Inspecţia Judiciară neagă faptul că descinderea la Parchetul General a fost o formă de presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inpecţia Judiciară a confirmat luni că a întreprins un control la secţia Parchetelor Militare  solicitând procurorilor dosarul penal care vizează violenţele comise de jandarmi împotriva manifestanţilor la mitingul din 10 august. Chiar dacă controlul a avut loc cu doar câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, Inspecţia Judiciară a respins ideea unei presiuni la adresa magistraţilor.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au negat luni că descinderea efectuată la Parchetele Militare are legătură cu audierea liderului PSD, Liviu Dragnea. Precizarea vine după ce mass media anunţa vineri că reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au descins vineri dimineaţa la secţia Parchetelor Militare, solicitând procurorilor tot dosarul penal care vizează violenţele comise de jandarmi împotriva manifestanţilor la mitingul din 10 august. Verificarea intempestivă a avut loc cu câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violenţelor din 10 august în calitate de martor.

„Vineri – 14 septembrie 2018, inspectorii judiciari s-au deplasat la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în vederea soluţionării lucrărilor de inspecţie având ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetările în cauza penală vizând incidentele din 10 august 2018. Conducerea PÎCCJ a fost anunţată cu o zi înainte cu privire la această deplasare şi nu a formulat nicio obiecţie.

Inspectorii judiciari au solicitat – în temeiul art. 73 alin.(4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată – actele privind procedura de începere a procesului penal în cauză, emise de procurorii vizaţi de sesizări. Cu această ocazie au fost ridicate, pe bază de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte. Inspectorii judiciari nu avut cunoştinţă nici anterior şi nici în timpul prezenţei lor la PÎCCJ, despre actele de urmărire penală pe care procurorii de caz urmau să le efectueze în ziua respectivă. Ca atare, Inspecţia Judiciară nu a verificat modul în care se desfăşoară urmărirea penală şi probatoriul aflat la dosarul cauzei”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Instituţia susţine că acuzaţiile de presiune politică ce i se aduc reprezintă, „în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare” şi o „manipulare a opiniei publice”.

„Încercarea de atragere a Inspecţiei Judiciare în spaţiul disputelor politice, prin inducerea ideii că inspectorii s-au aflat la PÎCCJ în ziua în care demnitari ai Statului Român au fost audiaţi la acelaşi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, constituie, în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare având un dublu scop: manipularea opiniei publice în sensul că activitatea de inspecţie s-ar situa în afara cadrului legal şi deturnarea cursului verificărilor”, se mai arată în comunicatul IJ.

Inspecţia Judiciară a desins la Parchet cu câteva ore înainte de audierea lui Dragnea

Potrivit publicaţiei G4Media, doi inspectori de la Inspecţia Judiciară ar fi descins vineri dimineaţa la secţia Parchetelor Militare din cadrul Pachetului General, solicitând procurorilor tot dosarul penal care vizează violenţele comise de jandarmi împotriva manifestanţilor la mitingul din 10 august.

Verificarea intempestivă a avut loc cu câteva ore înainte de audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul violenţelor din 10 august în calitate de martor.

„Pretextul a fost să-l audieze pe procurorul Corbu şi să ia actele din dosarul violenţelor din 10 august făcut de procurorul Bogdan Pârlog ca să-i verifice activitatea, însă inspecttorii de la IJ au luat la studiat tot dosarul. Nu doar li s-au comunicat actele procurorului Pârlog, dar li s-a predat tot dosarul să-l vadă câteva ore. Insistau sa li se pună la dispoziţie toate documentele, să vadă unde s-a ajuns cu ancheta. Vizita a fost una neanunţată. Aşa că au putut să-l liniştească cât de cât pe Dragnea. înainte de audierea lui la Parchet”, susţinea publicaţia G4Media, citând surse judiciare.

Inspecţia Judiciară a cerut pe 27 august sancţionarea procurorului militar Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei în ziua protestului şi a compus raportul pe baza căruia a fost întocmit dosarul penal care vizează reprimarea violentă a manifestaţiei. Inspecţia Judiciară susţine că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol publicat în ianuarie 2018.

Ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor conducerii Inspecţiei Judiciare

La începutul lunii septembrie, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă al ministrului Justiţiei, ce prevedea prelungirea mandatelor actualilor şefi din Inspecţia Judiciară, judecătorul Lucian Netejoru şi procurorul Gheorghe Stan.

Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, î-l critica pe ministrul Tudorel Toader pentru faptul că a amânat adoptarea acestei ordonanţe.

„Aş fi fost foarte bucuros dacă domnul ministru Toader ar fi încheiat şi dus până la aprobare ordonanţă care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare nouă lege şi, că mulţi alţi colegi, oameni, pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt supărat pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. Mă aşteptăm să ducă la capăt această procedura săptămâna trecută şi pentru mine este ciudat şi destul de greu de înţeles de ce", declara atunci liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite