Inspecţia Muncii, recomandări privind revenirea la locul de muncă. În ce condiţii vom putea lucra din 15 mai. Câţi angajaţi pot participa la o şedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
birouri interesante bistrita 2

În contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, Inspecţia Muncii recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de autorităţile competente, pentru gestionarea şi limitarea răspândirii COVID-19, se arată într-o informare a instituţiei referitoare la modul în care trebuie să lucrăm în condiţiile epidemiei COVID-19.

"Inspecţia Muncii vine în întâmpinarea angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă prin prezentarea unor aspecte practice legate de contextul actual", se arată în document. Concret, insituţia aduce o serie de precizări, sub formă de întrebări şi răspunsuri, cu privire la desfăşurarea procesului de muncă în plină epidemie cu noul coronavirus. Iată câteva răspunsuri:

Întrebare: Cine are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor la locurile de muncă, în contextul actual? 

Răspuns: Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă, potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată.

Întrebare: În contextul actual, mai este necesară instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă?

Răspuns: Da, informaţi şi instruiţi lucrătorii cu privire la prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, pe baza recomandărilor autorităţilor competente! Aceasta reprezintă o obligaţie a angajatorilor, potrivit Legii nr. 319/2006, actualizată.

Întrebare: Ca angajator, am obligaţia de a da lucrătorilor echipamente individuale de protecţie?

Răspuns: Da, asiguraţi echipamente individuale de protecţie (EIP) (spre exemplu: măşti de protecţie, mănuşi de protecţie etc.), instruiţi lucrătorii privind folosirea corectă a EIP şi verificaţi corecta utilizare a acestora! În cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie, acordaţi echipamente individuale de protecţie noi care să protejeze lucrătorii împotriva COVID-19.

Sunt de evitat şedinţele cu mai mult de trei participanţi

Întrebare: În calitate de angajator, trebuie să iau măsuri igienico-sanitare pentru prevenirea infecţiei cu noul Coronavirus?

Răspuns: Desigur, aveţi obligaţia de a stabili măsuri igienico-sanitare cu consultarea medicilor de medicina muncii.

Întrebare: În calitate de lucrător, am dreptul la locul meu de muncă la săpun, prosoape de hârtie şi dezinfectanţi?

Răspuns: Desigur, angajatorul dvs. are obligaţia să vă acorde, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape de hârtie, dezinfectanţi etc.) care să prevină răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus

Întrebare: Se pot organiza şedinţe de lucru cu colegii, în sala de reuniuni?

Răspuns: Recomandăm evitarea organizării reuniunilor cu un grup mai mare de trei participanţi. De asemenea, limitaţi reuniunile de lucru la minim posibil, iar dacă acestea sunt absolut necesare, luaţi toate măsurile de prevenire şi protecţie (şedinţe în sistem video conferinţă, distanţa de siguranţă între participanţi etc.).

Întrebare: În cadrul proceselor de muncă dintr-o firmă se pot efectua activităţi colective?

Răspuns: Limitaţi contactul dintre persoane, luaţi măsuri pentru păstrarea distanţei de siguranţă, evitaţi activităţile colective (evitaţi expunerea lucrătorilor la contact direct/interacţiune cu un număr mare de persoane, formarea zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă etc.).

Întrebare: Cine face dezinfectarea la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun?

Răspuns: În conformitate cu prevederile legale, angajatorul are obligaţia să asigure dezinfectarea locurilor de muncă şi a mijloacelor de transport în comun împotriva răspândirii COVID-19. În acest sens, angajatorul poate contracta serviciile unei firme specializate sau poate să instruiască lucrători din cadrul societăţii pentru efectuarea acestei sarcini de muncă cu respectarea prevederilor legale. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite