Inspecţia judiciară a început controlul cerut de Tudorel Toader la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos
Laura Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos

Inspecţia judiciară a început, luni, controlul privind eficienţa managerială cerut de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la DNA. Direcţia nu a mai fost verificată de aproape 10 ani. Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, susţine că 2016 a fost cel mai bun an din istoria Direcţiei şi că nu are emoţii prvind controlul.

Şase magistraţi din cadrul Inspecţiei Judiciare au început ieri controlul cerut de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).  Controlul va dura până pe 11 august, iar după verificări va fi întocmit un raport care va fi înaintat Secţiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele. 

Măsura face parte dintr-un plan de control pe anul 2017 la Parchete, printre care şi la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, vor fi efectuate controale privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de către conducerea parchetelor şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de procurori şi personalul auxiliar de specialitate. De asemenea, se vor fi efectuate verificări privind măsurile luate de către procurori şi conducerile parchetelor în vederea soluţionării dosarelor mai vechi de cinci ani, precum şi verificarea măsurilor luate de procurori pentru soluţionarea dosarelor mai vechi de doi ani. Acestea vizează inclusiv recuperarea prejudiciilor şi aplicarea confiscării extinse, care au ca obiect următoarele infracţiuni: evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, corupţie, infracţiuni silvice şi contra mediului, conflict de interese.

Tudorel Toader a cerut control la DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ceruse  Inspecţiei Judiciare, pe 3 iulie,  să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ÎCCJ. El a declarat că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. „Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale”, declara Toader. Oficialul a  arătat că la Parchetul General şi la DNA nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. 

„Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată, nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară, verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes concluziile evaluării”, a afirmat ministrul. Toader şi-a exprimat speranţa că evaluările de management vor arăta „că nu avem o justiţie selectivă” şi că se respectă cronologia soluţionării, în funcţie de cea a înregistrării cauzelor.

Kövesi: „Nu am emoţii“

Într-un interviu pentru Ziare.com, publicat luni dimineaţă, şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a explicat că acest controlul vizează perioada 1 ianuarie 2016 - 1 iulie 2017. „Nu am emoţii. Anul 2016, din punctul de vedere al parametrilor de calitate, a fost cel mai bun de la înfiinţarea instituţiei”, a spus procurorul -şef DNA. Kövesi este la conducerea Direcţiei din aprilie 2013. 

„Dacă ne raportăm la perioada pentru care suntem acum controlaţi, am avut din partea CSM, prin Inspecţia Judiciară, peste 120 de controale. Au fost 126 de controale pe chestiuni punctuale şi 8 controale tematice. Nu s-au găsit disfuncţionalităţi, în ceea ce priveşte activitatea noastră”, a mai arătat procurorul-şef.

Kövesi a explicat că motivele pentru care cauzele nu se soluţionează sunt verificate periodic de procurorii cu funcţii de conducere. „Avem dosare care pot fi soluţionate rapid şi dosare care sunt complexe, presupun multe audieri, multe ridicări de documente, comisii rogatorii, asistenţă judiciară în alte state. Dar motivul pentru care un dosar nu a fost soluţionat a fost verificat şi de Inspecţia Judiciară, este verificat şi de procurorii cu funcţii de conducere din DNA tot timpul”, a explicat Kövesi. 

Kövesi, despre noaptea alegerilor din 2009: „Nu comentez cancanuri“

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al DNA, a refuzat încă o dată să spună dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, de data asta într-un interviu acordat pentru Ziare.com. „Este deja o intrebare retorică dacă am fost sau nu am fost. Este o temă lansată în spaţiul public de un inculpat (Dan Andronic, patronul EVZ  –n.r.)  şi între timp a devenit o temă de cancan. Nu comentez can-canuri”, a declarat Kövesi, întrebată fiind dacă a fost sau nu prezentă în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din urmă cu opt ani acasă la Gabriel Oprea.

Întrebată dacă a făcut ceva pentru a influenţa rezultaul alegerilor din 2009, Laura Codruţa Kövesi a replicat: „Nu. Nu. Şi mă întreb cum aş fi putut influenţa rezultatul alegerilor. Seamănă a scenariu de film”.

Cât despre participarea la lucrările Comisiei parlamentare de anchetă, şefa DNA a trimis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „Dacă CSM va spune că un procuror sau un judecător e obligat să dea explicaţii în Parlament, o să vedem. Aştept să primesc răspuns de la CSM să îmi spună dacă un procuror sau un judecător este obligat să se ducă să răspundă în faţa Parlamentului”, a motivat Kövesi.

Însă CSM, prin vocea preşedintei Mariana Ghena, a anunţat „că aprecierea în concret a necesităţii, respectiv oportunităţii prezentării în faţa Comisiei aparţine procurorului-şef al DNA în raport de dispoziţiile şi reglementările în vigoare”. Aşadar, dacă Laura Codruţa Kövesi vrea să dea explicaţii în faţa parlamentarilor, o poate face. Dacă nu, nu.

Ministerul Justiţiei, sesizat de PSD

În semn de protest faţă de refuzurile Laurei Codruţa Kövesi de a se prezenta la audierile din Parlament, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a protestat în faţa DNA. Ulterior, deputatul a cerut chiar depunerea unei plângeri penale pe numele lui Kövesi, însă propunerea sa nu a fost supusă la vot, de vreme ce, afirmă Eugen Nicolicea, membru al Comisiei, nu există „nicio infracţiune“ pe care şefa DNA să o fi comis. În loc de asta, membrii comisiei au decis sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul lui Kövesi, prin care să i se solicite  acesteia să răspundă la o serie de întrebări, printre care şi dacă a fost prezentă în seara alegerilor prezedenţiale din 2009 la Gabriel Oprea acasă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite