Irish Times: Cioloş, întrebat despre neregulile administrării fondurilor UE de când era ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos

Dacian Cioloş va fi întrebat la audierile din Parlamentul European despre neregulile administrării fondurilor europene din perioada în care era ministru al agriculturii în România, scriu cei de la The Irish Times.

Dacian Cioloş a fost ministru al agriculturii în perioada 2007-2008. După o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc în prima jumătate a lunii iunie 2008, plăţi prin Progamul SAPARD în valoare de 189 milioane de euro au fost suspendate din cauza unor nereguli.

Aceasta făcea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectuează anual şi a avut rolul de a face recomandări privind îmbunătăţirea sistemului de implementare a programului SAPARD. Fondurile au fost deblocate însă în vara anului trecut, după ce România a implementat un plan de acţiune, a făcut un audit intern şi s-a conformat cererilor Comisiei de a da mai multe informaţii.

Audierile în faţa comisiilor Parlamentului European încep luni după-amiază la Bruxelles. Ele constituie un test crucial pentru noul executiv european, pentru că eurodeputaţii pot bloca numirea întregului colegiu, dacă vor considera că oricare dintre cei propuşi să fie comisari nu este potrivit pentru funcţie, scrie Irish Times.

Cotidianul notează că Rumiana Jeleva, candidata Bulgariei pentru postul de comisar pentru ajutor internaţional, este văzută ca potenţial cea mai slabă verigă a noului executiv european, din cauza unui posibil conflict de interese.

Eurodeputatul ecologist Daniel Cohn-Bendit i-a scris o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care cere ca Jeleva, care este şi vicepreşedinte al PPE, să-şi clarifice răspunsul la unele întrebări. Deşi legăturile de afaceri ale soţului ei au fost discutate de presa bulgară şi germană, în Parlament au circulat documente în care se lansa întrebarea dacă Jeleva însăşi a făcut tot ceea ce trebuia în privinţa propriilor afaceri, pentru a nu intra în conflict de interese, de când a devenit, vara trecută, ministru de externe.

Observatori de la Bruxelles consideră că în cazul Rumianei Jeleva s-ar putea repeta afacerea Buttiglione, comisarul propus de Italia în 2004 pentru a se ocupa de justiţie, care însă, din cauza viziunii sale asupra homosexualităţii, a trebuit, la presiunea europarlamentarilor, să fie înlocuit de Barroso, pentru că altfel exista ameninţarea că întreaga echipă nu va primi votul de învestitură.

Un oficial din Comisie a declarat că Barroso nu are pregătit "un plan B" de a roti portofoliile, în cazul blocării în comisii a unuia dintre candidaţi, mai precizează The Irish Times.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite