Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului  începe cercetările în dosarul „Frontieriştilor”. Unii suspecţi ar putea deţine funcţii în MAI

6
3 Aug 2020 18:15:44
Autor: Marian Avram
O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne
O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a început cercetările în dosarul „Frontieriştilor”, care vizează grăniceri ce au ucis români ce voiau să treacă, ilegal, frontiera în Iugoslavia şi în Ungaria în timpul regimului comunist, potrivit preşedintelui Institutului, Alexandra Toader.

O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajaţi în ministere, inclusiv la Afaceri Interne.
 
„Este un proiect generos. Câteva sute de mii de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera în perioada 1948 – 1989. Am ţinut să ne implicăm în acest proiect, cu atât mai mult cu cât multe dintre persoanele care au deţinut funcţii de răspundere în cadrul trupelor de grăniceri mai sunt în momentul de faţă în viaţă şi au comis crime la graniţa româno-iugoslavă şi româno-maghiară. Au ucis pe fâşie persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. Am încerca acum în primă fază să ne axăm în speţă pe anii '80. Doar în 1989 sunt raportate aproximativ 50.000 de tentative de treceri ilegale de frontieră. Având în vedere că este vorba de fapte săvârşite chiar la sfârşitul anului 1989 este vorba şi de persoane care s-ar putea în momentul de faţă să deţină funcţii în diverse ministere, în Ministerul de Interne, de pildă”, a declarat Alexandra Toader, pentru Digi24.ro.
 
Dosarul de cercetare al „Frontieriştilor” are în vedere grăniceri sau ofiţeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din ţară pentru a scăpa de regimul comunist.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

M Costi
3.08.2020, 19:39:14

Birocratia , daca nu are de lucru , isi cauta.... !

+3 (9 voturi)
om bun
3.08.2020, 19:48:45

acuma va-ti trezit acest lucru trebuia facut acum 30 de ani, cine sa-l faca comunistul de Iliescu cu acoliti lui , eu propun sa plateasca cu varf si indesat si cei de dupa 1989 care au acoperit crimele facute de acesti criminali nu numai ei adica ILIESCU, ROMAN, BRUCAN (asta este mort), BASESCU toti cei care au fost la conducerea Romaniei dupa 1989 ,ei sunt coautori la crimele celor de dinainte de 1989 ei au dorit schimbarea conducerii comuniste nu schimbarea regimului comunist dar nu le-a iesit si atunci sau transformat in democrati dar au acoperit toate faradelegile criminalilor de dinainte de 1989 , criminali dovediti trebuie pedepsiti prin confiscarea averilor alor si a urmasilor lor , sistarea pensiilor speciale (au pensii speciale ca au ucis romani nu pentru vreo fapta de vitejie),cam asa ar trebui sa se faca dreptate nu cu vorbe ,atentie ei or sa nege ,o sa sustina cu vehementa ca au actionat la ordin ,o minciuna au ucis ca sa fie promovati iar acum se afla printre noi sunt pensionari de lux, oameni de afaceri ,politicieni etc.

+1 (3 voturi)
Mihai Radulescu
3.08.2020, 22:23:35

Corect,eu zic sa nu se grabeasca,sa mai treaca vreo zece ani,vom face procese postmortem.

+1 (3 voturi)
Mihai Neagu
4.08.2020, 00:41:10

Cum dracul nu se intampla asa ceva in celelalte tari fost-comuniste? Sunt romanii mai cu mot, sau tare le place sa se bage in rahat, aratand ca RAUL a fost inventat la ei?

0 (2 voturi)
tomas frank
4.08.2020, 06:42:16

A durat 30 de ani ca sa fim anuntati ca incepe deschiderea dosarelor ! Vor urma inca 30 de ani ,,procesele'' , intre timp criminaliis-au bucurat de salarii astronomice si pensii speciale ! Cind vor incepe in sfirsit simulacru de procese , criminalii vor morti deja , plecati in imparatia lui antichrist ! Justitia romaneasca a fost , este si va ramine aceeasi ...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările