracţiunile legate de pandemie, în vizorul DNA. Crin Bologa: „Este inadminsibil ca unele persoane să se îmbogăţească în timp de alţii mor”

2
25 Feb 2021 17:38:12
Autor: News.ro
Şeful DNA, Crin Bologa. Imagine: Inquam Photos
Şeful DNA, Crin Bologa. Imagine: Inquam Photos

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, joi, că procurorii acordă o atenţie desebită dosarelor în care sunt investigate posibile infracţiuni de corupţie înregistrate în perioada pandemiei. „Este inadmibisil să se găsească persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor”, a afirmat Bologa.

 
 
DNA a instrumentat 105 dosare legate de pandemie în 2020, 5 fiind trimise în judecată, din 29 finalizate. În cele 76 de dosare aflate în lucru, prejudiciile prezumate sunt de oridinul sutelor de milioane de euro.
 
Şeful DNA a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că  instituţia a instrumentat în 2020 105 dosare legate de pandemia de coronavirus, 29 fiind finalizate şi 5 trimise în judecată.
 
Celelalte dosare sunt în instrumentare, ancheta fiind dificilă întrucât există comisii rogatorii, cu Turcia, China sau cu alte state ale lumii. De asemenea, este nevoie de expertise pentru măşti, echipamente, izolete şi alte materiale.
 
„În multe dintre aceste cauze infracţiunea în rem ar fi abuz în serviciu, ori infracţiunile acestea sunt foarte greu de instrumentat. (…) S-au relaxat anul trecut achiziţiile publice, trebuie să constatăm un prejudiciu şi foloase necuvenite ca să avem infracţiunea de abuz în serviciu. (…) Se face urmărire penală susţinut. Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmibisil ca, în situaţia grea prin care a trecut România şi toată lumea anul trecut, să se găsească  personae care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor şi să ia mită în aceste condiţii”, a declatat  şeful DNA.
 

Prejudicii de 3 milioane de euro în dosarele legate de pandemie 

 
Potrivit acestuia, procentul de trimiteri în judecată în dosarele finalizate este „acceptabil”.
 
Bologa a vorbit şi despre prejudiciile prezumate în dosarele legate de pandemie:
 
„Am avut 105 dosare în lucru, am soluţionat doar 24 sau 29 din care cinci am trimis în judecată. Din câte îmi amintesc, în cele trimise în judecată prejudiciul cred că este undeva la două, trei milioane de lei. Avem în lucru 76 de dosare cu prejudicii prezumtive, nu ştiu dacă ajungem la trimitere în judecată sau nu, dar cu prejudicii foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de euro. Acum nu ştiu unde vor ajunge procurorii cu ancheta, vom trimite în judecată, nu vom trimite în judecată, dar din cele 165 de milioane de euro din dosare trimise în judecată cam 2-3 milioane de euro sunt cele cinci dosare”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ion carutasul
25.02.2021, 18:19:14

Sunt exemple cunoscute ,pe timp de razboi ,crize economice cand s-au aplicat metode coercitive si riguros controlate pentru firme si populatie din dorinta de a rationaliza multe lucruri . Mai ales acele lucruri ce tineau de consum .Cartelarea alimentelor ,protectia materiilor prime ,limitarea importurilor . Aici la noi s-a mers pe bunul plac liberal in timp ce boala ii capacitase medical si economic pe unii . La acestia s-au adaugat mortii ,panica ,complicarea starii de sanatate a populatiei . La noi o brambureala ....

-5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.02.2021, 19:23:35

Abureala pentru fraieri..! Cer Parlamentului desfiintarea imediata a DNA, care cocoloseste in mod evident si sfidator mafia liberalo-iohannist-securistica, mafie careia i-a devenit complice prin faptul ca-i ”decapeaza” oponentii si ”inchide ochii” la sifonarea banului public si alte jafuri la care se deda acesta gruparea infractionala neosecuristica anti-româneasca si anti-nationala. ai cărei membri isi spun in bataie de loc ”liberali” si ”salvatori ai natiunii”. Vrajeala cu ”lupta anti-coruptie” a negulestilor duetului coldisto-luluțan din DNA nu mai pacaleste decat pe babuinizatii propagandei mafiei in robe de magistrati..! In mod evident, ”marea coruptie” ii ucide sau saraceste numai pe fraieri..! Pe adevaratii corupti ii ridica pana la rangul de presedinte, sau premier, sau, ma rog, pana la cel de ”responsabilli cu gestionarea pandemiei”..! Si a Romaniei..!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările