INTERVIU Laura Hant: „Cultura şi tradiţiile noastre sunt foarte bine primite şi apreciate de către austrieci”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Hant FOTO Arhivă personală
Laura Hant FOTO Arhivă personală

Mulţi dintre românii care au plecat din ţară după anii ’90 au ales să-şi reprezinte cultura şi tradiţiile româneşti dincolo de graniţele României. Asistăm, astăzi, la o „conştiinţă a românilor de pretutindeni” ce marchează un alt început ce identifică integrarea valorilor româneşti  pierdute, parcă, în spaţiul lumii europene, şi nu numai.

Legăturile cu ţara sunt mult mai strâns legate de nevoia prosperităţii şi menţinerea valorilor democratice în ţară.

Un exemplu meritoriu în acest sens îl reprezintă Laura Hant care, prin acţiunile sale culturale, a dovedit interesul pentru valorificarea culturii şi tradiţiei româneşti la Viena, Austria.

Mihaela Toader - Doamnă Laura Hant, am avut prilejul să ne întâlnim la un seminar dedicat românilor de pretutindeni în cadrul căruia am aflat că reprezentanţi comunitatea românilor din Austria. Am precizat că reprezentaţi românii din Austria deoarece numele dumneavostră şi al Asociaţiei „Mihai Eminescu” se leagă de numeroasele evenimente şi activităţi culturale care promovează cultura şi tradiţiile româneşti în afara graniţelor ţării, mai cu seamă în Austria, respectiv la Viena. De asemenea, multe dintre acestea au avut ecou şi în ţară nu numai printre comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.  Aţi putea să ne împărtăşiţi, vă rog, câteva dintre evenimentele culturale majore care au avut impact asupra publicului românesc de la Viena? Dar pentru publicul austriac sau cel vienez?

Laura Hant - Vă mulţumesc sincer pentru aprecieri. Nu am plecat şi nu plec de la premisa că reprezint pe cineva. Eu mă reprezint pe mine, ceea ce-mi conferă o mare şi binevenită libertate. Asociaţia „Mihai Eminescu” am creat-o pentru a derula acţiuni izvorâte din adâncul fiinţei noastre de români înstrăinaţi dincolo de graniţele ţării, dar tributari gintei din care ne tragem şi-n ale cărei limite culturale ne mişcăm. În general, activităţile şi acţiunile noastre sunt gândite atât pentru publicul român cât şi pentru cel austriac. Dintre evenimente pe care le-am organizat, aş aminti, fugitiv, manifestările dedicate sărbătoririi „Zilei internaţionale a iei româneşti”, realizarea şi amplasarea în Viena a unui statui a poetului Mihai Eminescu, comemararile marelui poet, manifestarea de omagiere a personaliăţii remarcabile a părintelui Arsenie Boca, prezentarea regiunii Gorj, s.a.m.d.

Ziua internaţională a iei româneşti la Palatul Schönbrunn, Viena

image

Ce înseamnă să fii român pentru austrieci? Ce semnificaţii înregistrează cultura şi tradiţiile româneşti prezentate şi valorificate pe scena culturală austriacă?

Românul este apreciat pentru miile de români harnici şi cumsecade şi suferă de o umbră de neîncredere generată de câteva sute de infractori care comit fapte regretabile pe teritoriul Austriei. Cultura şi tradiţiile noastre sunt foarte bine primite şi apreciate de către austrieci. În ultimii ani, România reuşeşte să se impună pe scenele culturale austriece de la cele ale instituţiilor de operă, la cele de teatru şi pe ecranele cinematografelor. Tot mai des şi tot mai mulţi artişti români debutează şi impresionează plăcut cu ocazia unor evenimente culturale organizate în Austria. Nu trebuie uitată literatura română care a început să fie tot mai cunoscută şi apreciată.

În demersurile dumneavoastră pentru promovarea culturii române în străinătate aţi primit sprijin din partea autorităţilor române? Dar din partea autorităţilor austriece?

Pot să afirm că de fiecare dată, după caz, cel puţin o instituţie românească, dintre cele prezente la Viena ne-a ajutat în derularea acţiunilor culturale organizate de asociaţie. Mă refer aici la Institutul Cultural Român, la Biroul Naţional de Turism al României şi la Ambasada României. Acelaşi lucru pot să-l spun despre instituţiile austriece.


Lansarea cărţii părintelui Arsenie Boca

image
image

Aţi întâlnit la Viena şi români care reprezintă comunitatea de români din exil care au plecat înainte de 1989?

Categoric. Am avut şi acţiuni în comun cu asociaţii culturale ale exilului, atunci când acestea mai funcţionau, iar membri ai comunităţii se află printre spectatorii care vin regulat la evenimentele organizate de noi. Indiferent cât de bine ne înţelegem, la un moment dat, unii cu alţii, suntem membri egali ai diasporei româneşti.


Comemorarea poetului Mihai Eminescu

image
image

După cum ştim, multe dintre personalităţile culturale din România au făcut studii la Viena. Putem vorbi despre menţinerea unei matrice culturale româneşti sau preferinţa pentru anumite personalităţi ale culturii în mediul social şi cultural românesc din cadrul diasporei române? Opera lui Mihai Eminescu a rămas în continuare un subiect care să coalizeze energiile de la distanţă? Are impact în rândul românilor din diaspora?

Anii trec, vremurile se schimbă şi oamenii evoluează. Există, astăzi, o diasporă mai legată de valorile şi personalităţile culturale consacrate, traditionale, româneşti şi una mai tânără, să zicem internaţională, europeană. Noi încercăm să cultivăm moştenirea culturală şi spirituală valoroasă pe care ne au lăsat-o mari oameni de cultură care au trecut prin Viena, de la Eminescu şi Slavici, la Enescu şi Blaga, de la Traian Grozăvescu la Ioan Holender. Eminescu rămâne, însă, o figură emblematică peste timpuri nu numai datorită geniului său, ci şi datorită încercării sale disperate de-a uni studenţii români din cele trei principate, întâlniţi în timpul studenţiei sale la Viena. Eminescu şi Slavici au reuşit unificarea culturală a studenţilor români în asociaţia rămasă în istorie „Junimea”. El este imaginea liantului de care avem mare nevoie uneori. Eminescu este şi personalitatea marcantă care ne leagă cel mai bine de fraţii noştri de peste Prut. Un motiv în plus sa-l iubim pe Eminescu.


Dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu FOTO Laura Hant - Arhivă personală

image
image

Ştiu că sprijiniţi un proiect pentru construirea unei noi biserici ortodoxe române la Viena. Ne puteţi împărtăşi, pe scurt, despre această iniţiativă?

Iniţiativa este a Bisericii Ortodoxe Române din Viena iar sprijinul nostru este modest. Ajutăm, unde şi cum putem, pentru obţinerea autorizaţiilor şi, apoi, ridicarea unei noi biserici reprezentative, care să promoveze şi mai bine fresca românească. Comunitatea românească este în continuă creştere, ceea ce face necesară ridicarea unui nou lăcaş de cult.


Laura Hant FOTO Arhivă personală

laura hant2

În încheiere, aş vrea să întreb ce aţi putea transmite românilor atât din ţară, cât şi din străinătate în legătură cu promovarea şi valorificarea culturii române? De asemenea, fiindcă se apropie Ziua Naţională a Austriei ce gânduri aţi transmite prietenilor austrieci care, poate au fost alături de dumneavoastră în demersurile de a vă reprezenta ţara prin activităţile culturale desfăşurate la Viena.

Românilor din străinătate şi celor de acasă le adresez îndemnul fierbinte de-a rămâne, oriunde şi oricând, ataşaţi valorilor culturale şi spirituale româneşti adevărate. Ele sunt ADN-ul nostru şi chezăşia originalităţii şi talentului nostru într-o lume globalizată în care individul îşi pierde, tot mai mult şi des, propria personalitate şi identitate. Prin cultură şi spiritualitate rămânem români şi nu avem de ce să ne ruşinăm de acest lucru.

Populaţiei majoritare austriece îi mulţumesc pentru întelegerea şi toleranţa cu care ne-a primit şi ne acceptă şi îi transmit sincere felicitări cu ocazia Zilei Naţionale a Austriei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite