Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Instanţa a respins contestaţia lui Vasile Blaga şi a decis începerea judecării dosarului în care este acuzat de trafic de influenţă pentru finanţarea ilegală a PDL

0
3 May 2017 15:44:20
Autor: News.ro
Vasile Blaga Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Vasile Blaga Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Judecarea dosarului în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influenţă pentru finanţarea ilegală a PDL, în 2011-2012, va începe la Tribunalul Bucureşti, după ce Curtea de Apel a respins definitiv toate cererile şi excepţiile fostului lider democrat-liberal.

 Dosarul lui Vasile Blaga a ajuns în ianuarie la Tribunalul Bucureşti, fiind analizat de atunci în procedură de cameră preliminară.

Judecătorul de cameră preliminară a decis, în 20 februarie, că judecata în această cauză poate să înceapă, respingând toate cererile şi excepţiile formulate de avocatul lui Blaga şi stabilind legalitatea probelor şi actelor de urmărire penală efectuate de procurorii DNA Ploieşti.

Decizia a fost contestată de Vasile Blaga la Curtea de Apel Bucureşti, care miercuri a stabilit definitiv că judecarea dosarului de trafic de inflenţă poate să înceapă.

“Respinge ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Blaga Vasile împotriva încheierii din data de 20.02.2017, pronunţată de judecătorul de camera preliminară în dosarul nr. 1240/3/2017/a1 al Tribunalului Bucureşti, Secţia I Penală”, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Tribunalul Bucureşti urmează să stabilească data la care va începe judecarea pe fond a dosarului.

În dosarul finanţării ilegale a PDL, pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Dosarul a fost trimis atunci la instanţa supremă, care în ianuarie 2017 a decis ca Vasile Blaga să fie judecat la Tribunalul Bucureşti, întrucât acesta nu mai este parlamentar.

Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip „fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme "fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.  

În 20 aprilie, fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid.

Instanţa a mai dispus ca de la Gheorghe Ştefan să fie confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Ştefan, până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan ”i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.

În paralel, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru partidul din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord, susţin procurorii

Gheorghe Ştefan execută din octombrie 2016 pedeapsa de şase ani de închisoare primită în dosarul "Microsoft”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările