Iohannis a semnat reînvestirea lui Marius Iacob şi Călin Nistor în funcţiile de procuror-şef adjunct al DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis a semnat reînvestirea lui Marius Iacob şi Călin Nistor în funcţiile de procuror şef adjunct al DNA
Iohannis a semnat reînvestirea lui Marius Iacob şi Călin Nistor în funcţiile de procuror şef adjunct al DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de reînvestire a lui Marius Iacob şi a lui Călin Nistor în funcţiile de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru o perioadă de trei ani.

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind reînvestirea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Marius Constatin Iacob, pe o perioadă de 3 ani, la data de 23 iulie 2016 şi decretul privind reînvestirea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Călin Nistor pe o perioadă de 3 ani, la data de 24 mai 2016.

În 16 mai, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerile de reînvestire a lui Marius Iacob şi a lui Călin Nistor în funcţiile de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Avizul a fost dat după ce Călin Nistor şi Marius Iacob şi-au prezentat obiectivele pentru noul mandat de trei ani şi au răspuns întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, în sală fiind prezentă şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis în 25 aprilie la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizare, propunerile de reînvestire a lui Marius Iacob şi Călin Nistor în funcţiile de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În desemnarea celor două propuneri, ministrul Justiţiei a avut în vedere rezultatele obţinute în perioada primului mandat, experienţa profesională şi managerială a procurorilor Marius Iacob şi Călin Nistor, precum şi îndeplinirea criteriilor de integritate.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din 10 iunie 2013, anterior fiind şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prim-adjunct al procurorului general al României (27 iunie 2011 – 1 octombrie 2012). Marius Iacob a fost, din 1994 până în 1997, procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi la Parchetul Tribunalului Bucureşti, până în 2003 când a fost numit prim-procuror adjunct, funcţie pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Începând din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a fost procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, până în 2013.

Călin Nistor este procuror şef adjunct al DNA din 10 mai 2013, iar în perioada 11 martie – 9 mai 2013 a ocupat interimar funcţia de procuror şef al DNA. Nistor şi-a început cariera în 1995, când a fost pentru un an procuror la Parchetul Judecătoriei Drăgăşani, apoi timp de patru ani a fost  avocat în Baroul Vâlcea. Începând din 2000, Călin Nistor a revenit în magistratură, mai întâi tot la Parchetul Judecătoriei Drăgăşani, apoi la Parchetul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea (2003-2005) şi la DNA - Structura Centrală (2006-2008). Din ianuarie 2008 până în 10 martie 2013, Nistor a condus DNA – Structura Teritorială Piteşti, funcţie din care a fost delegat, în 11 martie 2013, în funcţia de procuror şef al DNA.  

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost reînvestită în funcţie, decretul de numire, pentru un nou mandat de trei ani, fiind semnat la începutul lunii aprilie de către preşedintele Klaus Iohannis. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite