Inspecţia Judiciară îşi nuanţează poziţia faţă de modificarea legilor justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Inspecţia Judiciară (IJ) şi-a nuanţat miercuri seară poziţia faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader, inclusiv trecerea IJ la Ministerul Justiţiei. IJ salută orice iniţiativă vizând consolidarea independenţei sale, dar subliniază că autonomia este singura soluţie pentru o activitate eficientă.

"Având în vedere reacţiile din spaţiul public generate de poziţia Inspecţiei Judiciare în cazul propunerilor formulate de ministrul justiţiei , facem următoarele precizări:1. Inspecţia Judiciară salută orice iniţiativă de consolidare a independenţei sale. 2. În opinia noastră, în contextul actual, autonomia instituţională a Inspecţiei Judiciare este singura soluţie pentru realizarea efectivă a misiunii sale", transmite IJ.

De asemenea, îşi reafirmă încrederea că orice modificare a statutului Inspecţiei Judiciare va fi realizată în interesul superior al funcţionării eficiente a justiţiei ca serviciu public.

Purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Bogdan Alexandru, declara miercuri, după modificările anunţate de ministrul Justiţiei, că reprezentanţii Inspecţiei Judiciare apreciază intenţia ministrului de a consolida independenţa acestei instituţii faţă de Consiliul Superior al Magistraturii şi susţin că modificările sunt în acord cu punctele de vedere ale Inspecţiei referitoare la necesitatea autonomiei.

"Apreciem intenţia ministrului justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu poziţiile pe care Inspecţia le-a avut în decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspecţiei Judiciare", a declarat, miercuri, Alin Bogdan Alexandru.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.                     

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

"Respectând deplina independenţă, autonomie, pe care o are. Nu intră sub conducerea factorului politic, rămâne cu totul, eventual există şi o soluţie mai radicală de a o autonomiza, o instituţie separată a statului român, dar care să nu fie dependentă de CSM. Nu CSM-ul să îi facă regulamentul de organizare, să-i aprobe rapoartele şi celelalte, ca după aceea ei să se ducă în control la corpul de magistrati”, a explicat ministrul Justiţiei.

Proiectul de lege prezentat de ministrul Justiţiei vizează modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite