Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Internările, operaţiile şi consultaţiile, blocate prin Ordin Militar. Atât spitalele de stat, cât şi cele private vor mai accepta doar „urgenţele“

29
7 Apr 2020 20:43:17
Autor: George-Andrei Cristescu
Spitalele nu mai au voie să interneze decât urgenţele
Spitalele nu mai au voie să interneze decât urgenţele

Începând din 7 aprilie, atât spitalele publice, cât şi cele private nu mai au voie să facă internări altele decât cele care reprezintă urgenţe. De asemenea, s-au suspendat consultaţiile în ambulatoriu.

Un ordin semnat astăzi, 7 aprilie, prevede însă că „pe toată perioada stării de urgenţă, se suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, din toate unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private”. 
 

Cât de clar este ordinul? 

Aşadar, ce înseamnă o urgenţă? Să luăm un exemplu: un bolnav cu anevrism de aortă – boală cronică în care vasele sunt dilatate din diverse motive – care urmează tratament şi care ar fi trebuit operat, nu se mai poate opera pentru că se împiedică în ordinul mai sus citat. 
 
Dacă are ghinion însă şi aorta se rupe pacientul va deveni o urgenţă, va intra în operaţie, cu şanse minime mici de supravieţuire. La fel şi bolnavii oncologici care nu mor mâine dacă nu sunt operaţi, dar mor poimâine, atrage atenţia fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
 
„Proaspătul ordin militar zice că dacă nu eşti urgenţă, nu ai unde să te mai duci. Lasă o portiţă pentru tratamentele care nu pot fi reprogramate”, comentează Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, pe Facebook. 
 
Ordinul este însă considerat neclar atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. ”Dacă bunica are hipertensiune arterială şi tulburări grave ale ritmului cardiac, este asta o urgenţă? Sau aşteptăm să se ajungă la un atac vascular cerebral sau la insuficienţă cardiacă? Dar cei bolnavi de cancer? Tratamentele oncologice - chimioterapie, radioterapie - trebuie realizate. Sigur, cu luarea măsurilor de precauţie pentru a proteja pacienţii de infecţia cu virusul.”, mai atrage atenţia fostul demnitar.
 
Potrivit lui Voculescu, este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii. ”Pentru medici şi pentru pacienţi! Altfel, dacă decizia rămâne nu se ştie unde despre ce e urgent şi ce nu este, ce este reprogamabil şi ce nu este, o să avem mai multe morţi din cauza măsurilor acestora decât din cauza infecţiei cu virusul.”

Avertismentul lui Raed Arafat
 
Recent, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de urgenţă din cadrul MAI, declara că refuzul de a interna bolnavi în spital intră sub incidenţa legii penale. 
 
„Refuzul de internare - şi atragem atenţia asupra acestui lucru - a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ COVID", declara Raed Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Matei Basarab
7.04.2020, 20:55:25

Refuzul de a asigura asistenta medicala se sanctioneaza penal chiar si in situatii de "urgenta"

+4 (10 voturi)
Alecu Alecu
7.04.2020, 21:04:51

Astia e cu TOTUL nebuni. Nu ii vad bine. Vor sfârsi rau, rau de tot.

+1 (7 voturi)
rica venturiano studinte-n drept si publicist
7.04.2020, 21:10:03

DE-MEN-TA

+1 (5 voturi)
Sorin Ionascu
7.04.2020, 21:13:13

Nu stiu cum arata ordonanta, dar pare cea mai tampita dintr-o serie lunga. In primul rand, nu este definita clar notiunea de "urgenta". In al doilea rand, multe consultatii si tratamente pot fi reprogramate si amanate, dar nu la infinit. Iar intarzierile pot conta enorm in evolutia cazurilor. Apoi sunt milioane de bolnavi cronic care au nevoie de retete compensate sau gratuite - pe acelea cum le pot obtine? NB majoritatea sunt oameni in varsta si fara acces la un calculator, la internet sau la un smartphone, multi din ei nu stiu nici ce e acela si nici sa il foloseasca. Despre cazurile oncologice a scris si Voiculescu. ce faci - de exemplu - intr-un cancer de colon, astepti sa intre in ocluzie? Nemaivorbind de cazurile care sunt radio/chimiotratate inainte de operatie - cu ei ce faci? Ii amani pana mor, le intrerupi schemele? Chiar presupunand ca starea de urgenta se va termina la 16 mai, sunt 2 luni, minimum una, in care toate aceste tratamente ar trebui amanate, dar acest lucru ar avea drept consecinta o agravare a bolilor respective si nenumarate decese din cauza lor. Eu stiu ca e nevoie de paturi si echipamente pentru covid, dar celelalte boli nu iau o pauza in aceasta perioada. Nici prostia unora.

+5 (7 voturi)
Stan Toma
7.04.2020, 21:14:50

Spera liberalii sa nu mai aiba cui sa marasca pensia din Septembrie si pentru asta ia masuri de refuz al internarilor .

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările