Interpol: ”Există întotdeauna soluţii pentru extrădarea unei persoane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Interpol
Sediul Interpol

Şeful Biroului urmăriri internaţionale şi extrădări din cadrul Interpol Bucureşti, comisar Bogdan Constantinescu, a declarat pentru Agerpres că există întotdeauna soluţii privind extrădarea unui persoane care a săvârşit infracţiuni pe teritoriul României, indiferent de ţara în care se află suspectul.

Întrebat dacă există şanse sau soluţii indiferent de ţara în care a fost localizată persoana dată în urmărire internaţională, Bogdan Constantinescu a precizat: "Da, există. Există întotdeauna, pentru că, până la urmă, extrădarea are la bază dorinţa şi voinţa de a coopera pentru soluţionarea unui caz, prin aducerea în ţară în faţa magistratului a persoanei suspecte că a săvârşit o infracţiune".

190 de ţări membre Interpol

Comisarul şef a explicat care sunt procedurile de urmat de către autorităţile române după ce s-a emis un mandat de arestare preventivă pe numele persoanei suspectate că a săvârşit infracţiuni şi care a părăsit teritoriul României: "După punerea în urmărire internaţională, se menţine contactul cu toate autorităţile judiciare române implicate, pentru a monitoriza în permanenţă cazul şi, de asemenea, se iniţiază un foarte puternic schimb de informaţii şi date cu autorităţile partenere, respectiv, cu celelalte birourile naţionale Interpol, din cele 190 de ţări membre", a precizat Bogdan Constantinescu.

Despre cât durează localizarea persoanei date în urmărire internaţională, şeful Biroului urmăriri internaţionale şi extrădări a spus că este foarte greu de precizat deoarece fiecare caz este specific.
El a subliniat că sunt persoane care îşi schimbă identitatea sau îşi procură documente de identitate false.

În ceea ce priveşte durata procesului de extrădare, Bogdan Constantinescu a menţionat că decizia referitoare la extrădare se ia diferit de la stat la stat.
"Procedura este, de regulă, de durată lungă şi, practic, nu se poate interveni decât în transmiterea cu celeritate a cererii din partea autorităţilor române. Asta este obligaţia noastră, de a sesiza autorităţile. Şi restul este un aspect care ţine de specificul fiecărei legislaţii", a afirmat el.

Care este procedura de extrădare dintr-un stat cu care nu avem acord

De asemenea, comisarul şef a explicat şi procedura de urmat în cazul în care suspectul se află într-o ţară africană cu care România are sau nu tratat de extrădare.
"De regulă, statele membre ale Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală - INTERPOL semnează convenţii bilaterale sau convenţii internaţionale care să reglementeze procedura extrădării. Acesta este şi cazul Convenţiei Europene de Extrădare de la Paris, care funcţionează sau a funcţionat, mai bine zis, foarte bine cu ceva ani în urmă, până să se introducă mandatul european de arestare. Însă, ca regulă generală, trebuie verificat întotdeauna, prin direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei din România, existenţa sau non-existenţa unui tratat, pentru că fiecare cerere de extrădare trebuie să se bazeze pe anumite elemente. Şi anume, poate exista un tratat bilateral de asistenţă judiciară în materie penală, care, bineînţeles, guvernează şi materia extrădării. În lipsa unui astfel de tratat, extrădarea poate fi cerută în baza unei convenţii ONU, de exemplu. În lipsa unei convenţii ONU, depinzând de natura infracţiunii, se poate cere de asemenea pe baza principiului reciprocităţii sau a curtoaziei internaţionale", a mai spus Bogdan Constantinescu.

Mihail Boldea, cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, a părăsit teritoriul României la data de 17 martie, anterior datei la care Camera Deputaţilor a avizat cererea de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a inculpatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite