Jandarmeria Română, despre ridicarea jurnalistului german din Piaţa Victoriei: A forţat dispozitivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Piaţa Victoriei FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Protest în Piaţa Victoriei FOTO Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Jandarmeria Română a făcut precizări cu privire la incidentul care l-a implicat pe jurnalistul german Paul Arne Wagner, ridicat din Piaţa Victoriei, în urma protestului care a avut loc miercuri seară. Jandarmeria a susţinut că legitimaţia de presă „nu reprezintă un act oficial”, poziţie contrazisă de Ioana Avădănii, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

UPDATE: Ioana Avădănii, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent contrazice poziţia oficială exprimată de Jandarmeria Română, ce a susţinut că legitimaţia de presă „nu reprezintă un act oficial” şi că jurnaliştii prezenţi pe teren ar trebui să prezinte „un document oficial care să le ateste această calitate”.

 „Aflăm de la Jandarmeria Română că "Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat 'PRESS' nu reprezintă un act oficial". Îi răspundem pe această cale că ba da, este. Şi că în toate trainingurile legate de prezenţa jurnaliştilor în situaţii de conflict (intern sau extren), una dintre regulile de bază este că îţi agăţi legitimaţia de gât, tocmai ca să o vadă oricine, să ştie că te afli acolo "la serviciu". Şi le mai cităm şi din Declaraţia de la Medellin a UNESCO privind asigurarea siguranţei jurnaliştilor şi combaterea impunităţii:

Call on member states:

"To promote awareness and train their armed forces and police forces to respect and promote the safety of journalists in situations of risk, and to ensure that journalists are able to work in full security and independence in their territory”, a scris Ioana Avădani pe pagina sa de Facebook. 

Ştirea Iniţială: „Referitor la aspectele apărute în spaţiul public, cu privire la ridicarea de către jandarmi a unui jurnalist german, facem următoarele precizări: Jandarmeria Română sancţionează comportamentul necorespunzător pe care îl manifestă o persoană, indiferent de calitatea acesteia”, se arată într-un comunicat remis de Jandermeria Română.

Potrivit sursei citate, Paul Wagner ar fi forţat dispozitivul de jandarmi iar ulterior nu a putut dovedi că este jurnalist printr-un act oficial. Jandarmeria l-a amendat cu 500 de lei.

„Cel în cauză a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia şi conducerea la Secţia de Poliţie unde a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 500 lei. Pe de o parte, menţionăm că, deşi persoana respectivă a susţinut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat ”PRESS” nu reprezintă un act oficial", se transmite într-o informare a Jandarmeriei Capitalei.

"Pe de altă parte, reiterăm faptul că, indiferent de calitatea profesională pe care o are orice persoană care participă la acest gen de evenimente publice trebuie să aibă un comportament adecvat şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine care se află în stradă pentru liniştea şi siguranţa tuturor cetăţenilor", precizează instituţia.

Ce spune jurnalistul german

Jurnalistul german Paul Arne Wagner a scris, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că intervenţia în forţă a jandarmilor a fost nejustificată, în contextul în care protestele au fost întotdeauna paşnice.

“Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale, ”ţestoase” cum sunt supranumiţi, şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria Română a creat iarăşi diversiune şi haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat şi asta)”.

Ca urmare a incidentelor înregistrate în cursul serii de miercuri, 20 iunie 2018, în zona Piaţa Victoriei, jandarmii din cadrul DGJMB au condus la secţia de poliţie 6 persoane, în vederea identificării acestora şi luării măsurilor legale. De asemenea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.500 lei, potrivit Jandarmeriei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite