Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Iohannis şi fereastra de oportunitate din R.Moldova

14
29 Dec 2020 17:39:15
Sebastian Rusu
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi omologul său, Maia Sandu
Preşedintele României, Klaus Iohannis şi omologul său, Maia Sandu

Vizita preşedintelui României Klaus Iohannis la Chişinău este una firească după cinci ani de răceală ca urmare a poziţiilor anti-româneşti ale fostului preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon, şi imagologic are rolul de a scoate simbolic din izolarea diplomatică statul frate dintre Prut şi Nistru la începutul mandatului preşedintelui recent învestit Maia Sandu.

Practic, Iohannis a transpus marţi sub forma declaraţiei comune înţelegerea din toamna trecută de la Bucureşti, când Maia Sandu, pe atunci preşedinte PAS şi candidat la preşedinţia R.Moldova, a primit toate asigurările că drumul european şi reformele vor fi susţinute de România în pofida acţiunilor pro-putiniste şi anti-româneşti ale lui Igor Dodon din acel moment.

Astăzi, Klaus Iohannis a marcat un punct important de pe agenda comună româno-moldavă prin reafirmarea sprijinului şi ajutorului României, însă acum pare să fi înţeles şi fereastra de oportunitate economică pe care o reprezintă piaţa din R.Moldova. Dincolo de reforme şi europenism vopsit, Bucureştiul are şansa uriaşă să continue investiţiile în domeniile strategice astfel încât poată deveni un jucător activ pe o miză mare.

Accelerarea conectărilor energetice, investiţiile în infrastructură şi-n construcţia de noi poduri rutiere şi feroviare care să interconecteze mai bine cele două maluri ale Prutului sunt obiective comune care pot crea locuri de muncă şi deschide noi oportunităţi. R.Moldova ar putea deveni o piaţă interesantă pentru România, iar o strategie bine gândită ar putea să includă acest aspect în proiectul de relansare economică post-pandemie.

Miza este uriaşă, dar şi presiunile oamenilor Kremlinului sunt foarte mari în contextul în care capitalul românesc nu a reuşit să pătrundă pe această piaţă, şi nu ar avea cum fără o strategie comună româno-moldavă. De asemenea,  R.Moldova este dependentă energetic de Transnistria, regiune separatistă controlată de silovikii lui Putin. Problema principală în această ecuaţie  o reprezintă Maia Sandu care trebuie să rişte dacă doreşte o prezenţă economică românească peste Prut.

Dar până atunci, Maia Sandu a reuşit să marcheze la capitolul imagine în plan intern şi extern cu ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis care rămâne un partener de nădejde pe întreg mandatul acesteia. Cel mai important lucru al acestei prime vizite de lucru a preşedintelui României în R.Moldova rămâne ”declaraţia comună” prin intermediul căreia Bucureştiul se angajează să rămână cel mai sincer susţinător al cetăţenilor Republicii Moldova, iar Chişinăul îşi reafirmă hotărârea de a-şi consolida parcursul european,

"România şi Republica Moldova reafirmă caracterul special al relaţiei bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie şi fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România şi Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană", se arată în textul declaraţiei.

În schimb, România "subliniază caracterul legitim al aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil şi democratic, cu instituţii publice moderne şi cu o justiţie independentă, şi va continua să susţină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova".

Astfel, Bucureştiul "se angajează să rămână cel mai sincer susţinător al cetăţenilor Republicii Moldova, aşa cum a acţionat deja şi va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19". De asemenea, Republica Moldova "îşi reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic şi prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european şi beneficiind de sprijinul şi cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidenţiind importanţa implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, Republica Moldova îşi reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiţiei, statul de drept, combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei mass-media".

În acelaşi document este subliniat şi angajamentul din partea ambelor ţări de a continua proiectele de cooperare.

"Recunoscând contribuţia proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare şi a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum şi hotărârea de a susţine şi proteja prezenţa investiţională a României în Republica Moldova", se arată în textul Declaraţiei comune.

România, un frate generos pentru R.Moldova....

Dincolo de parafarea acestui document important în dinamica relaţiilor bilaterale dintre cele două state româneşti, preşedintele Klaus Iohannis a oferit şi un pachet financiar generos de sprijin pentru R.Moldova, un stat aflat în criză economică şi sanitară.

Potrivit şefului statului român, acest pachet are în vedere încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea Protocol adiţional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilităţii Acordului şi extinderea domeniilor de cooperare.

"Astfel, vom putea continua şi extinde programele bilaterale de asistenţă de succes de până acum", a precizat Klaus Iohannis.

O altă măsură este susţinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea, la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de specialişti, care să împărtăşească din experienţa României şi să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. De asemenea, România va furniza medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19.

Pachetul de sprijin include şi acordarea, ca ajutor extern, a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6.000 de tone, pentru susţinerea agricultorilor din Republica Moldova.

"Vom continua sprijinul pentru consolidarea societăţii civile şi a independenţei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuţii financiare, cel puţin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro", a menţionat  Klaus Iohannis.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Omul UnOm
29.12.2020, 18:11:38

Fereastra de oportunitate este doar pentru Basarabia nu pentru Romania. In conditiile economice actuale din tara ajutorul pentru Moldova dat acum este aproape imoral. Deci agricultorii din tara loviti de seceta, nu au dreptul la ajutoare din partea statului roman, stat care sare insa repede in ajutorul celor de peste Prut. Poate suna cinic insa inainte ca statul sa se implice in "bunastarea basarabenilor" poate nu ar fi rau sa se ocupe intii de cea a romanilor loviti din plin de criza Covid.De situatia noastra economica cine mai e ingrijorat ??

-8 (14 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
29.12.2020, 21:45:39

Motorina este pentru agricultorii basarabeni care ORICUM exporta sau vor exporta in Romania. Tu draga frate, ce preferi, rosii turcesti sau basarabene? Ca alea romanesti (din nefericire) sunt rare de multi ani, nu de acum, da?

+3 (7 voturi)
Omul UnOm
29.12.2020, 23:17:48

Eu as prefera ca statul roman sa fie corect. Nu sa ni se vaite mereu ca nu mai sunt bani pentru noi in timp ce pentru basarabeni se gasesc mereu fonduri instant "pentru ajutoare". Poate ca suna cam egoist insa oricat de "frati" ne-ar fi cei care platesc impozitele in Romania sunt romanii nu basarabenii.

-11 (15 voturi)
Lucifer
29.12.2020, 18:28:00

Este o "fereastră de oportunitate" rezultată în urma surprinzătoarei alegeri ca Preşedinte a Maiei Sandu în locul pro-rusului Dodon. Ca parere, România ar fi putut face mai mult pentru Moldova dacă guvernele moldoveneşti nu ar fi obstrucţionat permanent capitalurile româneşti( de ex. bănci, media, firme economice, investiţii de stat, etc). Să sperăm că "fereastra de oprtunitate" se va transforma într-o uşă deschisă în Moldova, fiindcă România a deschis uşile moldovenilor, moldovenii nu le-au deschis încă... Ca părere, se pare că configuraţia geopolitică Germania-Rusia-SUA+România s-a schimbat în favoarea României+Moldovei. Nu cred că Maia Sandu a câştigat alegerile numai prin puterea ei proprie.....

-3 (11 voturi)
moftronix2
29.12.2020, 23:28:36

Pe 30 decembrie ar trebui sărbătorită ziua Republicii România. Se implinesc 73 de ani de când România este Republică. Atena, Roma au fost republici cu 2.000 ani inainte. Franta a devenit republică după Revolutia din 1789 USA au devenit republică după Războiul de independență, sec. 19. Rusia a devenit republică după Revolutia din feb....oct. 1917 Germania a devenit republică după căderea Kaiserului in 1918, Republica de la Weimar România a devenit republică mai târziu, la 30 dec.1947 prin debarcarea regelui Mihai de Hohenzolern, proces legitim in sensul progresului istoric. Regele Mihai putea fi lesne adus in fața Tribunalului care judeca Crimele de razboi. Instaurarea Republicii a fost tot in cadrul unei Revoluții care incepuse la 23 august 1944 și care s-a soldat cu schimbarea integrală și radicală a regimului politic, deci o Revoluție după toate standardele. Creatorul Republicii in România este Partidul Comunist. Care partid a fost din start cel mai european partid al țării, cu zeci de ani inaintea aparitiei Standardelor UE Pentru că fiind din start internaționalist a trebuit să respecte reguli pe care acum le știu mai toți. Adică să respingă programatic rasismul, xenofobia, antisemitismul, să asculte opinia celorlate partide comuniste europene. Adică fix norme care se cer azi in UE oricărui partid. Tocmai pentru că era progresist și european, regimul regal al României care practica un fel de democrație de gașcă, de familie, xenofobă, rasistă, antisemită, in care activa cel mult 15 % din populatia țării, a ARESTAT Conducerea acestui partid in plin Congres. L-a scos in afara legii cu pretextul că e antinational, i-a hăitui și arestat, a băgat in lagăre membri acestui partid, singurul care nu făcea parte din Gașca pomenită. Singurul partid antifascist, singurul care a anticipat calea progresistă care se va dovedi câștigătoare.. Stim ce a insemnat antinational pentru acest regim criminal care după câțiva ani devine Fascist, Legionar, cu sute și sute de asasinate politice, cu îmbârligarea tututor partidelor zise nationale in Dictaturi succesive, carlistă, legionară, antonesciană, care inchina țara lui Hitler și pornesc alături de acesta in războiul criminal de tip Abator, in care ucid milioane de civili in zonele ocupate și aduc moartea a 550.000 soldați români și altor sute de mii de civili români in ceea ce azi numim Holocaustul din România, dictaturi care au făcut din România coautor la Holocaustul german cu 6 milioane de victime. Republica la noi este tratată de 30 de ani cu fereală, cu sfiala specifică țărilor cu intelectualitate precară.. O intelectualitate la standarde joase care a FALSIFICAT Istoria ultimilor o sută de ani, și care se preocupă doar cu exibarea ridicolă a meritelor inexistente sau complet trucate, ale regelui cutare și mai ales a reginei cutare.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările