Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Inspecţia Judiciară o anchetează din nou pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi

15
11 Apr 2018 16:47:53
Autor: Laurenţiu Sirbu
Laura Codruţa Kovesi - conferinţă de presă - DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Codruţa Kovesi - conferinţă de presă - DNA / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Inspecţia Judiciară a înaintat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii o nouă acţiune disciplinară faţă de procurorul şef al DNA, fiind invocate o serie de abateri disciplinare în efectuarea unor controale la două servicii teritoriale ale DNA.

Inspecţia Judiciară îi reproşează procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi încălcarea prevederilor legale prin numirea judecătoarei Dana Ţiţian, consiliera şefei DNA, în fruntea echipelor ce au efectuat o serie de controale la două servicii teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Inspecţia Judiciară consideră că Dana Tiţian a primit ilegal dispo­ziţia de la Laura Kovesi pentru efectuarea acestor controale, aceştia susţinând că rolul ar fi trebuit să îi revină unui procuror.

„Prin încălcarea regulamentului şi desemnarea, în calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat într-o stare obiectivă şi vădită de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalităţii, imparţialităţii şi regulilor fundamentale (...) precum şi prestigiului şi credibilităţii actului de justiţie în înfăptuirea căruia a fost implicată Direcţia Naţională Anticorupţie. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Aceste fapte au fost revelate de un control al IJ la DNA efectuat în toamna anului 2017, concluziile căruia au fost însă contestate atât de trei inspectori judiciari care au făcut parte din echipa de control, cât şi de DNA. în opinia separată exprimată la data respectivă cele trei judecătoare au apreciat că aspectele menţionate în raport vizează modul de efectuare a controlului şi nu activitatea DNA, iar referitor la desemnarea Danei Tiţian în comisia de control, în opinia separată citată se arată că susţinerea privind nelegalitatea deciziei ignoră elementele care definesc instituţia detaşării şi faptul că aceasta a fost dispusă de Consiliul Superior al Magistraturii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

lacunza rosemary
11.04.2018, 17:06:20

A sosit momentul pentru o inspectie a Inspectiei Judiciare sub aspectul loyalitatii ei fata de Statul Roman. Exista banuiala justificata, ca acest organ de control se gaseste in serviciul gastii de borfasi, tradatori de tara, ajunsa la conducerea Romaniei si serveste interesele infractorilor, impotriva Statului Roman.

+13 (19 voturi)
Ciprian Ch
11.04.2018, 17:14:00

Nu exista banuiala....e certitudinea ca deja acesta institutie este subjugata lui Don Dragnea. Asta-i pofta ce-au poftit. Si e doar inceputul.... vor veni si altele. In toamna lui 2017 deja lupta pe justitie era pe cai mari. Si uite ca cine persevereaza si are rabdare....

+11 (15 voturi)
Utilizator Adevărul
11.04.2018, 17:22:33

Comentariu considerat abuziv.

anti/propagandişti
11.04.2018, 17:30:42

Mai democratilor si occidentalilor,cd cuvant am gresit de m-ati cenzurst?

-5 (7 voturi)
m lupascu
11.04.2018, 17:57:23

- crima organizata esedalde impotriva institutiilor care lupta cu coruptia din clasa politica

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările