Inspecţia Judiciară, verificări privind modul de constituire a completelor de la Curtea Supremă. Se apropie apelul în dosarul lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară anunţă, luni, că a fost sesizată cu privire la posibile abateri disciplinare referitoare la aplicarea modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară cu privire la constituirea unor completuri de judecată de la Curtea Supremă. Anunţul vine în contextul în care motivarea sentinţei de condamnare a liderului PSD Liviu Dragnea a fost redactată şi dosarul poate intra în faza de apel la Completul de 5 judecători.

Referitor la cerificările privind "modul de aplicare a modificărilor aduse Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la Înalta Curte de Casaţie şi

Justiţie", Inspecţia Judiciară precizează, într-un comunicat de presă remis luni, că a fost sesizată la 23 august 2018 cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de aplicare de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Legii nr.207/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Instituţia mai transmite că cerificările pe care le efectuează nu sunt condiţionate, potrivit Legii nr.317/2004, de nivelul instanţei şi de funcţia deţinută de magistratul vizat de sesizare.

„Tot astfel, verificările nu sunt condiţionate de notorietatea cauzelor deduse judecăţii. În toate cazurile, verificările efectuate de Inspecţia Judiciară vizează respectarea şi corecta aplicare a legii. Expunerea publică a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere determină, printre altele, un număr apreciabil de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora. Ca atare, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit. Asocierea activităţii desfăşurate de Inspecţia Judiciară cu evenimente având posibile semnificaţii în viaţa politică nu este decât o altă tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar", arată reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, în comunicatul de presă.

Şefa ÎCCJ, Crisina Tarcea reclamată la Inspecţia Judiciară

Practic, Inspecţia Judiciară a confirmat faptul că în cadrul instituţiei există o reclamaţie ce o vizează pe şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea şi că urmează să fie făcute verificri în acest sens. Potrivit Digi24,

reclamaţia a fost făcută de Chris Terheş, „un român care vorbeşte public în numele unei comunităţi de români din SUA şi care s-a evidenţiat ca un critic consecvent al DNA şi a luptei anticorupţie, deopotrivă pe Facebook şi pe canalele media ale televiziunilor apropiate de Liviu Dragnea, PSD şi ALDE”. 

Magistraţii de la Curtea Supremă ar fi decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004

Verificările Inspecţiei Judiciare vin după informaţii potrivit cărora instanţa supremă ar fi amânat până la finalul punerea în aplicare a dispoziţiilor modificate din legea de organizare judiciară, care a intrat deja în vigoare, privind componenţa completelor de cinci judecători.

Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi decis, în şedinţa din 4 septembrie 2018, să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004, în privinţa reconfigurării completelor de 5 judecători. 

Pe data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare noua formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, din pachetul denumit generic „legile justiţiei". Printre cele mai importante modificări care se referă la instanţe se numără şi cele care generează reconfigurarea unor complete şi a unor săli de judecată. Vizate sunt şi completele de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Astfel, preşedintele/ vicepreşedintele ÎCCJ, precum şi preşedintele secţiei penale nu mai sunt membri de drept în complete, ci pot face parte din acestea doar prin tragere la sorţi. În prezent, judecătorii care ocupă respectivele funcţii fac parte din complete în baza Regulamentului ÎCCJ.

Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc „la începutul fiecărui an", Colegiul de Conducere al ÎCCJ ar fi considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.

„Analizând dispoziţiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018, cu referire la activitatea Completelor de 5 Judecători, cu majoritate, constată că dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite 'la începutul fiecărui an' şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019”, se arată într-o decizie recentă a Colegiului de Conducere al ÎCCJ.

Dragnea, nemulţumit de hotărârea Colegiului de conducere al Curţii Supreme

Liderul PSD este interesat direct să urmărească formarea acestor complete de la Curtea Supremă, în condiţiile în care unul dintre ele va judeca recursul în dosarul în care a fost condamnat pe fond la trei ani şi jumătate de închisoare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Săptămâna trecută, magistraţii de la Curtea Supremă au publicat motivarea sentinţei ceea ce înseamnă că acest dosar poate intra acum în faza de apel.

Hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ de a modifica componenţa completelor de cinci judecători abia la sfârşitul anului ar fi motivul care l-ar fi determinat pe liderul PSD să declare într-o emisiune tv că la Curtea Supremă nu se respectă legea.

„Legea 304 nu e în vigoare peste tot, la ÎCCJ nu e. Acolo se consideră ca intră în vigoare la 1 ianuarie. Aşa am auzit. Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile justiţiei. Toate instituţiile trebuie aduse în matca constituţională. Cu aceasta arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de Rezist e vorba de rezistenţă la aducerea normalităţii în România”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, în data de 9 septembrie.

Potrivit publicaţiei G4Media, interesul direct al liderului PSD pentru modul de formare al acestor complete vine din faptul că, chiar dacă procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie, dacă compeltul de cinci „unde se va judeca apelul apucă până la sfârşitul acestui an să administreze probe, atunci completul îşi va păstra aceeaşi componenţă şi în 2019, pe principiul continuităţii stabilit de CEDO”.

Ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor conducerii Inspecţiei Judiciare

La începutul lunii septembrie, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă al ministrului Justiţiei, ce prevedea prelungirea mandatelor actualilor şefi din Inspecţia Judiciară, judecătorul Lucian Netejoru şi procurorul Gheorghe Stan.

Anterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, î-l critica pe ministrul Tudorel Toader pentru faptul că a amânat adoptarea acestei ordonanţe.

„Aş fi fost foarte bucuros dacă domnul ministru Toader ar fi încheiat şi dus până la aprobare ordonanţă care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare nouă lege şi, că mulţi alţi colegi, oameni, pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt supărat pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare. Mă aşteptăm să ducă la capăt această procedura săptămâna trecută şi pentru mine este ciudat şi destul de greu de înţeles de ce", declara atunci liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite