Ioan Oltean, prins la Cutia Mitei. Deputatul liberal a încasat o şpagă de 600.000 de euro, în biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ioan Oltean, protectorul fostei şefe de la ANRP, Crinuţa Dumitrean, poate spune că a fost bătut de Dumnezeu. Oltean ar fi luat şpagă 600.000 de euro într-o biserică şi este cercetat acum, alături de pupila sa, în dosarul retrocedărilor ilegale. În acelaşi dosar, procurorii îl cercetează şi pe colegul său de partid Cătălin Teodorescu.

Unul dintre cei mai puternici politicieni ai ultimilor ani, deputatul PNL Ioan Oltean (62 de ani), a fost pus, joi, sub acuzare pentru că ar fi primit o şpagă de 600.000 de euro. Pentru a nu fi deranjaţi de nimeni, Oltean şi mituitorul său, omul de afaceri Mihai Roraru, şi-ar fi dat întâlnire într-o biserică din Chitila, susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, parlamentarul a ajuns în centrul unei anchete de corupţie, în care se investighează o despăgubire ilegală dată de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Este vorba despre 108.932.000 de lei, aproximativ 25 milioane de euro. Beneficiarul banilor ar fi afaceristul Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova. Concret, afaceristul i-ar fi dat lui Oltean, cei 600.000 de euro, într-o biserică, iar în schimbul banilor, deputatul ar fi intervenit pe lângă prietena sa Crinuţa Dumitrean (41 de ani), care a fost preşedinte a ANRP în perioada octombrie 2009 - octombrie 2011.

Dumitrean ar fi urgentat şi aprobat despăgubirea în favoarea lui Mihai Rotaru. În acest dosar sunt cercetaţi mai mulţi membri ai CCSD: Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu – fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila – fost deputat UDMR, Sergiu Diacomatu- fost deputat PDL, Lăcrămioara Alexandru – fost director din Ministerul Finanţelor şi Rodica Constantinovici – fost secretar de stat din Ministerul Justiţiei. Procurorii au început urmărirea penală şi împotriva unui alt deputat, Cătălin Florin Teodorescu (PNL), fost membru al Comisiei de Despăgubiri. Pe 17 iunie 2010, membrii aceştia au votat pentru ca afaceristul Rotaru să primească despăgubirea de 25 de milioane de euro. Oltean este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

Afacerea lui Rotaru

Totul a început în noiembrie 2009, când Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro, drepturile litigioase pentru un teren de 61 de hectare situat în Piteşti (Argeş) cu suma de 750.000 de euro. Cel care i-a vândut drepturile litigioase a încercat fără succes, timp de 8 ani, să obţină proprietăţile revendicate. Procurorii au indicii că raportul de evaluare de la ANRP, făcut de un expert autorizat, în baza căruia s-au dat despăgubirile uriaşe, a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 de lei. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Dosarele ANRP

Acesta este cel de-al patrulea dosar al DNA, privind despăgubiri ilegale de la ANRP. Primul l-a avut în prim plan pe afaceristul Gheorghe Stelian, care a primit ilegal 61 de milioane de euro. Cel de-al doilea caz privea despăgubiri în valoarea de 84,5 milioane de euro, iar  în cel de-al  treilea caz este vorba de o despăgubire de 69.897.373 de euro primită de milionarul Horia Simu.

Reţinuţi de procurori

În dosarul despăgubirilor ilegale, procurorii DNA i-au reţinut pe fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, ambele membre ale comisiei ANRP, dar şi un evaluator, Sergiu Negurici, cercetaţi pentru abuz în serviciu. Alături de aceştia au mai fost reţinuţi omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi cumpărare de influenţă, şi fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean.

Protectorul Crinuţei Dumitrean

Susţinerea acordată de Ioan Oltean Crinuţei Dumitrean era de notorietate. Oltean, liderul local al PNL (PDL) Bistriţa Năsăud, a adus-o la Bucureşti pe Crinuţa Dumitrean în anul 2006. Imediat, a fost numită politic pe funcţia de director la Agenţia de Plăti şi Intervenţii în Agricultură, cu atribuţii în antifraudă. În octombrie 2009, deputatul a girat numirea acesteia în funcţia de preşedinte al ANRP. După ce Dumitrean a intrat în atenţia justiţiei, Ioan Oltean şi-a luat mâna după ea. „Starea mea nu este una confortabilă, nu-mi face deloc plăcere, dar cine greşeşte plăteşte pentru faptele lui, eu nu sunt responsabil pentru faptele nimănui, decat pentru faptele mele“, declara deputatul după ce protejata sa a fost arestată.

În iunie 2015, Ioan Oltean a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă într-un alt dosar, instrumentat de DNA Oradea. El este la al şaselea mandat de deputat. Parlamentarul este căsătorit şi are un copil.

Cine este Mihai Rotaru

Mihai Rotaru a făcut primele afaceri cu confecţii textile. El a fost acuzat că şi-a înşelat partenerul austriac din firma Darie Tex SRL. Rotaru ar fi scăpat atunci doar cu o amendă penală.
Ulterior, acesta şi-a extins afacerile. El a intrat pe piaţa drepturilor litigioase, ajungând unul dintre cei mai eficienţi samsari de terenuri din România pe care statul i-a despăgubit cu sume fabuloase. Până acum, 108 milioane de lei ar fi intrat în conturile lui Rotaru. Mihai Rotaru este naşul de cununie al lui Andrei Hrebenciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite