Iulian Fota: Apelul preşedintelui pentru ca Ianukovici să nu utilizeze forţa a fost foarte bine primit la Munchen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Fota, în studioul Adevărul LIve FOTO David Muntean
Iulian Fota, în studioul Adevărul LIve FOTO David Muntean

Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui României, a dezbătut la Adevărul Live, alături de corespondentul de presă la Bruxelles, Cristian Unteanu, concluziile Conferinţei de Securitate de Munchen, poziţia administraţiei prezidenţiale în privinţa Ucrainei.

Cristian Unteanu

La Conferinţa de la Munchen se întâlnesc toţi cei cu preocupări specifice în domeniul securităţii.

Iulian Fota

Este cea mai importantă conferinţă a comunităţii occidentale, prin tradiţie. Agenda a fost gândită să prezinte o radiografie a stării de securitate, în această lume în plină schimbare. Pot face o comparaţie cu ce s-a întâmplat în ultimii patru ani. Acum vorbim clar de o redefinire geostrategică. 

Preşedintele Germaniei a avut un discurs interesant- s-a vorbit despre un rol mai activ al Germaniei în domeniul securităţii. Gauck a avut un discurs foarte bine primit de ceilalţi participanţi. Germania şi-a exprimat disponibilitatea de a contribui mai mult la ordinea de tip liberal, în sectorul militar şi cel al securităţii.

Trăim într-o perioadă mult mai complicată, în care Asia contează din ce în ce mai mult. Avem şi alţi actori regionali care îşi intensifică influenţa, nu numai actorii occidentali.

Ordinea liberală care s-a bazat până acum pe reglementări juridice, pe negarea sferelor de influenţă, pe schimburile economice va mai continua în această formă? Noua ordine internaţională va fi tot una de tip liberal, cu preocuparea principală pacea? Sau ne îndreptăm spre o ordine de tip protecţionist? Se nasc câteva opţiuni clare, suntem la o răscruce însă. Actuala ordine poate fi contestată în viitorul apropiat.

Cristian Unteanu

Nu sunt semne că acest lucru se întâmplă deja acum? Că ordinea actuală este contestată şi alţi actori vor redefinirea sferelor de influenţă?

Iulian Fota (foto dreapta)

Iulian Fota la Adevarul Live FOTO David Muntean

Dintre ţările emergente, sunt state- Brazilia de exemplu- care vor păstrarea unei ordini liberale. Dar sunt şi altele tentate de sferele de influenţă sau de reglementarea unor divergenţe prin utilizarea forţei. Noua ordine poate fi bazată pe valori şi principii, ca aceasta de acum, sau poate va fi una care să înglobeze mai mult ideea conflictelor.

Istoria ne avertizează că trecerea de la o ordine la alta s-a făcut prin război. Diferenţa faţă de lumea de azi este faptul că azi deţinem arme nucleare şi decidenţii politici sunt mult mai prudenţi, poartă o responsabilitate mult mai mare. 

Cu responsabilitate şi un pic de tact se poate gestiona situaţia pentru a nu fi martorii unui eveniment catastrofal, mai ales de către o organizaţie extremistă.

Cristian Unteanu

Foarte mulţi analişti, au privit momentul Vilnius şi mai ales post-Vilnius în vederea unei redefiniri a sferelor de influenţă: o Rusie care nu vrea să cedeze accesul direct şi o UE care vrea o apropiere de aceste zone.

Iulian Fota

Ce avem acum în estul Europei este o competiţie între două modele de organizare socială. UE nu priveşte aderarea acestor zone drept un joc de sumă zero- nu susţine un joc de confruntare. Este important să lăsăm popoarele din zona asta să îşi aleagă opţiunile. Care sunt opţiunile? Scopul politicii în Vest este binele societăţii- în principiu, chiar dacă nu se reuşeşte întotdeanu . Cealaltă filosofie este logica binelui numai pentru unii, care deţin controlul asupra puterii- e o moştenire cu care ne confruntăm şi noi, dar în special estul Europei.

Noi asociem cele două soluţii cu cele două forme de organizare politică- cea de tip european şi cea de tip oligarhic. Un sistem oligarhic care se bazează pe controlul resursele şi mai nou, pe controlul informaţiei, pe controlul media.

A fost multă simpatie la Munchen pentru opoziţia ucraineană- Kliciko a fost îndelung aplaudat.

Kerry însă a lărgit cercul şi a spus că ar trebui să observăm cu îngrijorare dezvoltarea influenţei oligarhilor în zona Europei de Est şi Sud-Est, nu numai în Ucraina.

S-a vorbit despre un compromis geopolitic, între Occident şi Rusia, pe tema Ucraina. Toată lumea vrea ca situaţia din Ucraina să fie rezolvată prin negocieri, prin dialog. Dacă nu, cealaltă variantă este riscul potenţial al unui conflict violent- lumea s-a ferit de expresia război civil, dar eu cred că toţi se gândeau la asta. Există o încărcătură emoţională foarte puternică acum în Ucraina.

Dar nimeni nu are de câştigat dintr-un conflict violent acolo.

Preşedintele Băsescu a venit cu un mesaj bine recepţionat în ţară- apelul la preşedintele ucrainean de a nu folosi forţa. Mai ales că noi avem un episod tragic în acest sens. Este apelul unui om care are multă experienţă.

Cristian Unteanu

Există un pachet de informaţii justificativ pe care îl are preşedintele pentru a lansa acest mesaj?

Iulian Fota

Nu pot să intru în detalii.

Cristian Unteanu

Voi lua acest răspuns ca pe un DA.

Iulian Fota

Eu spun că există o teamă cu privire la acest tip de scenarii. Ştim că au fost victime, oamenii fac baricade.

Cristian Unteanu

A existat un mesaj pregnant de naţionalism sever care se combină cu restul mesajelor naţionaliste din Europa. S-a discutat la Munchen despre acest lucru?

Iulian Fota

Opoziţia este în curs de cristalizare a mesajului politic şi de organizare. Cred că vom vedea un mesaj filtrat, diplomatic. Sunt multe sentimente implicate aici, amintiri de asemenea, dar nu înseamnă că este o situaţie care nu se poate rezolva prin participarea constructivă şi a celorlanţi actori externi- UE, Rusia...

Nici UE nu mai poate umbla cu jumătăţi de măsură- Parteneriatul Estic nu a fost o anticameră a aderării, dar poate că acest lucru a fost o greşeală.

Cristian Unteanu

Moldova a fost amintită la Munchen?

Iulian Fota

Da, a amintit-o preşedintele Băsescu, care a vorbit despre conflictele îngheţate. Nu putem discuta despre toată această situaţie din estul Europei, dacă nu dezbatem problema conflictelor îngheţate. Sunt nişte conflicte relativ artificiale- cel puţin cel din Transnistria. Ştim toţi despre ce e vorba. În Georgia e mai complicat pentru că apare factorul etnic.

Cristian Unteanu

UE participă de câţiva ani la formatul 5+2, dar situaţia pare că merge din ce în ce mai rău.

Iulian Fota

Preşedintele Gauck a vorbit despre nevoia ca ţara sa să fie implicată activ în aceste chestiuni de securitate din Europa. Putem fugi de anumite probleme complicate, dar ne prind din urmă. Deci este momentul să rezolvăm aceste lucruri. Agenda internaţională a adăugat în ultimii ani o serie de alte probleme, pe lângă cele moştenite din alte ere- Siria, Africa în care s-a infiltrat terorismul, China tot mai impulsivă, samd.

Cristian Unteanu

Vedeţi posibilitatea ca în viitor Germania să devină un fel de front-runner în gestionarea problemelor de acest tip pentru UE?

Iulian Fota

Da, cred. Germania va juca un rol important, dar şi-l va defini ea însăşi în contextul lumii occidentale. O problemă ca Ucraina nu poate fi gestionată de UE singură, nici de America singură...dar împreună se schimbă datele. În ultimii doi ani, SUA a încercat să se uite mai atent la zona Pacificului având impresia că în Europa totul merge bine.

Iulian Fota

Discursul rus se referă la Rusia şi Europa. Dacă Rusia crede în continuare că dialogul se duce fără SUA, se înşeală. Diplomaţia rusă este una de mare fineţe şi inteligenţă, dar cred că şi UE poate acţiona cu înţelepciune, acceptând doar propunerile care nu implică ruperea de SUA.

Ucrainenii fac ce am făcut şi noi: vor să îşi hotărască soarta singuri. Europa susţine ca ucrainenii să fie liberă să ia deciziile pe care le doresc.

Farmecul Ucrainei este complexitatea, este fascinantă prin caracterul său multi-religios, multicultural.

Cristian Unteanu

Javier Solana îmi spunea odată „aş vrea ca politicienii voştri să îşi dea seama ce influenţă pot avea în acea zonă“. Era vremea conflictului din Kosovo. Mai este valabilă afirmaţia lui?

Iulian Fota

A fost o perioadă când România era oferită drept model pe cooperarea cu etnia maghiară, dar şi în privinţa reformelor economice- privatizările, samd. Suntem încă daţi ca exemplu în privinţa cooperării militare cu alte state. Am avut şi noi desigur turbulenţe, mineriade, etc.

În acest sens, preşedintele a mai spus ceva la Munchen. „Domnilor, Europa Centrală a fost o situaţie relativ uşoară pentru UE, faţă de dosarul Parteneriatului Estic“.

Cristian Unteanu

Momentul Kosovo a fost cel în care România a devenit un actor. Dacă suntem şi acum o influenţă, cum se explică că de la noi, în afara apelului preşedintelui, clasa politică este tăcută şi pare indiferentă cu privire la ceea ce se întâmplă acolo?

Iulian Fota

Nu mă pot exprima în ceea ce priveşte partidele politice. Ministerul de Externe este atent la situaţie, avem formate de discuţii la care România participă.

Preşedintele s-a exprimat public într-o tribună internaţională, foarte importantă, cu un mesaj tranşant. 

Nu există nimic care să ne ameninţe integritatea teritorială, lucrurile sunt cu totul sub control. În Europa creşte numărul radicalilor de dreapta dar România nu se confruntă deloc cu această problemă: radicalismul de dreaptă nu există în ţara noastră în acest moment. 


Jurnalistul Cristian Unteanu şi consilierul prezidenţial Iulian Fota, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Iulian Fota la Adevarul Live FOTO David Muntean
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite