Ionuţ Butoi, eroul român medaliat la Jocurile Invictus, anunţă că se retrage din echipă: M-am săturat să fiu bătaia de joc a colonelului Anghelescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierului Ionuţ Butoi, de 39 de ani, unul dintre militarii români grav răniţi în Afganistan care ne-au adus gloria în acest an la Jocurile Invictus din Toronto anunţă că se retrage din echipă, spunând că s-a săturat să fie "bătaia de joc a domnului colonel Anghelescu". În anul 2008, Ionuţ a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul ş i-a fracturat coloana şi a rămas paralizat de la brâu în jos.

Militarii din echipa Invictus au fost premiaţi marţi de ministrul Apărării, iar oficiali prezenţi la ceremonie spun că Ionuţ Butoi ar fi fost nemulţumit de recompensa financiară primită.

„Cea mai mare ruşine pe care am putut să o primesc ca sportiv....medalie de aur şi argint să fie egală cu medalia de bronz....după calculele unui domn colonel din MApN! Asta este....anunţ cu regret că voi părăsi ECHIPA INVICTUS ROMÂNIA...m am săturat să fiu bătaia de joc a domnului colonel Anghelescu care conduce acest proiect!!", a scris Ionuţ Butoi, nominalizându-l astfel pe colonelul Nicolae Anghelescu, managerul proiectului Invictus.

Ministrul Apărării i-a premiat marţi pe militarii din echipa Invictus „pentru forţa şi tăria de caracter de care au dat dovadă şi pentru rezultatele deosebite obţinute în urma participării la "Invictus Games”.

Oficiali prezenţi la ceremonie spun că Ionuţ Butoi ar fi fost nemulţumit de recompensa financiară primită, reclamând că acesta nu corespunde nici grilei stabilite de Guvern, nici aşteptărilor lui.

Conform unei hotărâri adoptate de Guvern în luna octombrie, militarii români răniţi în teatrele de operaţii care participă la Jocurile Invictus vor beneficia de o recompensă financiară. Astfel, Guvernul va acorda 7.000 de lei pentru militarii răniţi care obţin locul al V-lea în cadrul competiţiei Invictus, 9.000 de lei pentru locul al IV-lea, 12.000 de lei pentru locul al III-lea, 15.000 de lei pentru locul al II-lea şi 20.000 de lei pentru primul loc.

România a participat la cea de-a treia ediţie a Jocurilor Invictus, de la Toronto, cu o delegaţie formată din 15 sportivi, care au obţinut patru medalii, una de aur pe echipe la tir cu arcul, una de argint prin Ionuţ Butoi, la tir cu arcul, una de argint la canotaj (simulator), obţinută de Ciprian Iriciuc, şi una de bronz la 1.500 de metri (Laurenţiu Şerban).

Cei 15 militari români au concurat în şapte discipline sportive: tir cu arcul, atletism, canotaj (simulator), haltere, ciclism, înot şi volei.

Dintre cei 15 militari participanţi, 14 au fost răniţi în tearele de operaţiuni din Afganistan, iar unul în Irak.

Ionuţ a mai vorbit despre nemulţumirile militarilor

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” la sfârşitul lunii octombrie, Ionuţ Butoi a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat echipa de militari la Jocurile Invictus.

“Cel mai mult am fost sprijinit de Asociaţia Povestaşii care ne-a cumpărat arcurile performante, Clubul Steaua, care a pus la dispoziţie baza de antrenament, materiale şi ne-a sprijinit ca să facem deplasările la concursuri, deplasări destul de costisitoare”, spunea atunci Ionuţ. 

Era vorba inclusiv de deplasarea la Campionatul Mondial Militar din Franţa. „Am mai fost ajutaţi de Asociaţia Camarazii. Restul, care mai sunt, Asociaţia Voluntarilor Invictus, doar cu numele. Au lucrat la documentele necesare pentru înscrierea în concurs şi cam atât. Ei trebuie să-şi îndeplinească obiectivele declarate. Nu este normal să iei numele echipei şi să-l pui în titulatura asociaţiei. Dacă spun că sprijină militarii să o facă cu adevărat nu numai din vorbe. Practic mă simt înşelat de Asociaţia Invictus. Financiar nu au făcut nimic pentru noi. Au mai ajutat câte unul, doi sau trei din lotul de 30 de sportivi. Am înţeles că se strâng bani, dar nu au ajuns la echipă. Au venit cu trei tricouri de ciclism şi ne-au spus că dacă vrem ne costă 150 de lei. Noi am plătit tricourile. Toată echipa”,  a precizat Ionuţ Butoi.  

Proiectul Invictus Games Team Romania nu este acelaşi lucru cu Asociaţia Voluntarilor Invictus. Conform site-ului, proiectul  Invictus Games Team Romania, este sub patronajul MApN. Managerul este colonelul Nicolae Anghelescu iar purtător de cuvânt este căpitanul Ioan Gabriel, despre care Ionuţ Butoi spune că ar fi şi vicepreşedintele Asociaţiei Voluntarilor Invictus. Cert este că această asociaţie figurează ca fiind un simplu sponsor al sportivilor, alături de alte zece firme sau asociaţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite