Ion Iliescu, C.V. Tudor şi Adrian Păunescu - stâlpii de rezistenţă ai regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Tismăneanu l-a nominalizat şi pe tatăl său, Leonte Tismăneanu, printre activiştii anilor '50

şi Dinu Săraru sunt numele pomenite în Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, condusă de politologul Vladimir Tismăneanu. Forma finală a Raportului a fost tipărită miercuri în câteva ediţii, una dintre ele fiind prezentată de profesorul Tismăneanu ziarului Adevărul, iar o alta ajungând la preşedintele Traian Băsescu. şeful statului va cere luni, în parlament, condamnarea comunismului.
Vinovaţii şi victimele, în 660 de pagini
660 de pagini cuprinde Raportul Tismăneanu. La final, recomandările adresate preşedintelui Traian Băsescu. şefului statului i se cere condamnarea regimului comunist, nominalizarea vinovaţilor şi iniţierea unor acţiuni legislative. De asemenea, i se mai cere să sprjine cercetarea şi accesul liber la arhive, dar şi ca ororile regimului comunist să fie prezentate în programele educaţionale. Se mai cere şefului statului să ia atitudine pentru finalizarea dosarelor Revoluţiei şi cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Raportul Comisiei Tismăneanu prezintă în amănunt perioada dictaturii comuniste. Numele disidenţilor şi ale politrucilor. La categoria "vinovaţi de impunerea şi perpetuarea unui sistem bazat pe fărădelege" sunt indicaţi, printre alţii, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Gogu Rădulescu, Manea Mănescu şi Ion Iliescu. De altfel, numele fostului preşedinte apare în mai multe subcapitole ale Raportului. În special în cele care se referă la responsabilii menţinerii la putere a regimului comunist. La capitolul "Îndoctrinarea populaţiei", Ion Iliescu este nominalizat alături de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman, Silviu Brucan şi alţii. Printre activiştii de frunte ai PCR sunt amintiţi Mihai Bujor Sion (fiul acestuia a fost, după 1990, consilierul lui Ion Iliescu), dar şi Leonte Tismăneanu, tatăl politologului Vladimir Tismăneanu, având la un moment dat, în anii "50, o funcţie în PCR. Printre responsabilii cu propaganda apare şi Matei Socor, care a condus agenţia de presă Agerpres, tatăl analistului politic Vladimir Socor, care lucrează pentru mai multe ziare europene şi americane.
Printre cei cu funcţii de vârf în propaganda comunistă sunt citaţi, printre alţii, Paul Niculescu-Mizil, Leonte Răutu (fiica acestuia, Anca Oroveanu, face parte din GDS), Eugen Florescu şi iarăşi Ion Iliescu. Raportul prezintă, la final, biografiile liderilor comunişti importanţi, printre care şi Ion Iliescu.
Poeţii de curte
Un capitol este dedicat lumii culturale din perioada comunistă. Sunt prezentaţi exponenţii protocronismului: Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor, Dan Zamfirescu, Ion Dodu Bălan, Dinu Săraru, Adrian Păunescu, Ilie Bădescu (a fost, la un moment dat, ideologul Mişcării lui Marian Munteanu), Mihai Ungheanu, Nicolae Dan Fruntelată, Arthur Silvestri (în prezent om de afaceri în dome-niul imobiliarelor) şi Ilie Purcaru. Revista "Săptămâna", condusă de Eugen Barbu şi Corneliu Vadim Tudor, este caracterizată: "principala tribună de manifestare a pseudonaţionalismului manipulator al perioadei ceauşismului târziu". Raportul îi nominalizează pe "poeţii de curte ai regimului comunist": Corneliu Vadim Tudor şi Adrian Păunescu.
La capitolul politică externă, printre responsabili apar Gizella Vass, bunica actualului preşedinte al Camerei Deputaţilor - Bogdan Olteanu, dar şi ştefan Andrei.
Regimul comunist este acuzat că a dat o lovitură de stat la 30 decembrie 1947, a distrus partidele istorice, a fost servil faţă de URSS şi a reprimat oponenţii. Este prezentată şi lista disidenţilor din perioada comunistă, iar despre decesele suspecte ale celor trei directori ai Europei Libere (Noel Bernard, Mihai Cismărescu şi Vlad Georgescu) se precizează "că au avut loc în împrejurări suspecte, probabil iradiaţi".
Pacepa a luptat împotriva comunismului
Un subcapitol din Raport este dedicat generalului Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 din DIE, care în 1978 a cerut azil politic în SUA. Raportul spune că Pacepa a avut un rol în înfrângerea regimului comunist prin dezvăluirile făcute despre acesta, printre care şi în volumul său, "Orizonturi Roşii". Raportul menţionează că Ion Mihai Pacepa a fost condamnat la moarte, la fel ca şi Mircea Răceanu, Liviu Turcu şi Constantin Răuţă, toţi aceştia locuind în prezent în Statele Unite ale Americii.

"Cel mai puţin a cooperat SIE"
Vladimir Tismăneanu a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, că la realizarea raportului "cel mai puţin cooperant a fost Serviciul de Informaţii Externe (SIE), un pic mai cooperant a fost SRI, iar o colaborare foarte bună am avut cu CNSAS".

"Nu au existat două Securităţi"
"Raportul este un antidot împotriva tendinţelor negaţioniste şi revizioniste care fie contestă, fie relativizează catastrofa comunistă. Raportul examinează distugerea pluralismului politic, inclusiv a stângii democratice reprezentate de Partidul Social Democrat şi a liderilor PSD, Constantin Titel Petrescu şi Ion Flueraş, care au fost închişi de partidul totalitar comunist. Raportul oferă o bază documentată detaliată privind continuitatea sistemului represiv şi în primul rând a Securităţii. Se respinge pe bază ştiinţifică teza privind existenţa a două Securităţi, una până în 1965, cominternistă şi antipatriotică şi cealaltă
devotată poporului şi valorilor patriotice
- teză susţinută de revista
România Mare
, de Ion Coja, Nicolae Pleşiţă, Neagu Cosma şi alţii", a precizat, pentru Adevărul, politologul Vladimir Tismăneanu. El spune că "regimul comunist nu a fost o dictatură de tip tradiţional, bazată pe pofta de putere a unui lider, ci un experiment de inginerie socială, menit să transforme fundamental economia, societatea şi sufletul uman" şi că scopul a fost "dominaţia mentală a subiecţilor". Concluzia lui Tismăneanu este că "Hitler, Stalin, Mao şi Ceauşescu au visat să plăsmuiască OMUL NOU".

Raportul pe internet
Începând de luni seară, Raportul Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste va fi disponibil on-line pe site-ul www.presidency.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite