Interviu cu un francez stabilit la Kiev: Putin foloseşte aceleaşi instrumente de propagandă ca pe vremea Uniunii Sovietice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olivier Vedrine a ajuns în Ucraina înaintea Maidanului şi de atunci nu a mai plecat. Eu l-am cunoscut prin intermediul Adunării Regiunilor Europene, organizaţie ce încurajează descentralizarea administrativă şi proiectele trans-naţionale. Olivier e foarte activ în viaţa politică  şi promovează constant un discurs european în Ucraina. Curios să văd ce face un francez în Kiev l-am rugat să răspundă la câteva întrebări.

Bună  Olivier. Ce face un francez în Ucraina? Cum ai ajuns aici?

Am ajuns în Ucraina, deoarece în urmă cu mai mult de doi ani, am fost invitat de către un văr; am familie în Ucraina şi în Rusia. Am venit la Kiev pentru a construi o şcoală de afaceri la standarde europene cu partenerul meu Victor Petrovich Androuchenko, rectorul Universităţii Naţionale de Pedagogie Dragomanov. Primul an nu a fost simplu, din cauza birocraţiei de la Ministerul Educaţiei din Ucraina. Revoluţia a ajuns foarte repede şi m-am alăturat prietenilor mei din Ucraina. Am dat deja mai multe cursuri privind Uniunea Europeană în universităţi din Kiev înainte de începerea Maidanului. Prin urmare, era firesc să devin un activist! 

Am vorbit de mai multe ori pe scena Maidanului, am organizat vizite la Maidan pentru prietenul meu Henri Malosse, preşedintele CESE – Comitetul Economic şi Social.De ce am fost pe Maidan şi ce am făcut acolo? Tocmai am văzut de la început că prietenii mei din Ucraina au luptat pentru valorile în care cred şi am văzut alături de steagul Ucrainei steagul Uniunii Europene, steagul meu! Am fost cea mai mare parte a timpului la Casa Sindicatelor, de asemenea, m-am dus în Piaţa Independenţei, am discutat cu oamenii de pe baricade. Am înţeles repede că această revoluţie a fost o revoluţie pentru Ucraina, o dorinţă de a schimba sistemul; aceasta luptă nu a fost doar pentru a merge spre Uniunea Europeană, sau pentru a se opune Rusiei, ci a fost o luptă pentru o nouă Ucraina!

Povesteşte-ne te rog despre Continental University, despre proiecte şi obiective de viitor?

Scopul University Continental Business School este de a promova o educaţie europeană cu diplome duble, franceze şi ucrainiene. Vom da diplome de licenţă şi masterat genul Master of Business Administration.

Care e situaţia acum în Ucraina? Ce se întâmplă la nivel politic?

După cum şti situaţia din Ucraina nu este foarte bună. Această ţară este în război şi are o mulţime de dificultăţi în economie. La nivel politic, guvernul vrea să meargă cu Uniunea Europeană.

Crezi că conflictul din Est poate escalada în ceva mai de amploare, care să implice şi alte state?

Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unei propagande bine organizate de Putin. În acest scurt război rece ne confruntăm cu un război de comunicare eficient şi puternic. Putem vedea că administraţia Putin foloseşte aceleaşi instrumente de propagandă asemănătoare cu cele din timpul Uniunii Sovietice. Ei mint, manipulează şi folosesc “idioţi utili” ca şi comunicatori, în ţări străine, aşa cum au făcut în timpul Uniunii Sovietice cu partidele comuniste din Europa şi din întreaga lume. Dar Rusia nu este Uniunea Sovietică! Rusia nu este atât de puternică cum a fost Uniunea Sovietică! Armata rusă nu este Armata Roşie! Economia Rusiei reprezintă 2, 86% din produsul intern brut (PIB) din întreaga lume (cifre 2013). Iar această economie este acum în colaps, din cauza sancţiunilor împotriva politicii lui Putin în Ucraina şi, de asemenea, din cauza ineficienţei sistemului economic în Rusia bazat pe corupţie şi cultură sovietică de management.

Dacă vrem să comparăm: SUA plus UE, plus Canada, plus Australia reprezintă aproximativ 46,25% din produsul intern brut (PIB) din întreaga lume (cifre 2013). Şi NATO este şi va fi pentru o lungă perioadă de timp cea mai puternică organizaţie militară.

Apoi, ne întrebăm: de ce să ne fie frică? Nu, nu trebuie să ne fie frică de puterea economică sau puterea militară a Rusiei. Dar trebuie să avem grijă la războiul comunicaţional pe care Putin îl face. 

Obiectivul acestui război comunicaţional, acestei propagande este să impartă opiniile publice din UE şi SUA

Obiectivul acestui război de comunicare este de a împărţi opiniile publice în primul rând în Uniunea Europeană, deoarece Ucraina alege să meargă cu Uniunea Europeană şi în al doilea rând împotriva SUA, deoarece SUA susţin alegerile Ucrainei. În democraţiile occidentale puterea opiniei publice este luată în considerare de politicienii occidentali. Nu este şi cazul Rusiei din cauza regimului autoritar, şi Putin ştie asta!

Cum vezi politica externă a Rusiei, în ceea ce priveşte Ucraina şi cum crezi ca se va mişca Putin pe viitor?

Războiul din estul Ucrainei este susţinut de Rusia iar “revoluţia ucraineană” este o alegere de a trăi într-un alt sistem. Acest război fratricid din Donbass este dovada că Putin a înţeles că el nu poate lăsa Ucraina să meargă spre Europa, că în cazul în care nu mai poate domina, el trebuie să slăbească Ucraina şi războiul din Est slăbeşte Ucraina. Putin a înţeles că Maidan este o declaraţie de refuz a sistemului său, că o Ucraină mare şi puternică se poate dezvolta rapid şi poate ameninţa supremaţia Rusiei, iar el, Putin, va fi nevoit să facă unele reforme pentru a evita un Maidan în Moscova.

Dar Europa? Cum va reacţiona UE în privinţa Ucrainei?

Trebuie să câştigăm acest război politic şi militar în Ucraina, pentru Ucraina şi independenţa sa în primul rând şi în al doilea rând pentru Europa. Acesta este un război între două sisteme: între sistemul Uniunii Europene bazat pe democraţie, drepturile omului şi libertatea presei şi un sistem bazat pe autoritarismul rusesc şi pe corupţie. Putem construi un spaţiu comun de la Lisabona la Vladivostok în valorile democraţiei, drepturilor omului, libertate a presei, egalitatea de gen, solidaritatea, dialog.

Ai afirmat anul trecut ca societatea civilă poate ajuta în rezolvarea crizei din Ucraina. Cum? Totuşi societatea civilă e încă la început de drum în Ucraina şi nu e foarte puternică.

Da, societatea civilă este încă la început, dar aceasta este o nouă perioadă pentru Ucraina. Această societate civilă face presiuni deja asupra guvernului şi a adunării Rada pentru a realiza reforme şi pentru a stopa obiceiurile moştenite de la sovietici. Politicienii se tem acum de un nou Maidan în cazul în care nu vor realiza reforme cu adevărat. Poporul ucrainean nu va lăsa guvernul şi politicienii să aibă acelaşi stil de guvernare cu cel dinaintea Maidanului.

Promovezi valori europene în Ucraina şi încerci să apropii Ucraina de UE prin acţiunile pe care le întreprinzi. Cat de greu se va realiza reforma administrativă în Ucraina si cat timp va fi nevoie pentru ca principii europene ca multi-level governance şi subsidiaritate să fie funcţionale în Ucraina?

Ucraina trebuie să câştige două războaie. Primul război este în Est, în Donbass. Pentru a câştiga acest război Ucraina are nevoie de arme defensive moderne şi mai multe sancţiuni europene şi americane împotriva Kremlinului. Putin va continua să perturbe Ucraina, deoarece o liberă şi dezvoltată Ucraină este un pericol pentru puterea şi sistemul său din Rusia. Al doilea război pentru Ucraina este împotriva corupţiei, un război intern. În acelaşi timp în care Ucraina trebuie să lupte în Donbass, trebuie să lupte şi împotriva corupţiei.Cu cât Ucraina va avea succes în lupta împotriva corupţiei, cu atât va avea probabil succes şi în războiul din Donbass.

Corupţia face statul ineficient şi pentru a câştiga războiul din estul Ucrainei e nevoie de un stat eficient! Victoria împotriva corupţiei va face posibilă în acelaşi timp şi victoria în Donbass ceea ce va permite construcţia unei noi Ucraine! Reformele administrative în Ucraina sunt un instrument pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu, ei trebuie să crească veniturile funcţionarilor publici. Dar asta va lua timp şi au nevoie de o “terapie de şoc”, la fel ca în Polonia, la începutul anilor 90. Cred că va dura aproximativ 15 ani pentru a face toate reformele din Ucraina, care vor permite ţării să devină membră UE, asemănător cu ce am văzut în Polonia.

Ce părere ai despre descentralizare? Crezi că va fi posibilă descentralizarea administrativă pentru o funcţionare mai eficientă a administraţiei?

Da, cu siguranţă cred că descentralizarea va construi o administraţie publică mai eficientă! Nu putem gestiona o ţară în secolul XXI aşa cum am făcut în secolul al XX-lea, guvernul trebuie să fie mai aproape de oameni şi cu noile tehnologii, acest lucru este posibil. Descentralizarea poate aduce o reformă bună care să contribuie la reducerea sistemul centralizat post-sovietic de guvernare.

Unde vezi Ucraina peste câţiva ani?

Aşa cum am spus mai înainte, Ucraina are nevoie de o “terapie de şoc”, la fel ca Polonia, la începutul anilor 90. Cred că va dura aproximativ 15 ani pentru a face toate reformele necesare şi pentru ca Ucraina să devină membru UE. Cred că războiul din Est se va termina atunci când Putin şi sistemul său vor pierde puterea în Rusia, iar pentru clarificarea situaţiei din Crimeea e nevoie de un nou sistem politic în Rusia. Libertatea şi democraţia în Rusia înseamnă pace şi dezvoltare pentru Ucraina!


Olivier Vedrine este directorul Continental University Business School în Kiev, Ucraina. Profesor universitar, cercetător, jurnalist, vorbitor conferinţe – lector, în numele Comisiei Europene (în reţeaua experţilor Team Europe Franţa), fost redactor-şef al ediţiei ruse “Revue Défense Nationale “(2010-2014), Franţa. Cercetător asociat la Universitatea din Québec din Montréal (UQAM), Canada. A ţinut seminarii la Colegiul Europei şi la Comisia Europeană. Este membru expert al Uniunii Naţionale a politologilor şi membru al Editorial Advisory Board al “Questions of political science”, Rusia. Din 2015, el este membru expert al Centrului Academic al Adunării Regiunilor Europene, Strasbourg, Franţa.

A fost lector în unele universităţi din Franţa, Ucraina, Rusia, Germania, Polonia, Canada, Taiwan, Italia, Turcia, Azerbaidjan, Estonia, Belgia, Marea Britanie, România, Olanda, Georgia, Portugalia.

Interviu apărut şi pe www.gratieluimihailescu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite