Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Istorie, criminalistică, justiţie

3
12 Oct 2016 16:09:25
Radu Preda

La invitaţia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), s-a aflat la Bucureşti pentru câteva zile dl Jens Rommel, procurorul şef al Biroului Central de Investigare a Crimelor Naţional-Socialismului.

Înfiinţat în 1958, adică la 13 ani de la terminarea celui de al doilea război mondial şi finalul totalitarismului hitlerist, Biroul este o iniţiativă a miniştrilor de justiţie din cele 10 Landuri care formau în epocă Republica Federală Germană. Ulterior, după reunificare, s-au alăturat şi cele 6 Landuri estice. Scopul instituţiei cu sediul la Ludwigsburg este acela de a pregăti, pe baza unei arhive bogate şi a unui sistem de peste 70.000 de fişe, plângerile penale la adresa criminalilor de război încă în viaţă. Procesele recente au revitalizat dezbaterea despre responsabilitate şi complicitate.

Oaspetele a avut o întâlnire cu şefii Ministerului Public. Schimbul de opinii s-a concentrat pe problemele comune atât crimelor naziste, cât şi celor comuniste: imprescriptibilitatea faptelor, încadrarea lor penală, administrarea probelor, celeritatea procedurilor, în consonanţă cu vârsta înaintată a celor în cauză, şi alte aspecte caracteristice de drept penal. S-a constatat lipsa unei abordări coerente în ţările ex-comuniste generată de diferenţele legislative. În consecinţă, a fost propusă organizarea anul viitor, la Bucureşti, a unei dezbateri comparative în materie.

Discuţiile au continuat în cadrul conferinţei internaţionale anuale a IICCMER – Crimele comunismului între istorie şi investigaţiile criminalistice –, în deschiderea căreia au punctat aspecte importante dl Augustin Lazăr, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dl Adrian Baboi Stroe, Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei, dl Octav Bjoza, Preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, şi dl Emil Constantinescu, fost Preşedinte al României în perioada 1996-2000.

Foarte pe scurt, câteva concluzii. Prima: terorismul de stat trebuie cercetat până la capăt. A doua: adevărului istoric trebuie să îi corespundă distribuirea dreptăţii. A treia: invitaţia la celeritate, precum cea lansată recent de preşedintele Johannis, nu este o imixtiune în justiţie, ci expresia îngrijorării legitime după o aşteptare de mai bine de un sfert de veac. A patra: ar fi cazul să regândim graniţa temporală dintre comunism şi post-comunism, în loc de 1989, anul 1992 fiind probabil mai relevant. A cincea: ieşirea din criza morală este imposibilă fără ieşirea din minciună. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Tagetes
12.10.2016, 19:08:02

Iesirea din criza morala este imposibila fara reforme in sistem, cladit pe minciuna si manipulare. Criza morala este o piedica in calea demnitatii umane iar libertatea gresit inteleasa este o piedica in calea moralei. Intrebare:Morala sau Libertati? Raspuns: Educatie.

Muntean Aurelian
12.10.2016, 21:58:46

Ar fi foarte util ca o companie privata sa preia initiativasi sa faca treaba statului care nu are resurse.Initiativa evreilor de a-i prinde pe criminalii de razboi nazisti este rodul in cea mai mare masura a unor particulari care s-au implicat dintr-un patriotism autentic finantati cu ajutorul donatiilor celor care doreau dreptate.O campanie precum cea destinata strangerii den fonduri ptr Cumintenia Pamantului ar aduna suma necesara ca sa porneasca aceasta investigatie fara precedent in istoria crimelor facute de comunisti.Si daca nu va avea loc un proces a celor vinovati si care mai sunt in viata, ar constitui o arhiva ptr noi si generatiile viitoare.Pe baza ei se pot face documentare,se pot scrie carti,se pot constitui memorii si acuza oameni care au distrus vieti nevinovate,multe vieti nevinovate.

-2 (2 voturi)
Muntean Aurelian
13.10.2016, 19:41:55

Toti vanatorii de nazisti erau detectivi particulari sustinuti de oameni insetati de dreptate.Multi a-r dona ptr sustinerea financiara a investigatiilor efectuate de vanatori de tortionari comunisti.Sansa de a-i prinde si expune oprobiului public creste exponential cu suma investita in aceasta investigatie costisitoare.

-1 (1 vot)
Modifică Setările