Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Ioan Talpeş, fostul şef SIE: „Nimeni nu a ajuns la starea de prostraţie la care am ajuns noi în materie de abordare a serviciilor”

19
18 Apr 2021 23:05:10
Autor: Emanuel Neuman
Ioan Talpeş, fostul şef SIE / FOTO captură video Realitatea
Ioan Talpeş, fostul şef SIE / FOTO captură video Realitatea

Ioan Talpeş, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) în perioada 1992-1997, a fost invitat duminică seară în emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la postul Realitatea TV. Emisiunea este găzduită de Anca Alexandrescu, jurnalistă Realitatea şi fosta consilieră a liderului PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă există aşa-numitul „stat paralel”, Ioan Talpeş a răspuns: „Eu cred că există lumi paralele şi această formulă se aplică tuturor sistemelor care până la urmă sunt organizate. Ne referim la stat, servicii, ce vă imaginaţi dumneavoastră că funcţionează ca să aibă o formulă acceptată… pentru că până la urmă dezordinea e mai puţin organizată, ea aproape vine de la sine, ea nu trebuie decât iniţiată. Se pare că umanitatea vine din această condiţie a dezordinii şi a fost o dezordine incipientă în lupta asta. (...) Ordinea este organizată şi ordinea trebuie susţinută. Ei, că se ajunge şi la formule din acestea, constituie pentru dumneavoastră subiectul de abordare, adică stat paralel sau, mă rog, sistem paralel, sisteme paralele, asta e natural, cred eu, să existe. 
 
Ce mi se pare mie totuşi că ar trebui gândit mai profund.. noi vorbim despre servicii. Serviciile fac, serviciile au făcut, desfac, refac. (...) Controlează absolut tot, fac afaceri… mie mi se pare că aici e un forţaj. Şi când spun un forţaj, mă gândesc în primul rând la oamenii care trec prin servicii. Pentru că până la urmă, din cunoaşterile mele, cele mai multe chestiuni care sunt făcute în afara legii, chiar prin încălcarea legii, sunt făcute de oameni. De oamenii aceia care, la un moment dat, sunt în servicii, servesc în fazele incipiente sau ale evoluţiei lor în servicii, servesc, în primul rând, interesele Serviciului şi implicit al statului, pentru că serviciile nu pot servi în afara intereselor.
 
Nu există servicii care să nu servească statul. Oameni, da, dar servicii, nu. Şi de aceea mie mi se pare că este o greşeală să se continue cu insistenţă, privitor la… adresându-se serviciilor… nu, oamenii. Şi dacă ne uităm pe parcurs, putem să constatăm cât se poate de clar acest lucru.”
 
Talpeş mai spune că, dacă se face o comparaţie cu locul serviciilor de informaţii din celelalte state foste membre ale Tratatului de la Varşovia, „am sesiza că nimeni nu a ajuns la starea de prostraţie la care am ajuns noi în materie de abordare a serviiciilor”.
 
„Haideţi să ne gândim puţin la ce s-a întâmplat cu celelalte servicii din tratatul de la Varşovia: serviciul polonez, ceh, maghiar, ce să mai vorbim, bulgar, acolo nu au fost asemenea crize şi în niciun caz dispute în materia respectivă.
 
România trebiuie să-şi rezolve o dată şi această situaţie, aceea a serviciilor, pentru că ceea ce se produce zi de zi fără niciun fel de reţinere este discreditarea acestor instituţii… din cauza unor persoane. Şi atunci ce facem, continuăm pe chestiunea aceasta? Dacă continuăm pe chestiunea aceasta, categoric nu facem altceva decât prin discreditarea serviciior, de fapt, refuzăm statului, refuzăm, şi spun foarte apăsat acest lucru, şansa de a se apăra, şansa de a-şi promova interesele, pentru că serviciile nu promovează în primul rând interesele individului”, a comentat Talpeş, la Realitatea.
 
Întrebat dacă statul român nu este slăbit în faţa serviciilor de informaţii, Talpeş a răspuns:  „Păi, acum, fără supărare, dacă nu ar fi în tot şi în toate, înseamnă că statul este mai slab decât ăsta în care trăim noi, pentru că serviciile trebuie să servească Statul. Deci, vrând, nevrând, în schemele lor de funcţionare, ele servesc în primul rând promovarea intereselor statului, apărarea intereselor Statului. Vedeţi, noi am ajuns indivizi, păi, cetăţeanul, drepturile cetăţeanului.. păi, e dreptul cetăţeanului, dar nu gândiţi că drepturile cetăţeanului funcţionează într-un sistem? Sau, fără supărare, uitaţi ce facem la ora actuală cu pandemia aceasta. Păi, toţi cetăţenii au drepturi, nu? Toţi cetăţenii au dreptul să spună una sau alta… niciunul nu gândeşte de ce statul, care e acuzat, nu reuşeşte să vină în întâmpinarea, nu reuşeşte să acopere.” 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Ivanovich Patfulty
18.04.2021, 23:13:57

Domnule Talpes eu nu cred nici o clipa ca serviciile nu au informat presedintele cand se devaliza economia, se furau banii din banci, etc. Probabil presedintele citea si le punea in sertar. Ptr asta ar trebui bagati in puscarie acei presedinti.

+3 (9 voturi)
Camelian Propinatiu
18.04.2021, 23:26:16

Unii indicatori ai performanţei politice sunt importanţi şi pentru populaţie, să-i ştie când votează. De pildă, ce procent din terenul agricol a vândut RO, în comparaţie cu Ungaria sau Austria. Sau câte periodice vechi are online Biblioteca Naţională din Franţa sau Germania şi câte Biblioteca Naţională a României.

-3 (5 voturi)
Comati Dac
19.04.2021, 00:01:49

El se chinuie să ne convingă că serviciile nu ar fi de fapt o prelungire, un apendice, a altor servicii mult mai puternice: CIA, Mossat, Majestic12 și care or mai fi băgați aici în țară puși pe luat. Că de fapt ar fi ale românilor și servesc România. Mai să fie. Și dacă e așa de ce se permite înstrăinarea României bucată cu bucată, hectar cu hectar iar populația rămasă fără nicio nimic, e doar o piață de munca ieftină pentru cei care dețin aceste servicii de fapt? Eu nu înțeleg de ce se chinuie să ne convingă că e altfel atât timp cât capul serviciilor a studiat la școala lui Soroș: “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?” (Wikipedia)

-2 (6 voturi)
Matrics Gigescu
19.04.2021, 00:24:29

Domnu Talpeș e om bătrân, dar se face ca nu știe cum funcționează serviciile, ne aruncă praf în ochi cum ca ele servesc statul oricum te-ai uita la ele. Problema este ca factorii decidenți din aceste servicii își urmăresc interesele personale și/sau de grup, familie, partide cu care simpatizează sau pe care le-au înființat, grupuri mafiote, etc folosindu-se de infrastructura si de puterea serviciului. Sigur, dacă familie acestor factori de decizie sunt cetățeni români, la fel ca și grupurile mafiote sau partidele de buzunar pe care le controlează și le apară, se poate spune ca ei lucrează pentru statul român. Zice el: "am sesiza că nimeni nu a ajuns la starea de prostraţie la care am ajuns noi în materie de abordare a serviiciilor" Prostratie nu poate fi folosit în contextul ăsta. Confundă el prostratie cu prostie și a vrut sa o spună așa, cu manta, pe din dos? PROSTRÁŢIE s.f. Stare (patologică) de indiferenţă totală faţă de lumea înconjurătoare, cauzată de o slăbire extremă a forţei fizice şi psihice; imposibilitate de a reacţiona la excitaţiile externe; apatie. – Din lat. 

+4 (6 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
19.04.2021, 04:12:51

Nu-mi vine sa cred ca un asemenea individ a fost șeful spionilor romani timp de cinci ani.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările