Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a sesizat DNA pentru prejudicierea bugetului de stat cu servicii de consultanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că a sesiziat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după un control al Curţii de Conturi, care ar fi constatat prejudicierea bugetului de stat cu servicii de consultanţă ineficiente.

Potrivit unui comunicat al ICCMER, sesizarea face referire la achiziţionarea de servicii de consultanţă în valoare de 1.887.450 de lei în vederea realizării proiectului „Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România”.

IICCMER susţine că în perioada 2014 – 2017 instituţia a demarat activităţi pentru proiectul respectiv, însă precizează că s-au efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi documentaţii, care nu au fost transpuse în lucrări de investiţii.

„Concret, în perioada 2014-2017, în realizarea scopului pentru care a fost înfiinţat, IICCMER a demarat activităţi în vederea realizării proiectului mai sus amintit, sens în care a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi documentaţii la diferite faze de proiectare, fără a fi transpuse în lucrări de investiţii. De asemenea, în perioada 2017-2019 nu s-a efectuat niciun demers concret în direcţia derulării acestui proiect. Astfel, la nivelul lunii ianuarie 2020, certificatul de urbanism şi toate avizele obţinute erau deja expirate, iar proiectul tehnic elaborat necesita actualizare, situaţie care impune cheltuirea suplimentară a unor sume consistente”, arată sursa citată.

Potrivit instituţiei, serviciile de consultanţă pe care le-au achiziţionat în anii anteriori „nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, iar documentaţiile rezultate din aceste activităţi nu au fost şi nu mai pot fi utilizate în forma achiziţionată pentru implementarea proiectului de investiţii în cauză”.

„Prin urmare, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că IICCMER a solicitat DNA efectuarea de cercetări în vederea atragerii răspunderii penale a persoanelor responsabile pentru prejudicierea bugetului de stat, cu ocazia utilizării acestor fonduri”, mai transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

ICCMER a fost condus în perioada martie 2014 - ianuarie 2020 de Radu Preda, numit prin decizia prim-ministrului Victor Ponta (PSD). Acesta a fost eliberat din funcţie pe 15 ianuarie 2020 de către Ludovic Orban, premier la acea vreme, iar şefia IICCMER a fost preluată de Alexandra Toader, fost membru CNSAS, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite